2017. március 11., szombat

Új emlékmű Pécsett




Pár napja új szobrot avattak Pécsett, melyet a Szovjetunióba elhurcolt kényszermunkások, foglyok emlékére állítottak. Ezek a szomorú események több mint 70 éve történtek – épp ideje volt már egy emlékmű felállításának.  A szobor alkotója: Trischler Ferenc.



 



 A városban áll már :
 
a koncentrációs táborba elhurcolt zsidók emlékműve (2010) a vasútállomáson
 
az ugyancsak koncentrációs táborokba került cigányok emlékműve (2005) a Búza téren
 
és a mártír halált halt zsidó gyerekek emlékműve (1999) a Fürdő utcában
        
Egyet nem tudok, kellőképp figyelmeztetnek-e ezek a szobrok arra (is), hogy a történelem gyakran ismétli önmagát – s ezt megakadályozni mindennapi kötelességünk lenne.

6 megjegyzés:

  1. Valóban ideje volt. Az alkotás szép, a kivitelezés már kevésbé. A beton oszlop helyett valami kőből épített támfal sokkal szebb lett volna. Ja persze ez olcsóbb, és egyszerűbb kivitelezni. A tábla pedig túlságosan alul van, miközben felül csomó üres hely van. Egyáltalán nem esztétikus így. De hát mostanában ez a divat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek... Valahogy olyan fura érzésem van/volt, hogy "Na, ezt is "letudtuk"... De maga a dombormű nekem is tetszik.

      Törlés
    2. A legtöbb szobor,vagy emléktábla elhelyezése és részletes leírása mindig ott van a pécsi önkormányzat előterjesztései között. Sajnos, ritkán közlik,hogy mikor lesz az "avatása". ( Legközelebb szept.01.-én lesz szoboravatás - az egyetemi ünnepségek miatt - stb.)

      Törlés
    3. A zsidó emlékmű (a tábla) nekem nagyon szemléletes. Érdekes, a "felül csomó üres hely" számomra a földbe nyomást/tiprást (elnyomást) jelképezi, nekem így találó ahogy van.

      Törlés
  2. Sajnos, a kozterkep.hu oldalra nincs feltöltve. (Más,ha jól emlékszem 3,3 millióba került.) Más : a felújított vasútállomás É-i oldalán is volt (anno) egy kis tábla... (kitelepítés) nem tudom hol lehet. Igaz, még jó pár "emléktábláról" tudok...amik "eltűntek" - itt most nem sorolnám. (Talán még annyit... ha nem is épp ezeket a szobrokat ( orrba-szájba) fotózzák sokan, és ott van a Facebookon... közben legalább a főbb adatokat is beírnák... na, de hagyjam. ( nem akarnék én már trombitálni...) :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, a köztérképnek nincs már pécsi munkatársa....
      Épp ezért töltöttem fel én a saját oldalamra.

      Törlés