2017. április 20., csütörtök

"Csak úgy" mondom.

"Az oktatási államtitkár egy szombathelyi találkozón beszélt arról, hogy több ezer ötödikes tanulót, valamint 45 ezer tanárt is korszerű digitális eszközökkel szerelnének fel. Az egész projektre 34 milliárd forint áll rendelkezésre, és plusz 10,5 milliárdból az iskolák wifihálózatát fejleszthetik.
Első lépésben hatezer tablet beszerzésével számolnak, és már dolgoznak a megfelelő digitális tananyagok kialakításán. Ha a program sikeres lesz, akkor a tabletek végleg átvehetik az uralmat a tankönyvek felett."(http://www.bama.hu/orszag-vilag/hirek/tankonyv-helyett-jon-majd-a-tablet-719026/

(A hír arról ugyan nem szólt, hogy ezt a lehetőséget a világvégi falvakban élő gyerekek mikor használhatják - de valószínű ez senkit nem zavar - én sem töröm ezen a fejem - csak "úgy" eszembe jutott....)



Egyébként meg teljesen egyértelmű, hogy vége felé közeledik a mi világunk (értve ezalatt a korosztályom világát.) Persze nem baj - végtére is valamikor papiruszra írtak, aztán tintás tollal, és most errefelé tartunk. Valahogy nem sajnálom, hogy én 'elfele' megyek. Kimentünk mi már a divatból.
De szerencsére én az utolsó percemig azt fogom mondani, hogy szép volt, jó volt ez a világ is, minden gondjával, bajával, egyszerűségével, nehézségével. És szívből kívánom a mai fiataloknak, hogy 70 év múlva ők is ezt érezzék, miközben űrhajójukon távoli világok felé száguldanak.

12 megjegyzés:

  1. "Szokásom mondani"... az (egészségügy is )... az oktatási ügy egy olyan mező,melyen Isten minden barma legelészik. Néha,hozzáteszem : nem baj ! majd elmúlik... A témához talán még annyit,hogy pl. pianínót is kapnak az iskolák a kormánytól. (pianínó pályázat vagy mi ? ) - ( kb. ez a cikk címe)
    A "világvégi falukban" nincs iskola...mondom én,-de ez itt és most nem lényeges. Igaz,meglepő,hogy mennyi düledező,romos házon van parabola antenna...+ isszák a "jó" vizet + WC a ház mellett... és majd lesz tabletjük is.
    Más : ha már "minden kötél szakad," akkor szoktam az eduline.hu -t olvasgatni...ott is van jó pár vélekedés az oktatásról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden témával kapcsolatban van pro és kontra érv. Én ráadásul nekem is van véleményem. Itt a blogban erről szoktam írni.Szerencsére nem vagyok "jövőbe-látó".

      Törlés
  2. Néhány éve láttam egy dokumentumfilmet, Finnországban -ez egy eldugott kis falu volt-sok helyen már digitálisan oktatnak.:( Pocsék volt látni...Fura,nagyon fura...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk furcsa - az unokáinknak meg a mi életünk, múltunk lesz meseszerű,szinte hihetetlen. Változik a világ. Hogy jó/jól-e ? nem tudom.

      Törlés
  3. Már nálunk is csak alsó tagozat működik, pedig nem vagyunk olyan eldugott falu. Szóval ezen fölösleges törnöd s fejed, erre tendálunk, hogy a kis falvakban megszüntessék először az iskolákat, aztán úgy egyáltalán a kis falvakat. Talán itt nem vagyunk annyira ellenőrizhetőek, kiszolgáltatottság és befolyás alatt tarthatóak, vagy nem tudom miért megy a vidék szisztematikus felszámolása? Ez megint egy másik téma lenne. nem vagyunk annyira Ha meg már tableten történik majd az oktatás, talán iskoálk se lesznek, csak otthonról tanulnak a gyerekek, vagy ki tudja még mifene vár erre a megkergült világra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó kis témát vetettél fel: "a vidék tudatos felszámolása".... Régóta foglalkoztat a téma, hamarosan fogok írni róla.
      No nem azért, mert azt hiszem, ezzel bármit is tudnék a tendencia ellen tenni. Csak "úgy" írok. A magam kedvére és dokumentálva a jelen gondolataimat....

      Törlés
    2. Nem jó megélni,de a falusi iskolák felszámolása sem új dolog,ahogy Fodorks is írta valahol,hogy körforgás van.ez persze nem jelent mindig jót.hiszen mennyivel jobb a gyereknek,ha gyalog el tud menni az iskolába ott,ahol lakik. Szóval:anyukám tanítónő volt kis faluban és 1972 körül bezárták a kis iskolákat és nagyobb településekhez csatolták. Emlékszem mennyire ki voltunk akadva. Nekem is vonattal,busszal kellett bejárnom. Utáltam,de nem volt választás.

      Törlés
  4. Vegyes érzések kavarognak bennem e témával kapcsolatban.
    Szeretek golyóstollal írni, ahogy szalad a papír felületén a toll hegye... el nem tudom képzelni az olvasást könyvlapok sercegése és a könyv illata nélkül... Örülök, hogy én ebben nőhettem fel.

    Utolsó két mondatod nagyon szép, ezt kívánom én is az utókornak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos, meggyőződésem, hogy ki fogunk menni mi a divatból. Max. ritkaságszámban, elvétve lesz néhány ember, aki még képes elolvasni a nyomtatott betűt. Végülis nem kell nagyon messzire menni. Gondolj a hieroglifákra...vagy az aztékok máig megfejtetlen írásjeleire. És ők is emberek voltak. És könnyen lehet, hogy egy csomó dologról nem is tudunk, mert egyszerűen "nyomuk sem" maradt. Pedig ők is voltak, ők is gondolkodtak, talán hozzánk hasonlóan.De egy biztos, én is azt tartom jónak/szépnek, amiben én felnőttem. Csak kívánni tudom az utókornak, hogy ők is ezt érezzék a "vége felé".

      Törlés
    2. Ha jól emlékszem ?... 5.osztálytól nem lenne tankönyv. (?) - Amúgy meg én már jelenleg is sajnálom,hogy pl. írni,olvasni majd' mindenki tud. (?) - Még ha hibásan is...
      *Épp' tegnap néztem egy tv.műsorban (m5) hogy pl. a görög "írásokból" mennyi minden elveszett /megsemmisült, aztán mégis "fennmaradt," - (az ilyesminek 2 oka van - de itt nem részletezném.)

      Törlés
  5. Valóban új világ van. Fel kéne zárkóznunk, de csak hallgatom a fiataljainkat..., nem mondom, hogy nem értem, de nem tudom magamévá tenni. Digitális forradalom van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem feltétlenül muszáj "felzárkózni". - Hidd el, van élet facebuk nélkül is. Lásd az én példámat - még élek, pedig nem vagyok tag sem ott, sem más közösségi oldalon. Igaz piszkálnak érte eleget még a családtagjaim is. De ez engem a legkevésbé sem érdekel. Aki akar, keressen meg "hagyományos módon" - aki meg nem, annak "ágyő"...Ez a blogolás az egyetlen, ami összeköt ismeretlenekkel - de bevallom, nem lennék öngyilkos, ha holnaptól megszűnne. Kitalálnék magamnak más "játékot".

      Törlés