2017. április 26., szerda

Égi dolgok (Cassini)



Már-már mániákusan nézem a csillagászattal, űrkutatással kapcsolatos filmeket a tévében. Semmi másnak nincs esélye, ha az egyik csatornán ilyent fedezek fel, márpedig a meglévő nemtudomhány csatornám (60?) közül egyen nagy valószínűséggel találok ilyesmit.

A mai hír – gondolom mindenki (?) olvasta a Cassini „halála”…
Ha mégse, itt van két cikk, amit én ajánlok: http://hvg.hu/tudomany/20170425_nasa_cassini_urszonda_foto_fold  (képek innen is)



A Szaturnusztól "visszanézve" ilyennek látszik a Föld és a Hold
Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy már olyan régen készülök írni erről az égi témáról: nevezetesen, hogy mit, minek nevezünk.

Mert ugye sokszor azt mondjuk, este csillagokkal van tele az égbolt – pedig hát, amit látunk, azok nem is mind csillagok.

Kezdjük a mi saját Galaxisunkkal: A mi galaxisunk, a Tejútrendszer.
(„Közelünkben” van egy másik, az Androméda galaxis, mellyel néhány milliárd év múlva összeütközünk)
Nyári éjjeleken jól látható a galaxisunk egy része, ezt nevezzük  „Tejútnak”:

Ilyennek látod a Földről a Tejutat,  vagyis a galaxisodat
 
"Oldal-nézet"

Felülről ilyennek láthatnád

                         
A Napunk egy csillag, a galaxisunkban található megszámlálhatatlanul sok közül. Elég ellentmondásosan hangzik, de a Nap tényleg csillag, ez néha elég zavaró, ha ilyesmikről beszélgetünk.

Helyzetünk a Naphoz és a többi bolygóhoz viszonyítva

A Nap körül nyolc bolygó kering, s közülük hatot holdak kísérnek. A Merkúrnak és a Vénusznak nincs holdja. A bolygók naptávolságuk sorrendjében: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz. És ugye, ezeket is csillagnak nevezzük a hétköznapi beszédben.
Itt (is) van egy nem túl tudományos, jól érthető leírás: http://astro.u-szeged.hu/oktatas/csillagaszat/6_Naprendszer/0100Naprendszer/naprendszer.html

Pont a napokban kaptam egy fantasztikus diasort, rengeteg jó fotóval, ezek közül néhány:

A Föld és a többi bolygó mérete a naphoz viszonyítva
    
A Nap és a Föld....
 
A Szaturnusz és a Föld...
 
A Föld és a Hold között elférne az összes bolygó
             
   
Képek egy része innen:



Nem, nem, nem tudok betelni ezekkel a dolgokkal. El kellene már döntenem, minek szeretnék újjászületni. Oly sok minden kimaradt ebből a mostani életemből. A "csillagász lennék" is vágy marad.
  


8 megjegyzés:

  1. Csatlakozom hozzád! Engem is lenyügöz az Univerzum!
    Volt a Tv-ben egy film, meg is találtam neked: A világűr holnap: https://youtu.be/ep53ZTeHls0

    VálaszTörlés
  2. Így igaz,- (nem kell egyformának lennünk...)-de az engem is kellően zavar, ha valaki képtelen megérteni, hogy a Nap az egy csillag.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a "hétköznapi" elnevezések keverik meg az embereket. Hiszen pl. a fényesen ragyogó Vénuszra is azt mondjuk, esthajnal csillag...Szóval van itt keveredés rendesen.

      Törlés
  3. Ha nem pontosan nevezünk is meg valamit (itt pld. az égitesteket) akkor is egy fantasztikus világ ez.

    Engem az is csodálatba ejt, hogy a Föld ilyen szépen "besorolt" a Nap köré, hogy itt megfeleljen minden feltétel az életnek. Mert keringhetett volna közelebb is, vagy távolabb is. Akkor viszont nem írnék itt én sem, meg mások sem :)

    Olyan sok mindent csak találgatnak a tudósok is, nem tudom lesz e valaha teljesen tiszta képe, fogalma, tudása az univerzumról bárkinek is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, néha egészen elbizonytalanodom a sok tudományos szöveget olvasva/látva/hallva/filmet nézve. Sokkal egyszerűbb lenne hinni a Jóisten teremtő kedvében....
      És mi miért van úgy, ahogy ? A tisztán kozmo-fizikai válaszok engem igazán nem elégítenek ki. Keresem a "Valami"-t, a választ a miért?-re, de nem nagyon találom.

      Törlés
  4. Varázslatos, pedig valós... vagy épp ezért.
    Mégis, azt nem mondhatjuk, hogy szép galaxisos ma az égbolt :-) A köznyelvben költőibb a csillagos, hisz úgy csillognak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Nos, igen, annyira megszoktuk már a "csillag" elnevezést. És valójában oly kicsik vagyunk, hogy az ember igazán nem is képes felfogni a méreteket, távolságokat.Bár tán ennek a "hatalmas egó-nk" az oka....

      Törlés