2017. április 3., hétfő

Gyükési szemétlerakó

A képek alá bemásoltam utólag azt a levelet amit elküldtem a Biokomnak és a Városgondnokságnak.
 

Nem ezeket az alább látható szépségeket fotózni mentem a Gyükésbe, nem…  Amilyen lökött vagyok, már megint felbosszantottam magam az ott lerakott mérhetetlen mennyiségű szeméten – és azt akartam dokumentálni.
Valamit tennem kell – évekig összeszedtem, most már nem tudom, hát - próbálok valakit ösztönözni majd arra, hogy lépjen már végre valamit. Merthogy 30 éve (is és ma is) elég lett volna a réten átvezető út elejére néhány beton- vagy kőtömböt lerakni - és akkor legalább az autóval való szemétbehordást meg lehetett volna akadályozni. De nem. …Nem és nem, erre senki nem hajlandó, inkább időnként lelkes aktivistákkal összeszedetik a mások mocskát. (Miután én már abbahagytam a kukás mellékállásomat…)  

Most megpróbálok valaki „illetékes elvtársnak/úrnak”  írni – mert nem bírom ezt elviselni, még akkor sem, ha már rég nem naponta járok ki oda.
Ha véletlenül lenne a „közérdekű bejelentésemnek” eredménye, majd beszámolok róla – de őszintén megmondom, semmi reményt nem látok erre…
(Csak nehogy az legyen, hogy az innen összeszedett mocsokkal akarják majd feltölteni azt a bányagödröt, amiről tegnap előtt írtam, s ami innen pár száz méterre van...) 

Nos, szóval tombol a nyár – nem a tavasz !!! Mert ez a közel 30 fokos meleg abnormális és egyáltalán nem tavaszi. Tele  vannak a hírfórumok az „extra, korai  hőséggel” csak nem tudom, miért csodálkozunk, hiszen valójában mindenki tudja, hogy mi felé megyünk… Igen, a globális felmelegedés nem holnapután lesz kérem, hanem már itt van… Nagyon is helyénvaló, hogy a Marsra való utazás/menekülés kérdésével ilyen intenzíven foglalkoznak, vagy hogy más, lakható bolygót keresnek (hogy azután majd azt is tönkretegyük…).

No, ennyi keserű, pesszimista mondat után jöjjenek először a szép képek és a végén be fogok mutatni párat a rondák közül is. 

 
A TV torony a gyükési völgyből

Vadcseresznye

Fürtös gyöngyike (én csak "kulcsocskának" ismerem)

Most kellene mézet főzni belőle...

Vérehulló fecskefű

Ibolya-tenger
 
Árvacsalán, csillaghúr, veronika


Kerek repkény

Salátaboglárka
A közelebb lévő fenyőt én ültettem 30 éve (egy kutya sírjára).

Menyasszonyi ruhában...
 
Itt jártak a vaddisznók




























Itt pedig az emberek...
Legyen elég öt kép... Van több is...
(Megírtam a BIOKOM-nak. Szerintetek fognak válaszolni ?)








Tisztelt  …………………  !

Segítségüket kérném az alábbi ügyben:

Pécsett a Közép-gyükési út és a Bittner Alajos u. között, a Lámpásvölgyi patak két oldalán fekvő  területen évtizedek óta nem lehet megszüntetni az illegális szemétlerakást. Nem akarnám hosszasan ecsetelni milyen próbálkozásaim voltak 30 év alatt – mióta oda járok - és hányszor vitt el onnan szemetet a hajdani Köztisztasági Vállalat és talán már a BIOKOM is. Ideig óráig elfogadható rend uralkodik, aztán kezdődik elölről az illegális szemétlerakás. Elég régen jártam arra, de a napokban ismét – csatoltan küldök néhányat  a friss fotókból.

Az lenne a kérésem, próbáljanak meg tenni valamit annak érdekében, hogy legalább teher- és személyautóval ne lehessen erre a területre behajtani. Mindössze fél napos munkával két ember meg tudná ezt oldani, az út északi végénél, még a régi bányaművelési időszakból hatalmas betontömbök is vannak, melyeket fel lehetne használni az út eltorlaszolásához, a nyugati behajtó útra ugyancsak valamilyen kő, vagy betontömbös akadályt javaslok – hogy legalább a területre való autós bejutást meg legyen valamiképp akadályozva.

Sajnos tudom, ez csak részmegoldás, mert azok, akik valami - számomra érthetetlen - okból ide behordanak mindenféle szemetet, kisebb csomagokat a jövőben is be fognak hozni, de legalább az autós szemétlerakást így meg lehetne szüntetni.
Tekintve, hogy a helyszínt igen jól ismerem, nagyon szívesen segítenék munkatársuknak a helyszín bejárásakor.

Csatolom a 2016. április 2-án készült helyszíni fotók egy részét.

Válaszukat és intézkedésüket várva, üdvözlettel:név, cím, telefon



23 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a virágos képek!!!

    Annál elszomortóbb az emberi disznóság. :-((( Nem értem, miért teszik ezt az emberek, van szemételszállítás... hol a gond?
    Hogy a névjegyét otthagyta fel is lehet jelenteni, bizonyíték. Próbáld meg, írj a megfelelő szerveknek (polg.hiv., esetleg rendőrség)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Beírtam a linket,- ahol én hasonló esetet bejelentettem... és bevált ! Más : nincs mindenhol hulladékszállítás, pl. 7634 Pécs / Kovácstelep - Ürögi fasor D-i végén (összekötő útszakasz) - ami mellett "kiskertek" vannak... + életvitelszerűen laknak is ott...

      Törlés
    2. Megírtam a városi szemetes cégnek is és @x ajánlatodra a kormányhivatalba is.
      Sajnos tény, hogy nincs mindenütt szemétszállítás, de szerintem azokban a fabódékban az Ürögi fasor végén, nem is lakhatnának "hivatalosan". Ám ott azért nem nagyon látok szemetet.

      Törlés
    3. Érdekelnek majd a fejlemények. Remélem lesz!!!

      Törlés
  2. Szépek a virágok, de a szemét elszomorító. A képen nem az indás ínfű van (szerintem), annak másfajta a levele. Remélem sikerrel jársz szemétharc ügyben, én drukkolok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Beírtam a linket... (nekem bevált ! ) - Igaz, kb. 5 napig tartott, amíg elhordtak minden hulladékot ! ( mert manapság már nem szemét...) :-)

      Törlés
    2. Köszi az észrevételt, a virág nevét javítottam, tényleg ez kerek repkény :-)
      Ha bármi történik szemét ügyben úgyis beszámolok róla.

      Törlés
  3. Mifelénk is ez megy. Sose értettem miért képesek az emberek a szemetüket ilyen helyekre hordani. Akárkit kérdeztem, a legtöbben azt mondták, hogy azért, mert sokat kell fizetni az elszállításért. Az, hogy idehozzák, az nem pénz?
    Mifelénk akad egy-két lelkes ember, aki megszervezi az illegális szemét eltakarítását, de napok múlva már ott vannak az újabbak.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kisebb csomagok kiszállítását saját személyautóval oldják meg, vagy a haver kisteherautójával - az nem kerül "külön" pénzbe. De ez a hatalmas adag, amit most fotóztam - ez teherautóval jött. És nem tudom, mennyibe került, hogy az illető vállalta ott a lerakást. Hacsak nem a tulajdonosnak van teherautója.
      Itt, ezen a területen is volt az elmúlt évtizedekben számtalan szemétgyűjtés, de semmi nem változik, egy idő után kezdődik elölről. De legalább a behajtó utakat zárnák le, hogy autóval ne lehessen bemenni. Most ezt is megírtam a panasz-levelemben. Jut is eszembe - utólag bemásolom ide a post végére azt a levelet, amit elküldtem....

      Törlés
  4. Ha akarod... megadhatom a címet ahová e-mail lehetne küldeni ) - igaz, ahhoz az kell, hogy legyél regisztrálva a kormányablakban.
    Én pl. alig 2 hete ?- bejelentettem, hogy milyen állapotok vannak az Ürögi fasor D-i végén... fotókkal együtt. Választ is kaptam - (kivizsgálják + intézkednek ) és ez meg is történt.

    VálaszTörlés
  5. Bejelentés/panasz
    (Regisztráció kell hozzá a kormányhivatalban - stb.)
    Bocs' ha nem működne - jelenleg nincs több időm.

    VálaszTörlés
  6. Kiváncsi leszek ,lesz e foganatja... mert hogy szép szóval mondjam, tudnak kifogásokat fabrikálni... "azondja" nem viszik el a szemetet ha nehéz... télen gondolják , megesszük a hamut, hisz csak egyszer szállítanak hetente...persze hogy tele van...a zöldkonténer meg oly pici... nem fogják el vinni, ha tele van tömködve..csak Biokomos zsákot lehet használni...persze újabb forintokért.
    Bármerre mész mindenütt szemét kupacok...ezért ,...azért mert nem tudom....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom én is a fejleményeket - de bevallom, nem vagyok túlzottan optimista.
      Én "csak" az embereket nem értem. Ha már felrakta egy autóra, miért nem vitte ki a lerakóba ? Csak 4-5 km-rel van odébb....

      Törlés
  7. Sose tudom megérteni, hogy az ilyen szemét emberek veszik az erőt, fáradtságot arra, hogy kicipeljék/elszállítsák valahová az erődbe, árokpartra a szemetet, azzal az erővel már elvihetné egy szemétlerakó helyre is. Felháborító!!!

    Szerencsére itt van olyan lehetőség, lakosságnak 200 kg-ig lehet vinni bármilyen hulladékot, ingyen le lehet pakolni és még külön van a szelektív átvétel is, oda teljesen ingyenesen lehet vinni nagyon sok féle szelektíven gyűjthető és veszélyes hulladékot. Sok jobb érzésű/szemléletű ember él is a lehetőséggel.

    Itt is vannak olyan helyek, ahol nem lenne elég a hulladékgazdálkodó összes embere sem arra, hogy nonstop rendben tartsanak bizonyos területeket. Elszállítják, eltakarítják és egy hét múlva ugyanúgy néz ki...Rettenet, komolyan mondom. Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy közelítünk a balkáni állapotokhoz/mentalitáshoz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is van ingyenes lerakási lehetőség a város szélén - ott átvesznek mindent, amit pl. az évi kétszeri lomtalanításnál nem (tv, számítógép, festékek, stb...) szóval lenne hová vinni és fizetni se kell érte - de látod, mégse oda viszik. Pedig, miképp írtam Veránál fentebb, 4-5 km-re van csak a lerakó ettől a helytől. És nem és nem és nem... 30 éve küzdök - és látom: teljesen reménytelen....

      Törlés
    2. Nálunk többnyire (ez lehet településenként picit eltérő) egy évben egyszer ingyenes egy személyautónyi (egy háztartásnyi) szemét leadása. Azon felül fizetni kell érte. És az emberek így is viszik a szeméttelepekre a szemetet, nem láttam még ilyen halmokat sehol sem lerakva.

      Törlés
    3. Nálatok (többnyire) kultúr-népek élnek. Legalábbis ott, ahol németek élnek. Mert nézd meg - épp tegnap láttam - a roma lakótelepet....Az évi kétszeri lomtalanítás itt is ingyenes és nagyon sok mindent elvisznek.De egyszer érdemes lenne filmre venni, mi is történik ilyenkor. Este kirakod a cuccaidat - már ott ácsorognak a kurkászó cigányok, s hiába raktad le "rendesen" - széthányják, átkutatják az utolsó zsákot is, kiborítva mindent, amit te szépen becsomagoltál... Szóval nálunk még ez is civilizálatlan módon történik - no de nincs mit csodálkozni, ezektől az emberektől nem lehet sokat (el)várni.

      Törlés
  8. Mindig felháborított, hogy miközben minden (bugrisnak) "jogában áll" töménytelen mennyiségű szeméttel tönkretenni ezt a földet, ezt az országot, ugyanakkor népszavazások árán, drága pénzen jogában áll leszavazni a hulladékégetőt, feldolgozót, stb. Tudom, hogy ezek nem ideális megoldások, az ideális az lenne, ha nem képződne ennyi szemét, de a valóság az, hogy képződik, és nagyon sokan nem is törődnek vele, csak kiviszik valahová. A lerakóra azért nem viszik, mert... Nálunk pl. felére csökkent a lerakható mennyiség, és amikor egyszer házat bontottunk, és sittes konténerekkel vitettük el a törmeléket, akkor bő fél év múlva kaptunk egy igencsak combos számlát(50 e körül a 6 konténerért, a korábban kifizetett 6x 15 ezren felül - 15 éve volt az eset), mert a hulladéklerakó szerint (a kamerafelvételeik alapján) egyéb szemét is volt a konténerben, nemcsak sitt. Kénytelen voltam kifizetni, mert ennyi idő után hogyan is tudtam volna a munkásokon számon kérni, hogy minek dobálták bele a nejlonzacskókat? (amiről nem is tudtam, mert nem álltam a hátuk mögött). Mindenesetre övön alulinak éreztem a dolgot, egyrészt a hosszú idő, másrészt az összeg, harmadrészt mert nem volt számomra se annyira világos, hogy a 15 e kedvezményes ár volt a sittért, és 1-2 nejlonzacskó már eltörölte ezt a kedvezményt.
    Szfváron az ingyenes lerakóba fél köbmétert lehet vinni évente 1-szer, ha szfvári lakos vagy a lakcímkártyád szerint. Ami egy felújításnál semmi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az építkezési törmelékkel/hulladékkal nem vagyok tisztában, nem tudom/ismerem a lehetőségeket, vagy árakat. De az "egyszerű" háztartási szemét elszállítása szerintem Pécsett nagyon flottul történik. A zöld-hulladék is. És ha kiviszed a szeméttelepre, beveszik az elektromos gépeket is(mondjuk ha nincs autód, akkor ez már komplikáltabb).
      Ezért ingerel olyan mérhetetlenül a város peremterületén elszórt rengeteg szemét. Tudok - nem is túl távol tőlem - az emlegetett Gyükésben, máshol id olyan lerakókat, hogy hegynyi szemét áll bennük. Igaz, ott, ahol présházakban "élnek" "emberek" - ott nincs szervezett szemétszállítás. De elképesztő a mennyiség - és reményt sem látok arra, sajnos, hogy az emberek szemléletmódja megváltozzon. Miért pont ebben változna ???
      A fél évet késett büntetést én biztos megreklamáltam volna....

      Törlés
    2. Igazad van, ma már én is megreklamálnám, akkor nem tettem.
      Sajnos, az egész ország tele van szeméttel. A 81-es mentén több helyen is egyre nagyobb kupacok emelkednek.
      A "Te szedd!" mozgalom meg külön irritál engem. Miért más emberek százainak kell összeszedni azt a sok szemetet, amit mások eldobáltak, felelőtlenségből, tudatlanságból, stb? Így a szemetelők továbbra is eldobálják majd. Legfeljebb azok a gyerekek, akik bekapcsolódnak valami módon a szemétszedésbe, terjesztik a nézetet családon belül is.
      Nálunk szelektív szemétgyűjtés van a településen. Először csak mi raktuk ki az utcánkban, aztán azok, akiknek kisiskolás gyereke volt, mára meg már egyre többet látok minden alkalommal.
      Egy ideig voltak szelektív szemétgyűjtők a falunk határában, az erdő szélén. A polgármester azt mondta, amikor eltűntek, hogy nem győzték a költségét fizetni, mert minden szeméttel televolt, mindig találtak pl. a vadorzók által lelőtt őzek maradványait, pl.fejet, stb. a konténerekben. Kis magyar kulturáltság.

      Törlés
    3. Nos igen, ez a baj, hiába "kezdik el" a normális emberek a normális életet - ha mások meg ezzel cseppet sem törődve, élik a maguk primitív kis életét. Nem is nagyon tudom, mit lehetne ez ellen tenni - azon kívül, hogy kivándorol az ember...Nem szeretem ezt az országot - de nekem már sajnos nincs módom elmenekülni innen. Ha fiatalabb lennék, megtenném. És nem csak a szemét miatt.

      Törlés