2017. április 1., szombat

Mi lesz a gyükési bányagödörrel ?



Több mint 20 évig tartó,  mindennapi kutyasétáltatásom helyszínén valami történni fog (valamikor).
2017. március 30. csütörtökön, itt megjelent egy cikk, melynek az utolsó bekezdése érdekes:



„A tájsebet az eredeti elképzelések szerint egy tervezett másik külfejtésből kibontott kőzettel és termőréteggel fedték volna be, de az új bányanyitásra a gazdasági körülmények megváltozása miatt már nem került sor. A Karolina területét ezért a helyben eltárolt anyaggal, illetve a terület átrendezésével lehet helyreállítani, a tulajdonos Pannon Hőerőmű Zrt. vállalta is ezt a feladatot. A legmélyebb pontján 210 méteres bányagödörbe mintegy 10 millió köbméter kőzetet és talajt kell fedésként visszahordani, hogy erdősíteni lehessen a területet. A rekultivációra az állammal közös finanszírozási kötelezettségvállalás részeként a cég 2 milliárd forintot biztosított, az állami rész mintegy 6 milliárd lenne.”

Ezt én most azért másoltam ide, mert én nem fogok elfeledkezni erről. És elő fogom bányászni, mondjuk 2 év múlva…Nagyon kíváncsi vagyok, beszélgetésen kívül történik-e végre valami. És arra még inkább kíváncsi vagyok, hogy is fog kinézni ez a vidék 10 millió köbméter talaj és kőzet „visszahordása” után…. (A helyszínt ismerve nem is nagyon tudom, hol is van ez a sok millió m3 ?)

Erről a "lyukacskáról" lenne szó....
 


7 megjegyzés:

  1. Jogos a kérdés, hol van ennyi föld? Lehet, hogy hagyni kéne teljen meg vízzel és csak környékét kéne erdősíteni. Csak ötletelek.
    Régebben jártunk Rudabányán, ott egy tó volt a régi bánya helyén, hogy most mi van nem tudom. Gánton se nyúltak a felszínhez, a természet lassan visszaveszi azt, ami az övé.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismerve a területet, tudom, hogy valamennyit valóban a környéken szétterítettek, no de a szén ? Amit a nagy lyukból kiszedtek ? Az nincs már meg. Egyszerűen nem értem, miképp gondolta bárki is - aki ismeri a helyszínt - hogy ott van lehetőség valamit is "visszahordani". De van egy olyan érzésem, hogy ez valójában (rajtam kívül) senkit nem érdekel. Majd belehordanak mindenféle szemetet, aztán betemetik. Senki se fog szólni érte (ha csak én nem...)

      Törlés
    2. Csak az említett nagy mennyiségek miatt jutott eszembe, hogy vajon mennyi lehetett a régi - újhegyi- salakdomb mennyisége. Amit ugyebár belekevertek a panelba,meg eltüzelték (ismét) a pécsi erőműben. Vagy ki emlékszik ma már kb. 60'-as évek elején arra,- hogy a mai Budai vámnál lévő autóbusz pályaudvar alatt mennyi szemét van (hulladék) - mert anno oda hordták. Más : kétlem, hogy a külfejtési gödörbe valaha is szemetet (hulladékot9 hordanának... mert (igaz,szemmel nem látható) - volt a bányában nem egy forrás is,vagy mi. ( Még én is ittam belőle.) Igaz, ma sem tudom, hová folyik az a víz, onnan a mélyből. (?)

      Törlés
    3. Nem tudom mennyi ideig, de hordták az anyagot a pécsi hőerőműbe is,- és elégették. Az erőműnek mindig is kevertek a szenébe ezt-azt, pl. még a régi salakdomb anyagát is.

      Törlés
  2. még nézni is rossz ekkora sebet a tájon...megtörténik vajon a rekultiváció? jól hangzik a terv, de hogy megvalósul e? no ez már nagy kérdőjel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szén (bár gyenge minőségű volt) kellett - rendben.Aztán amikor kiderült, nem is gazdaságos már a kitermelés, a gödröt ott hagyták, mint eb a ... Most valaki (talán) elkezdte piszkálni az ügyet de nem tartom valószínűnek, hogy a közeli jövőben lesz ebből valami. Vagy ha lesz... hát elképzelni nem tudom, hogy mi.

      Törlés
    2. Ami azt illeti,ha jól emlékszem,hordták onnan a "szenet" az erőműbe is. (Pannonpower) - majd ők meg befejezték a szénnel való tüzelést. (stb.) Azt meg pontosan most nem is tudom, hogy a lakosságnak árult vasasi szenet azt most honnan is bányásszák.
      (2) Nem védem őket... (olvass utána ) vannak törvények,rendeletek és ilyesmik a rekonstrukcióval kapcsolatosan. (Mibe is kerülne, ki fizesse,kinek mi lenne a dolga ez ügyben.)

      Törlés