2017. május 3., szerda

A 12 apostol, meg az angyalok



Vegyes érzések vannak bennem…. vagy nem is. Dühös vagyok és értetlen, meg elkeseredett….
Mi az, ami mindenáron megmentendő, mi az, amit már nem nagyon érdemes – ha mondjuk, valami szoborról van szó ?
Mi, ki dönti el ?

Konkretizálom:


„A jelenleg a Szent Mór Iskolaközpont udvarán található szoborcsoportot 1854-ben helyezték el a bazilikán.....1891-ben azonban lecserélték azokat a szászvári születésű Kiss György alkotásaira, amelyek 1882 és 1885 között készültek el.
Ezek a szobrok azonban annyira gyenge anyagból készültek, hogy már 1941-ben gondoskodni kellett a pótlásukról, ám a szobrok a háború miatt csak felerészben készültek el.
Végül 1961-ben cserélték le a már életveszélyessé vált szobrokat a ma is látható harmadik változatra, Antal Károly alkotásaira, amelyek haraszti mészkőből készültek. 
A Kiss György által készített szobrokat kettő kivételével feldarabolták.”

Ebből egyértelműen kiderül, az 1854-ben készültek még megvannak….2011-ben készítettem egy sorozatot az új és a régi szobrokról – amint látjátok már akkor, hat évvel ezelőtt is rendkívül gyatra állapotban voltak.














És akkor most a cikkből kiderül, hogy ezeket a szobrokat  mindenképp meg akarják menteni az utókornak, sőt már el is készült az a szakvélemény, amely részletesen bemutatja, miként lehetne megóvni a műveket a további károsodástól. Szükség van szakértő restaurálásra, ami biztosan nem lesz könnyű és olcsó feladat. A budafai sárga homokkőből készült szobrok 163 év alatt még úgy is tönkrementek,  hogy az 1800-as években olajfestékkel kenték le a műalkotásokat.
12 apostolról, vagyis 12 szoborról van szó – nem 2 Ft-ba fog ez kerülni – és mégis – úgy tűnik legalábbis, ha hinni lehet az újság hírének – a pécsi püspökség milliókat fog erre áldozni. Aztán ha elkészült, beteszik egy „kőtárba” – ahol majd az láthatja, aki oda bemegy.

Rendben, tegyék – éljenek még ezer évig a homokkő apostolok. De, szabadna kérdeznem, hogy akkor a máriakéméndi két angyal szoborra miért nem adtak egy lyukas kétfillérest se ?
Sőt „elvették” az összegyűjtött majd 4 milliónkat – és majd „ők fizetik” a keramikus restaurátort…
Mai napig nem láttuk az "elszámolást" - tudja az ég, ki, kinek mennyit fizetett....

Ahhoz a két angyalhoz, vagyis a máriakéméndi kegytemplomhoz sokan zarándokolnak még ma is. Az nem volt fontos a püspökségnek. Máriagyűd, meg Püspökszentlászó milliárdokat vitt el – a kéméndi angyalokra - higgyétek el, egy fillért nem adtak.


 
És most vagyunk igazán gondban: a talapzatot fel kellene újítani, amire az angyalokat,  a majd 4 millióért felújított angyalokat visszateszik. És erre már nincs pénzünk. És még csak ígéret sincs a püspökségtől, hogy ezt a munkát esetleg ők átvállalnák.

Nagyon félek, hogy a mi angyalaink is a kőtéri süllyesztőbe kerülnek. Igaz, legalább a 12 romos apostol nem fog unatkozni…..
De hogyan fogunk mi elszámolni azoknak, akik a felújításra összeadták a majd 4 milliót ????? 

És akkor a Kishajmáson lévő másik három angyalról szót sem ejtettem.... 



Kiegészítés 2017 augusztus 5-én:
Megtudtam, hogy a püspökség a kéméndi temlom előtti lépcsőt és azt a falrészt, amire a két angyalt visszaállítják - felújíttatja, és megerősítteti.
Hogy ezt (is) elmondjam - a fenti panaszkodással szemben - az a korrektség miatt szükséges volt.
De cseppet sem vagyok meghatva....




7 megjegyzés:

  1. Az angyalos gyűjtés azzal indult, hogy az egyház vállalja a romos támfal felújítását a máriakéméndi kegytemplom előtt, hogy arra ráhelyezhetők legyenek az angyalok. Akkor azzal hitegettek, hogy egy pályázatot adtak be a paplakra és abba tették be a támfal felújítását. De a pályázat a mai napig nem nyert, és eredménye sincs. Most, miután már többedszer rákérdeztem, árulták csak el, hogy a pályázatba igazából be sem tették a támfalat. Tehát vártunk a nagy semmire... Egy hónappal ezelőtt volt egy rebesgetés az egyház részéről, hogy talán a helyi plébánia és a püspökség összeadja a kérdéses összeget a támfalra, de azóta a mai napig nem történt semmi, illetve semmilyen tájékoztatást nem kaptunk. Az illetékes jelenleg pedig nem elérhető...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az angyalokkal mi lesz?
      PZs

      Törlés
    2. BEG: neked nem nagyon tudok mit válaszolni, számtalanszor kiveséztük a témát és értetlenül állunk a dolog előtt.Egyetlen dolgot tehetünk, ezeket a szégyenletes tényeket nyilvánosságra hozhatjuk - és én meg is teszem/tettem és tenni fogom.

      PZs: A kérdést rossz helyre címezted... A pécsi püspökséghez kellene továbbítanom, ha beszélő viszonyban lennék velük....

      A viccet félretéve: nem tudom milyen sors vár rájuk...Miképp a BEG hozzászólásából is láthatod, a püspökség kifejezetten ellenszenvesen negligálja a kérdést, nem igazán értjük, miért. Rendben van, tudjuk, hogy a katolikus vallás kihalóban. Rendben van, tudjuk, hogy a falusi templomok egy része összedőlőben. Rendben van, hogy hovatovább már papjaik sincsenek.Még az is rendben van, hogy más helyekre elköltötték a halomnyi pénzt. De egy híres-neves kegyhely ???? Hol van ehhez képest a Püspökszentlászló ????? Itt is lehetne akár jól jövedelmező turista, vagy tudomisén milyen szállást kialakítani, persze ehhez rendbe kéne hozni az összedőlőben lévő paplakot...
      Hát ennyire közömbös Máriakéménd a pécsi püspök(ség)nek ? Igaz, nem régóta van itt - de végülis attól még tudhatna Máriakéménd jelentőségéről.Vagy legalább valaki elmondhatta volna neki - maradt pár régi ember az előző "nagy tisztogatás" után....

      Törlés
  2. Lényegtelen, hogy elsősorban NEM a Pécsma -t olvasom.
    Az sem fontos,hogy mennyi (online) cikket elolvastam ez ügyben. Ma már... az sem érdekel, hogy a Pécsi Egyházmegye honlapjához és a Facebookjához sem lehet hozzászólni. (?) Cinikus lennék ?- Isten bizonyára nem Facebookozik.. és eljut hozzá minden üzenet ? (...)
    (2) Valahol olvastam (?) - 1,24 milliárdos uniós forrás van... (+ egyéb pénzek) - talán ezért kér "belekeverni" az "angyalos témát."
    (3) Sajnálatos, hogy a sok cikk közül egy sem említette meg az apostolszobrok sorsát... ( de ne minősítsek én senkit sem... ki,mit tart fontosnak.)
    (4) Tegyem hozzá ... épp' "rossz hírt" olvastam ma ( Facebookon ) hogy milyen állapotok vannak jelenleg az épület más helyiségeiben.
    Megpróbálom beírni a linket,- (bár sok kedvem nincs hozzá...)
    Az épület Ny-i oldalán és a folytatása Az épület Ny-i oldalán (2) ( Ha nem működne ?- elnézést) - Talán ennyit - részemről - az apostolszobrokról, vagy a történésekről.

    VálaszTörlés
  3. (2) Kifelejtettem... még mindig jobb, ha a szobrok a "Gosztonyi kőtárba" kerülnek, ahova " földi halandók" könnyebbe bejuthatnak, szemben a Papnövelde u. 2-vel... ( kellően unom... amikor 1-2 embernek sikerül(t) bejutnia az udvarba.. és "nagy boldogan" megosztják a neten.. (stb.)
    Ismerjem el, IV.ált iskolás koromban... (kb. 1958 ?...) lenyomtam én ott egy évet... (láttam sok mindent) - (kulcslyukon keresztül az emeleti helyiségeket is - Ny.-i old.) - úgy vagyok én ezzel is, mint a (volt) Nádorral... meg jó pár olyasmivel, amivel nem fogom én már "idegesíteni" magamat !

    VálaszTörlés
  4. Bocs' * jobb oldalon mindig páros a... (házszám...) Papnövelde u.l.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szoktam mondani: ez az én blogom és ebben én a saját véleményemet írom meg bizonyos dolgokról. Nem nagyon érdekel, hogy a témáról más újságok mit írnak, ill.miképp vélekednek.
      Az "angyalos téma" annyira megfeküdte a gyomromat, már évekkel ezelőtt, hogy le tudnám hányni az egyházi vezetőséget, az egészet... És ahol módom van/lesz rá, mindenhol hangoztatni is fogom a véleményemet - mellyel természetesen nem kell egyetérteni.
      Jutott eszembe - olvasva a te iskolai emlékeidet - hogy valójában négy évig én is oda jártam tornaórára - bár fogalmam nincs, mi lehetett eredetileg az a hatalmas terem, ahol nekünk a tornaórákat tartották. Az udvar északi felén áll a hatalmas csarnok - de nem tudom mi volt eredetileg a funkciója. Persze lehet, hogy régen is tornaterem volt....

      Törlés