2017. május 11., csütörtök

És ezt olvastad-e ?


https://hu.wikipedia.org/wiki/A_walesi_b%C3%A1rdok

Az idén 200 éve született költőt posztumusz díszpolgárrá avatták Montgomeryben. A walesi bárdok szerzőjét a BBC is méltatta – írja a foter.ro.


A BBC is megemlékezett Arany János születésének 200. évfordulójáról, felhívva a figyelmet, hogy A walesi bárdokban megörökített történetet az ötszáz poéta lemészárlásáról Arany révén többen ismerik Magyarországon, mint Walesben. A cikk szerzője feleleveníti, hogy a rendszerellenes költemény az 1848-49-es forradalom leverése után hatalomra került zsarnok rendszer ellen szólt: a költő nem volt hajlandó versben dicsőíteni Ferenc József császárt, ahogyan A walesi bárdok főhősei sem zengtek dicső éneket a Walest 1277-ben leigázó I. Edward angol királynak.

A Montgomery várában történt eset kapcsán Eric Fairbrother, Montgomery polgármestere elmondta: míg a magyarok az általános iskolákban tanulnak a történetről, addig a helyiek alig tudnak róla. Úgy vélekedett, Arany János verse nagyszerű kapocs a két nemzet között. Ezt figyelembe véve úgy döntöttek, hogy a magyar költőt posztumusz Montgomery Szabad Polgára címében részesítik.

A cikk megemlíti, hogy Karl Jenkins walesi zeneszerző egy szimfóniát írt A walesi bárdok alapján, ami szintén dobott a helyiek körében ismeretlen történet ismertségén.
http://orientpress.hu/cikk/2017-03-04_posztumusz-diszpolgarra-avattak-walesben-arany-janost 

Fogalmam nincs, ma kell-e még kívülről verset tanulni, illetve ezt a verset meg kell-e tanulni, de én több évtized távolából is elég jól visszaemlékszem ha az egészre és pontosan már nem is, de igen sok részletére. És valami miatt (tán jó volt a magyar tanárom, vagy a fantáziám ?) olyan "képszerűen" él bennem a vers.
Milyen furcsaságok derülnek ki néha....




Drága Bánffy Gyuri - de szerettelek... Jó volt most újra hallani a hangod...

3 megjegyzés:

  1. Gyakran meglepsz a témáiddal. Értsd : nem vagyok jelenleg erre sem felkészülve. (Hülyeségeket meg nem akarnék írni, igaz, a neten sincs kedvem kutakodni.)Pedig jó téma. Úgy tudom, (olvastam egy könyvben -Habsburgokról) - Arany ezt a verset egy legenda alapján írta (?) - és nem is volt 500 bárd... ( állítólag jó,ha 40 ?) - és nem egészen pontosan tanultuk (?) - milyen alkalomból írta Arany a verset - ( ezt is öreg napjaimra tudtam meg.)
    Hogy mit tud a walesi lakosság... legyen az ő "gondjuk." Engem kissé jobban foglalkoztatott az, hogy megállították az utca emberét és kérdezgették őket Petőfi Sándorról. Cím : Elégedetlen utcai érettségi ? ( úgy emlékszem) Tv2 Tények video

    VálaszTörlés
  2. Bocs' a cím Elégtelen utcai érettségi
    Elegtelen utcai érettségi (remélem)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a videó különösebben nem lepett meg. Szerintem az egész iskolarendszer megreformálásra szorulna - de engem nem kérdeztek meg - eddig :-) :-)


      Törlés