2017. május 23., kedd

Hogy mik vannak...


Te tudtad, hogy voltak ilyesmik (is) ? Mert napóráról, meg homokóráról, sőt virágóráról is  hallottam, de ilyesmikről... nem.


Tűzóra (vagy gyertyaóra)
A gyertyaóra régi találmány. A középkori kolostorokban az éjszaka múlását mérték vele. Egy gyertyányi idő telt el, mondták. Ha pedig a virrasztó barát elbóbiskolt, az a körmére égett. A félórákat jelző tűzóra ugyancsak gyertyával működött, de nem a gyertya rövidülését figyelték, hanem a gyertyafény vízszintes lécre esett, és ahogy a gyertya lefelé égett, a fénye továbbkúszott a lécen. Olajlámpák is voltak, amelyekben az olajszint süllyedése jelezte az idő múlását. Tűz-illat óra. Lazán sodrott, salétrom oldattal átitatott zsinóron a parázs egyenletes sebességgel kúszik lefelé. A kúszás sebességét ismerve, csomókat kötöttek a zsinórra, és a csomókat különböző illatszerekbe áztatták. Ahogy a parázs a csomóhoz ért, az elpárolgó vagy égő illatszer jellegzetes szagot árasztott. A terjengő illat minden órára jellemző volt, s az illatról lehetett megtudni, hány óra van.



Vízóra
A vízóra, más néven klepszüdra (görögül: κλεψύδρα) ókori időmérő eszköz; görög nevének jelentése: „vízlopó edény”. Vízórát már az ókori Mezopotámiában és Egyiptomban is használtak. Az ókori Görögországban főként a bíróságokon alkalmaztak klepszüdrát, ugyanis a beszédekre fordított idő hosszát a perrend írta elő. Az athéni agora ásatásakor találtak is ilyen edényeket. Ezek alján oldalt egy nyílás volt, az edénybe öntött víz ezen a kis résen folyt ki, így tudták az eltelt idő tartamát mérni. A vízórák gyakran csonka kúp alakúak, ilyen módon érhető ugyanis az el, hogy a víz magassága a vízóra kiürülése során egyenletesen csökkenjen.

Mondjuk ilyesmit a pécsi zsibin biztos nem lehetne már találni, de - bár többször írtam róla - azért én nagyon szívesen járok ki oda is. Most, hogy végre megjött a jó idő, talán a hét végén el is megyek. Majd viszem a fényépezőmet és ha látok valami extra régiséget, be fogom mutatni.
Gondolkodási feladat (önmagamnak): miért kedveli az ember a régi dolgokat jobban, mint az újakat ? Vagy csak én lennék ezzel így ? vagy ez csak valami "öregek-szokása" ?


12 megjegyzés:

  1. Hát tényleg! Hogy mik vannak! A gyertyaóra nyerte el a leginkább a tetszésemet, bár egy vízóra a teraszra..hm. Nem is lenne rossz.:)
    Köszi a bejegyzést, nem hallottam még sosem róluk.

    VálaszTörlés
  2. Hogy te miket találsz. Az utunk során valahol mutattak napórát, ami azt hiszem visszafelé mutatta az időt. Majd, remélem előkerül a fotója is.

    VálaszTörlés
  3. Mamka, Holdgyöngy (és bárki más olvasó) - egy bizonyos órával kapcsolatban keresgéltem a neten és így bukkantam ezekre. A "bizonyos óra" pedig a pécsi zsinagóga órája volt: én nem tudtam - és még sosem figyeltem meg - hogy ez valójában KÉT óra. Az egyik a helyi, a másik az izraeli időt mutatja !! Gyanítom ezt se sokan tudják.

    VálaszTörlés
  4. Szarajevóban az Ó óratorony óráján a 12:00 óra a napnyugta órája, és a Hold időt mutatja, hogy jelezze a napi imádságok idejét.
    S mivel a napok hossza állandóan változik ezért nagyon pontosan újra és újra utána kell állítani az órát, hogy mindig pontosan mutassa a napnyugtát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lám, milyen érdekességek derülnek itt ki "csak" az órák kapcsán. Lehetne tanulmányozni ezeket is. Kétségtelen, csodálatos szerkezetek. Amikor Londonban jártam, a British Múzeumban volt egy óra kiállítás (nem tudom, állandó-e, vagy csak épp akkor volt). Hát ott lehetett fantasztikus szerkezeteket látni !

      Törlés
  5. De jó! Nagyon érdekes, amire bukkantál!
    A napórákat "gyűjtöm", mindig keresem a szememmel bármerre járunk (templomok és házfalak homlokzatán), már van egy szép kis gyűjteményem.

    VálaszTörlés
  6. Csak tényközlés. Elég régen láttam filmet erről,emlékszem, valamilyen régi vízóra az volt, hogy cserepekből folyt a víz,fentről lefelé,vagy valami ilyesmi. (Nem kutakodnék most utána, ill. voltak mindenféle más (fém) óraszerkezetek is. Kissé meglepett,hogy a zsinagóga óráját nem ismerted. ( Pl. órákhoz ajánlom a "híres pécsi órás" Gulácsi János honlapját. (?) vagy mi a neve. Bizonyára ismert,hogy a pécsi napórákról is van anyag, meg még film is a You Tube-on. (pécsiek) - ill. a Kórház térnél volt nagy napórát sajnos elég rég' levakarták a ház faláról. (2) Én meg a pécsi nem működő (utcai) órák fotói gyűjtögettem, de már nem érdekelnek,- ha mást sem érdekel(t.) (illetékesek)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, érdekes téma ez az óra-dolog. Lehetne kutakodni utána, milyen szerkezetek is voltak mióta "feltalálták" az órát.
      A zsinagóga óráját - ha tudtam is, elfelejtettem - és most telesen az újdonság varázsával hatott rám.

      Törlés
  7. Vállalva,hogy lehülyéznek mások... (van jogosítványom,ismerem a KRESZ-t, stb. bár nem vezetek. Soha el nem hinném és lehetőleg meg sem előznék előttem indexelő autót. (Esetleg a kamionnak hinnék... de talán már annak sem.) Ha nekem "int" egy autós (menjek át mint gyalogos ) - hátat fordítok és nem megyek át. Szerintem - tisztelet a kivételnek - annyi "állat jár az utakon"... én már nem hiszek senkinek sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom ezt a szöveget a másik bejegyzéshez szántad és csak véletlenül került ide, ugyanis ott volt szó az udvariatlan autóvezetőkről....
      Tedd hozzá, hogy Magyarországon jár annyi állat az utakon... Mert én Szlovéniáról írtam, hogy ott ez bevett szokás és értékelik is. Azt azért as tisztesség kedvéért meg kell írnom, hogy Pécsett a megállóból kiinduló és indexelő buszokat én mindig kiengedem egy fényszóró villantással és minden esetben megköszönik villantva az indexeiket...

      Törlés