2017. május 31., szerda

Megijedtem




Tegnap valami félelmetes dübörgésre kaptam fel a fejemet ebéd után, s rohantam ki az udvarba – de már nem láttam őket… Ijesztő volt.

Ma itt a magyarázat:
„A HM közleménye szerint egy Franciaországba tartó Boeing 737-es utasszállító repülőgép 14 óra 46 perckor lépett be Magyarország légterébe és nem vette fel a kapcsolatot a polgári légiforgalmi irányítással.
Ezért a NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatban lévő Gripenjeit. A magyar határon belül a Gripen pár elfogta a repülőgépet és elvégezte az azonosítást.
A repülőgép 15 óra 04 perckor rádiókapcsolatot létesített a polgári légiforgalmi irányítást végző HungaroControllal, és folytatta útját Párizs felé.
A riasztás után a Gripenek visszatértek a kecskeméti repülőbázisra – írta a HM.
A flightradar24.com élő radarképe szerint az érintett gép a Blue Air román diszkont légitársaság Boeing 737-500-asa volt, amely Konstancából indult és Párizs Beauvais repülőterére tartott.”
(http://www.pecsma.hu/hirzona/riasztottak-a-honvedseg-gripenjeit/)


Hogy a csudában történhet ilyesmi ?

http://gripen.uw.hu/AIR_JAS-39_Gripen_Top_Smokewinders_lg.jpg

15 megjegyzés:

  1. Ma is volt valami repülő zaj...

    VálaszTörlés
  2. Nos, ha valós a magyarázat, akkor igen.... amúgy nem tudom...

    VálaszTörlés
  3. A szituáció - sajnos - jól jellemzi a mai világ helyzetét. Mindenki fél - és nagy valószínűséggel okkal. Még jó, hogy nem lőttek rá....

    Nem tudom, repült-e el felettetek már ilyen gép, komolyan mondom, félelmetes. Később jutott eszembe, milyen lehet egy ilyen katonai reptér közelében élni ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ők tudják! Ha jól tudom 9-én ér végett a gyakorlat, szóval lehet még meglepi.
      PZs

      Törlés
    2. De most már nem fog váratlanul érni...

      Törlés
  4. Nem kritika,hogy pl. az említett "újság" lenne az utolsó ( a sorban) melynek a hírére én alapoznék. Igaz,én sem tudtam, hogy mostanában épp' egy gyakorlat van kies hazánkban ( májusban) Emiatt is össze-vissza röpködnek a légtérben, mint ahogy aznap ( amikor te tapasztaltad) kb. Szekszárd közelében is járt egy Gripen. Más : 2 évet lenyomtam repülőtér közelében, éjjel-nappal repültek, elég hamar meg lehet szokni a hangot, ahogy pl. pár év alatt megszoktam, hogy házunk közelében járnak a vonatok ... ma már én meg sem hallom,- igaz, unokám meghallja mindegyiket és akkor kell mennünk vonatokat nézni. :-) Más (2) Régebben is így volt, legfeljebb a polg.lakosság nem tudott róla, mennyiszer felszálltak magyar gépek és kikísérték őket a légtérből ill. volta akiket leszállásra kényszerítettek. ( kisebb gépek) (3) Természetesen a "még jó,hogy nem lőttek rá" sem úgy van,ahogy az aggódók elképzelik. ( Függetlenül attól, hogy volt rá példa... régebben is,mostanában is,- a hülye politikai helyzet miatt, de ne bonyolítsam.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendben, ha kell gyakorolni, gyakoroljanak - de nem ártana, ha a lakosság tudna is róla. Vagy legalább ne ilyen alacsonyan szálljanak - félelmetes volt. Hogy meg lehet-e szokni ? Hát nem tudom.Sokan élnek reptér közelében - valószínű igazad van - de valahogy én nem nagyon szeretnék ilyen helyen lakni. Nem tudok magyarázatot adni rá miért, de a vonat-kattogás nem zavar(na) annyira, mint a repülőgép zúgás.

      Törlés
  5. Ez, amit Te linkeltél, ez szerdán volt, ezt is lehetett hallani, de a nagyobb robaj kedden volt (amit hallottál), az a hadgyakorlatból származott. Load diffusor 2017 a neve. Az is lehet, hogy még fogjuk hallani, mert 9-éig tart a gyakorlat. Rám is a frászt hozta ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek szerint te is (vélhetőleg más is) megijedt, de legalábbis meglepődött ettől a hangtól.@x biztos meg tudná magyarázni, miért nem értesítik az érintett területen lakókat, vagy teszik közzé valamilyen hír formájában - nyilván hadi titok. És persze az is lehet, hogy a fiatalok fejében olyan gondolatok, mint az enyémben - meg se fordulnak.

      Törlés
  6. Érdekes, hogy nem ez volt az első eset, amikor a magyar légtérbe belépő repülőgép nem válaszol a légi irányításnak, felszállnak a Gripenek és a személyzet csodák csodája rájön, hogy mit is kéne csinálnia.
    Na, ezt nem értem.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nekem is megfordult a fejemben, hogy mégis mi történhet egy pilóta-kabinban, ha egy ilyen fontos repülés-technikai lépés elmarad ? Mi lehet az oka ? A 2015 tavaszán hegynek vitt repülőgép katasztrófája óta úgy érzem BÁRMI megtörténhet....

      Törlés
  7. Én is megijedtem, még áprilisban a kórház kapujában álltam és éktelen nagy zaj lett. 3 helikopter alakzatban repült olyan alacsonyan, hogy azt hittem elviszi a házak tetejét.
    Más... Nálunk légószirénák sivalkodnak időnként frászt hozva az ember lányára. Azóta kiderült , hogy ez a terület lett kijelölve többek közt gyakorlatra.
    Kezdek félni azt hiszem. :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértelek. Az ember nap mint nap látja a világ eszement pusztulásba-rohanását, más népek tragédiáit - hát nagyon is természetes, hogy fél. Ugyanakkor végtelenül szomorú, hogy nem vagyunk képesek tanulni az emberiség múltjának hibáiból.
      Kedvenc mondásom - le kéne takarítani a Jóistennek a Földet és elölről kellene kezdeni. Valamilyen "jobb" típusú emberrel....

      Törlés