2017. május 3., szerda

Ügyintézés Magyarországon



Nemrégiben panaszkodtam a gyükési réten falhalmozott töménytelen mennyiségű szemét miatt. Írtam (fotókkal dokumentálva) az Önkormányzatnak és a BIOKOM-nak (ez a helyi „köztisztasági feladatokat ellátó” cég) – kérve a szemét elvitelét.
Az Önkormányzattól visszaírt a gép, hogy „vette levelem, de erre ne válaszoljak, mert csak egy gép írta”.
Majd megkeresett az egyik netes újság képviselője E-mail-ban, hogy átvennék az anyagomat – amibe természetesen beleegyeztem.
Ám a BIOKOM-tól továbbra sem jelentkeztek és a netes újság  sem írt többet a szemét ügyről.
Vártam türelmesen - megszoktam. Magyarországon éltem le az életemet.....
Jó két hét múltával az Önkormányzattól kerestek és pontosítani akarták a helyszínt – ami meg is történt, telefonon elmondtam hol van a szemét. Negyed óra múlva kaptam egy újabb telefont, hogy az ügyintéző a megadott helyen áll, de ott sehol semmi szemét nincs….

Eléggé meg voltam döbbenve, „nehogymá” – pont én és pont szemét ügyben hazugságba keveredjek – így hát kimentem ma, megnézni, mi a helyzet. Hát kérem valóban (majdnem) minden – az előző látogatásomkor kint lévő szemetet - eltüntetett valaki – gyanítom a BIOKOM. Ilyen tiszta a gyükési patakpart rég nem volt…

Igaz, igaz, hogy a javaslatomat, nevezetesen a rétre behajtó út elzárását nem oldották meg….és bizony ennek következtében már újabb szeméthalmok érkeztek.

Hát kérem ennek SOHA nem lesz vége. Legfeljebb én nem leszek már a világon, és akkor majd nem fogja senki kérni az illetékeseket, hogy egy fél órás munkával tegyék lehetetlenné a behajtást.
Lelkük rajta – engem mostantól nem érdekel ez a szemét ügy… (se)
Becs szó, nem írok róla többet.


Felül a régi, alul a mai szemét
Itt elég rendesen összeszedték és új még nem érkezett....
De minden bosszúságtól és szeméttől függetlenül, ez a rét most is tele van szépségekkel. Csatolok egy kis sárgarigó éneket,  hangja jó darabon kísért bennünket....
"Tilió-tilió-huncut a bíró" - gyerekkoromban mindig ezt mondtuk, ha sárgarigót hallottunk fütyörészni.



És itt van néhány az "egyéb" szépségből:

Farkas kutyatej

Kerek repkény és indás ínfű
Réti boglárka és fekete nadálytő

Repce és keresztes galaj

A mai két legszebb fotó !!!😃 (Szerintem)
Vajon meddig élhet még ?

Vadcsapás

17 megjegyzés:

  1. Soha nem tudom megérteni ezeket az embernek nem nevezhető lényeket, hogy veszik a fáradtságot, időt, autót hogy kivigyék egy illegális szemétlerakóhoz a hulladékukat :( nyilván ezek az emberek laknak valahol, ha már laknak, van kukájuk is és ha máshová nem is viszik el (itt van lakossági hulladékudvar, ahová ingyen le lehet rakni mindenféle hulladékot, veszélyeseket is), legalább apránként belerakná a kukájába.
    Borzasztó, az az igazság, én utálom az ilyen embereket :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt is van hulladékudvar - és vannak a városban szerteszét azok a hatalmas mindenféle konténerek - és mégse... mégse viszik el még odáig se. És be kell valljam, akikről alább @x írt, az egy egészen más kategória. Bár a szegény is lehetne "rendes" (ha józan - mondom én...)De akik ide hordják - azok nem ebbe a kategóriába tartoznak. Ez gyakran a szemét "milyenségéből" is jól kikövetkeztethető. Én nem tudom, milyen emberek ezek - de sajnos nem tudnak kipusztulni. 30 éve várok erre a csodára....

      Törlés
    2. Tudod, itt falun a főút mellett van egy pihenőhely egy hatalmas gesztenyefával(?), én ott buktam ki, amikor valaki egy lakáskiürítést pakolt le oda, pedig van szeméttelep, ahol lerakható.Csak kicsit, mondjuk 5 km-rel odébb. No, talán 10 km-el, de akkor is. Ügyintézés, a lakásomnál írtunk, aláírást gyűjtöttünk, hogy bizonyos tujákat vágjanak ki, sötét tőle a szoba. Kijöttek, mindent kijelöltek, kivágtak, megcsonkítottak csak a mieinket nem. No comment.

      Törlés
    3. Én igazán ott tartok, hogy nem értem ezt a világot. Vagy mindig is ilyen lett volna csak én nem értem rá figyelni ? Nem hiszem. Egyre káoszosabbá kezd válni minden.

      Törlés
  2. Nem untatnék én senkit sem a történetemmel. Kb. végigcsináltam én is ilyesmit. Vagy 4-5 napig hordták el az illegálisan lerakott hulladékot. (Dicséretes) - majd kb. egy hét múlva, kissé távolabb az eredeti helytől egy újabb illegális hulladéklerakásba kezdtek. Ki-ki,gondoljon rólam azt, amit csak akar...én sem foglalkozom ezzel. többet.
    (2) KyOrsi (ha olvasná) Pécsett,Kovácstelep végében vannak a "kiskertek," ahol csak villany van... (sem víz,sem gáz,sem hulladékszállítás...nincs)- azoknak az embereknek nincs kukájuk... se'. Persze,ettől még illene betartaniuk az "illemszabályokat."
    (3) Ki ne feledjem ! Bocs' szemét mit olyan nincs ! Hulladék van < > Aranyosfodorkának.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az ember egy idő után elunja a "jógyerekeskedést". Én is most jutottam el ide. (Azt hiszem...)
      Rendben, Kovácstelepen nincs szemétszállítás. De kérdem, az Alpokban van ????????? Ott miért tudják ezt a kérdést (is) kulturáltan megoldani ?

      Törlés
    2. @X, igen olvastam a kommented és én is azt tudom mondani, mint Fodorka, attól hogy valaki szegény, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a környezetét lepusztítsa.

      Nagymamám jutott eszembe, aki hét gyereket nevelt fel, borzasztó szegények voltak, de a házuk és a környezetük mindig szép volt, igaz kommunális hulladék sem volt annyi régen, mint ma.

      Észben, gondolkodásban, intelligenciában kellene felnőni sok embernek ahhoz, hogy megszűnjön ez az illegális szemétlerakás (is).
      Na ez az, ami azt hiszem sose fog megvalósulni...

      Törlés
    3. Gyerekkoromban még nem volt szervezett szemétszállítás - és valahogy mégis tisztább volt minden. Igaz, ennyiféle (mit is írjak?) dolog, árú, tárgy nem is vett körül bennünket. Hogy az általam legjobban utált csomagoló anyagokról szó se essen. Bár napestig lehetne sorolni, mi van körülöttem, ami nem volt 70 éve. Egyszerű volt az élet, és lényegesen kevesebb a szemét. Nem volt távfűtés se és nagyon sok minden, ami ma rendesen "termeli" a szemetet, amit valahová el kellene tenni - de hát egyszerűbb valahová "csak úgy" letenni - aztán majd lesz vele valami. És akkor még nem szóltam arról, amit az óceánokba dobnak és arról se, amit a levegőbe eregetnek....Vannak és talán lesznek egy darabig még hozzám hasonlók, akik próbálnak küzdeni a környezetet rombolók ellen - de mi lesz ha kihalunk ? Nem az a megoldás, hogy űrhajóra szállunk és elmegyünk a Marsra - (azt is teleszemetelni).

      Törlés
  3. Én alapjaiban nem értem, miért éri meg sokaknak a település szélére, ártérre és egyéb helyekre kivinni a szemetet. Spórolni akar? Hogyan, a szállítás nem kerül pénzbe? Vagy olyanok csinálják ezt, akik jó pénzért elvállalják, hogy elszállítják, amit el kell szállítani, de nem a hulladékudvarba, vagy a lerakóba viszik.
    Nálunk szinte minden évben akadnak lelkes környezetvédők, akik takarítást szerveznek. Ez dicséretes, csak az a gond, hogy a notórius szemetelők így tiszta területhez jutnak.
    Pénteken az autósoknak sikerült úgy körülállni a konténert, hogy a kukásautó nem fért hozzá. Vasárnap a szeméttárolónak már a tetején állt kupacban a szemét és szépen körbe volt bástyázva szemeteszsákokkal. Ekkor megjelent egy kisteher és a sofőr elkezdte a zsákjait a kupac mellé pakolni. A szomszédházból az egyik lakó kirohant és elkergette, de előtte visszadobálta az autóra a zsákokat. Mondanom sem kell, még neki állt feljebb.
    Nos, gondolom az Alpokban azért más a helyzet, mert ott az emberek is mások.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, a lényeg az utolsó mondatodban van. Nézd meg a primitív országokat - ott a sivatagi kaktuszokon is nylonzacskót lenget a szél és bokáig járnak a sz@ros vízeben, amiben mosdanak, mosnak, pedig előtte belecsináltak. Ennyire "lent" már nem vagyunk, de ez a szemlélet, ami ebben az "európainak" hirdetett országban uralkodik, ez egyes elmaradt balkáni országok szemléletével azonos. És tényleg képtelenség ép ésszel megérteni, hogy miért teszik az emberek ezt ? CSAK kényelemből ? nem, a közöny is sokat nyom a latban - a "nem az enyém" érzés. Mert ugye a saját kertjébe nem borítaná be azt a mocsokhalmot, amit az "állami" (tehát közös) tulajdonú rétre a legkisebb lelkiismeretfurdalás nélkül kirak.
      És egész reménytelennek látom a helyzetet, mert itt még 100 év múlva is csak az lesz a fontos, ami az "enyém" - és ami közös, az senkié.

      Törlés
  4. Borzaszto.. megertem, hogy szelmalomharcot nincs kedved vivni. 😧

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg belefáradtam. Én erről a rétről és a szemetéről regényt tudnék írni, 30 éve rendszeresen járok oda - és fél emberöltő alatt SEMMI nem változott. Akkor miért reménykedhetnék abban, hogy az elkövetkezendő pár évben valami jó fog történni ?
      Csak az a baj, hogy az ember lépten-nyomon ilyesféle megoldhatatlan bajokkal találkozik - és végül nem lehet csodálni, hogy teljesen közömbössé válik. Márpedig ez tragédia.

      Törlés
  5. Az ingyenes szemétről...Kicsit "későn" foglalkoztál az ingyenes szemét lerakókról, igy nem tudok adatokkal szolgálni, mert ép a múlt hónapba kaptuk a helyi újságot, amiben részletezve volt, mennyiért és mikor lehet vinni szemetet és lerakni fizetség ellenében...Nincs már meg sajnos az újság...de tudom egy ismerős szidta az egész világot, mert elég horibilis összegek voltak meghatározva.../kilók, és zsákos ár/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondoltam - ellenőrzöm az infót. Felhívtam a DÉLKOM-ot - ahol azzal kezdték, hogy adjam meg a nevem, címem telefonom. Hát csak letettem a telefont - mert egy egyszerű érdeklődés miatt miért van erre szükség ? (Mellesleg a telefonom nem is titkos, ha nagyon akarnák, lenyomozhatnának) - De rámentem a honlapjukra és vagy béna vagyok, vagy nincs fent ilyen adat, de nem találtam erre nézve semmit. Így hát maradok tudatlan. De lehet, hogy kezdem megérteni a rétemet tele-szemetelőket: talán ők is próbáltak érdeklődni - és tájékoztatás helyett elkezdték faggatni őket. Hát menjenek a jó búsba...még az is lehet, hogy a következő "szemetemet" én is kiviszem a gyükibe. Hát előbb utóbb majd csak elviszik onnan, ingyen és még csak a nevemet se kell adnom hozzá.

      Törlés
    2. Úgy felhúztam magam a témán, hogy még egyszer visszamentem a DÉLKOM oldalára - és most megtaláltam a díjtáblázatot. Neked van igazad, bizonyos esetekben fizetni kell, ha odaviszel valamit.
      http://new.biokom.hu/tartalmak/Lakossagi-hulladekudvarok-es-atrako-allomasok-2

      Törlés
    3. Mari ne mérgelődj... semmi értelme...árt az egészségednek...Még annyit családi házasak vagyunk erre egy 80 literes barna edényt kapott mindenki zöld hulladéknak...amit kéthetente visznek el...
      Szép hétvégét...

      Törlés
    4. Nálunk a szép rendesen összekötözött, vagy zsákba tett, de egyértelműen csak zöld hulladékot mindig elviszik - ugyanis a kicsi szezonban semmire se jó. Na de valaki biztos felvette ezért az "újításért" a jutalmát...
      egyébként tényleg nincs értelme a mérgelődésnek.

      Törlés