2017. június 28., szerda

Barátságos gerle



Gondolom, nem minden olvasóm kapja a Madártani Egyesület hírlevelét. S mivel a legutóbbi számban egy kedves történetet olvastam, meg amúgy is olyan meleg van, hogy az embernek nincs kedve, ereje komoly dolgokkal foglalkozni - közreadom: 


"A hónap elején érdekes hírt közöltek Erzsébetről önkénteseink. Az egyik nap megjelent az udvarukban egy balkáni gerle. Rendkívül bizalmasan viselkedett, a félelem legcsekélyebb jelét sem mutatta. Szinte kereste az emberek társaságát, mindenkinek a vállára, hátára repült, de legjobban a fejtetőn szeretett megpihenni. Lehet, hogy a dús frizurák emlékeztették legjobban egykori fészkére.

A ház lakói igyekeztek a hívatlan vendég kedvében járni, hisz a madár barátsággal
közeledett feléjük, amit illet méltóképpen viszonozni. Etették, itatták nagy szorgalommal, s örömmel nézték, ahogy kézből is elfogadja a finom mageleséget. Még azt sem vették zokon, ha valakinek időnként „megtisztelte” ruházatát az ürülékével.

A gerle ilyen jellegű viselkedése alapján szinte biztosra vehető, hogy fogságban
nevelkedett fiókakorától kezdve. Hiányzik belőle a ragadozóktól való ösztönös félelem, ami hátrányára válik akkor, ha hirtelen idegen közegbe kerül. Könnyen elkaphatja az udvarban ólálkodó macska vagy kutya, és ha éppen egy kevésbé madárszerető portára téved, még a fazékban is végezheti.

A mi gerlénknek szerencséje volt, mert jó emberek közé került.
Mondhatnánk most, hogy a mesének vége, boldogan élt, míg…. De hát ki tudja a végét !?"

4 megjegyzés:

  1. Sajnos,a (mindenféle) galamb téma erősen megosztja a társadalmat ! Nem sorolnám,hogy milyen problémák vannak Pécsett a "galambokkal." Igaz, (állítólag) "csak" a papagájkórt terjesztik, iil a száraz ürülékük a veszélyesebb. Én különösebben nem kedvelem őket, mert "etetési időszakban" pofátlanok ! - és bezabálnák az összes madáreleséget. Természetesen látom, itt "balkáni gerle" említődik,- de attól még nekem ez a vélekedésem, bár "madárszerető portának" tartom magunkat.

    VálaszTörlés
  2. A történet közepe akkor is jó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is biztos, hogy ember nevelte fel, különben nem lenne ilyen barátságos és félelem nélküli.

      Törlés