2017. június 8., csütörtök

Csigológia



Csak mász és mász és mindent lezabál…. 😠 (tudom, hogy ikes ige, bosszúból írtam ik nélkül….)

A meztelenekről lenne szó – mert ugyan lelkesen gyilkolom őket, de valahogy teljesen még nem sikerült eltüntetnem ezt a teremtményt a kertemből.
(A büdösbence – és más neveken is ismert - másik kártevőt se…)

Ma gondoltam, kicsit kutatok csiga ügyben – és olyan lenyűgöző dolgokat találtam, hogy csak ámulva néztem.
Itt van ugye mindjárt a fő oldal:  https://hu.wikipedia.org/wiki/Csig%C3%A1k
Már csak ezen annyi újdonság volt számomra, hogy arra gondoltam, aki a csigákkal akar foglalkozni, annak aztán van mit megtanulni. És milyen sokféle van belőlük ! Édesvízi, tengervízi, szárazföldi – s ezen belül is mennyi változat van. Ezt írja a wiki:
„A csigák a puhatestűek törzsének legnagyobb fajszámú osztálya. Az ide tartozó fajok száma meghaladja a 110 ezret. Latin nevük alapján a szakirodalomban haslábúak néven is ismertek, ugyanis hasuk ellaposodott, erőteljes bőrizomtömlővel ellátott testrész, segítségével helyváltoztató mozgást végeznek.”
Valószínű napokig lehetne böngészni ezt a csiga-témát, annyiféle van (csak itthon nálunk is) belőlük és akkor ugye az egzotikus vidéken és/vagy vízben élőkről még nem is szóltam…. 

Van ugye olyan is, amit egyes emberek megesznek (…brrrr) de a meztelent azt hiszem senki - kivéve az indiai futókacsát. A meztelen csak rág és rág és rág, mindegy neki, hogy saláta, vagy őszirózsa-levél. 
Pár éve rábukkantam ugyan egy granulátumra, de bizony nem adják ingyen…csak ott szórom, ahol nagyon muszáj… https://latinkert.cdn4.shoprenter.hu
Van egy másik fajta is, ahol nincs ehető növény, csak bokrok, oda ezt szoktam szórni. https://abarkacs.cdn4.shoprenter.hu

Ehető növényekhez                                                 Gazokhoz

Persze próbálkoztam én mindenféle régi módszerrel, tojáshéjtól sörön át a narancsig, de igazi sikert ezekkel nem értem el.
Csak azt az egyet szeretném tudni, hogy a kertem köröskörül falakkal (ház és kerítés) van körülvéve, mégis hogy a csudába jutnak ezek be ? Ejtőernyővel ????
(Igaz, Béla a varangy is bejött évekkel ezelőtt valahogy....)






14 megjegyzés:

  1. Ne viccelj, nem láttál még csigát a falon mászni? Mert ezek nemcsak rágnak, másznak is és mindenütt tudnak, nincs akadály.
    Szomszédasszonyom metszőollóval írtja őket... brrr.....

    Kövezzetek meg, én bizony az ehető csigát megkóstolnám, ha adódna rá alkalmam. Egyszer (vagy többször is) láttam filmet a spanyoloknál (meg a franciáknál), ahogy gyűjtik, tisztíttatják (értsd: fűvel, gyógynövénnyel pár napig etetik, hogy aromás legyen és a bél kitisztuljon), majd a konyhában elkészítik. Annyira guszta volt, én bizony ennék belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Falon mászás: meztelent még nem láttam a falon mászni - de azt tudom, hogy éjjel mozognak, nappal kussolnak - így hát lehet, hogy kihasználták azt, hogy én alszom :-)
      Csigaevés: időnként elgondolkodom, hogy ha nem mondanák meg az embernek, hogy mit eszeik, vagy valamit hazudnának - lehet, hogy én is megenném a csigát és egyéb állatokat. Az undor valami atavisztikus dolog, de biztos le lehetne győzni...

      Törlés
  2. Nekem is volt már meztelen csiga fészek a kertben és úgy irtottam ki öket, hogy "besóztam" egyszerü konyhasóval. Pillanatok alatt kiköpik a nyálkát és elpusztulnak. Nem egy szép látvány, de hatásos . Próbáld ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, évekkel ezelőtt azzal kísérleteztem, de vagy nem voltam elég ügyes, vagy nem tudom mi volt az ok, de - bár sok elpusztult - mégis újra és újra megjelentek.

      Törlés
  3. Nálunk a némakacsák vetettek végett a csigainváziónak. A mezteleneket úgy nyelték, mint a nokedlit, a házasokat pedig bedobták a vízesedénybe, majd amikor előbújtak, elkapták és kirázták őket a házukból.
    Sajna már nincsenek kacsák, és a csigák visszaszivárogtak.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvastam ezt a kacsa-dolgot - de hát sajnos nem tudok kacsákat tartani. Bár tyúk-tartás gondolatával már eljátszottam, mert milyen jó lenne naponta friss tojást találni a fészekben :-)
      Oly kicsi a kertem, hogy semmire se jó igazán....

      Törlés
  4. Az udvaron sót , a fóliába mérget használok...Elképesztő, mennyi van, hiába a mérgezés és a sózás...Régebben mész port is szórtunk a kerítés mellé, mert mondták nem több...DE lett... A fóliasátor tetején és az üvegterasz tetején is láttam mászni...MOst harc van, mert egy láda okóberkét nyírnak ki... hiába a csigaölő..Ezért nincs epresünk se... ügyesebbek voltak mindig mint mi..
    A fóliába különösen nagy kárt okoznak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azért a több éves kitartó irtás után mondhatom, hogy lényegesen gyérült a létszám - persze az én kertem nem akkora, mint a tiétek.

      Törlés
  5. Sok mindent kibírok, de tőlük undorodom...szerencsére nálunk nem nagyon vannak, ha látok egyet-kettőt, elhozom a járdára és bizony én is lesózom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor szerencsés helyen laksz - és (egyelőre) még nem ért el hozzád az invázió. Vagy a szomszédaid rendesek és esetleg ők irtják. De ahogy én tudom, nagyon sok helyen szenvednek tőlük.
      Pl. a sárga (spanyol) csak 4-5 éve jelent meg nálunk 25 évig előtte csak a "normális" barna színű volt.....Szóval jönnek-mennek ezek folyton.

      Törlés
  6. A sárga meztelenre mondják,hogy spanyol csiga.Jártam a Caminót és persze,a Pireneusokban sokszor esik,van csiga bőven.De nem sárga!Koromfekete és hatalmas csigák.Már-már azt hittem,téves a név,de pár száz kilométer gyalogolás után egyszer csak eltűntek a feketék és csak sárga spanyol csiga volt.Undorítóak.
    Éticsigát meg ettem,az finom.Egyszer jó volt,de elég volt...
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El szoktam gondolkodni olyasmiken, hogy bizonyos kártevők és egyéb izék milyen kalandos utakon vándorolnak a kontinensek, országok, tájak között. Azért Spanyolország se "itt" van - mégis eljutott ide. Nyilván nem a saját talpán. Mi,igen mi fogyasztók vagyunk minden baj oka. Kell nekünk a spanyol paradicsom februárban ? Jó. Akkor jön vele a csiga is. (Ezt csak úgy példának mondtam, nem biztos, hogy így történt, de kizárni se tudom.)Láttam filmen, hogy valami kínai rákféle már egész Európa vizeit elárasztotta. Kínai hajóval érkezett - jegy nélkül. És jól érzi itt magát, miközben minden egyéb itt honos fajt kipusztít.

      Törlés
  7. Természetesen mi sem szeretjük a (kis) kertünkben a meztelen csigát. (Bár az idén - 2017 - még nem láttunk.) Sajnos másfajta csigát sem nagyon... ( Nem részletezném most, hogy 2x fél délelőttöt eltöltöttünk azzal, hogy találjunk ( egy nyomorult) csigát... de nem sikerült. (Kedvelt mondásom : nem vagyunk egyformák...) Mellesleg,mivel a sziámi harcoshalunk - étel túladagolás miatt - kb. 2,5 nap után elhunyt... tervezzük, hogy legközelebb (valamilyen) "vízi csigát" veszünk. Szóval : így van ez... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lenne praktikusabb egy szép pontyot venni, azt a kádban tartani, míg a gyermek meg nem unja, aztán egy ebédet készíteni belőle ? :-)
      Nem a gyerekből, a halból.....

      Törlés