2017. június 2., péntek

Egy jó gyökér


Szeretem a retket. Mindegyik változatát, s most épp a pici piros van soron. Mivel szinte minden nap eszem, gondoltam,  utánanézek ennek a kedvelt zöldségemnek.

Íme, ezt találtam, hátha nem minden ki olvasta/tudja ezeket:"A retek  húsos karógyökerét fogyasztjuk. Számos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak. Az egyik legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek. Népszerűsége abban rejlik, hogy a téli hónapok után az egyik legkorábban piacra kerülő zöldségféle, fontos tavaszi vitaminforrás. 
A nyári retek a hónaposnál nagyobb gumójú, valamivel hosszabb tenyészidejű, viszont tovább fogyasztható és lassabban pudvásodik. Az őszi és a téli (fekete) retek a legnagyobb gumójú és télen is jól tárolható.
Már az ókorban felismerték hasznosságát: adatok vannak arra, hogy az egyiptomi piramisok építőmunkásai is fogyasztották. Kelet-Ázsiában még régebben, évezredek óta termesztik. Onnan a hagyomány szerint a nagy utazó, Marco Polo hozta be Európába, ma pedig a kontinensünk minden országában ismerik, kedvelik.

Jó hírét leginkább közismerten gazdag C-vitamin-tartalmának köszönheti. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású: oldja a nyákot és csillapítja a köhögést.

A "reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondás nem szó szerint értelmezendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. Egyébként is ez a népi bölcsesség elsősorban a nehezebben emészthető, nagyobb illóolaj tartalmú fekete retekre vonatkozik, de annak fogyasztását sem a napszakok szerint érdemes korlátozni, hanem inkább csak az egyéni érzékenységre érdemes figyelni. A "reggel méreg" kitétel annyiban igaz, hogy éhgyomorra nem jó retekfélét enni: szakértők legalább egy szelet kenyeret ajánlanak mellé, különösen az érzékeny gyomrúak számára.

Nemcsak kellemes ízű étek lehet belőle, hanem gyógyító hatású táplálékként is számon tartják. Gyógynövényként két formában, léként és szirupként alkalmazzák. A préselt reteklevet ajánlják epebántalmak kúrálására (négy héten keresztül, naponta többször fogyasztva belőle).
Különlegesség a köhögés enyhítésére ajánlott retekszirup. Ezt fekete retekből készítik: a megmosott, kettévágott gumó közepébe lyukat fúrnak, majd mézet öntenek az üregbe. Néhány óra alatt a méz az üregbe szivárgó reteklével gazdagodik, és elkészül a jótékony hatású retekszirup, amelyet leginkább száraz, kínzó, elhúzódó köhögésre ajánlanak.

Figyelmeztetés
Reteklevet üres gyomorra semmiképpen nem tanácsos inni. Gyomorhurut (gastritis), gyomorfekély, epekő, valamint az epeutak elzáródása esetén nem ajánlatos a retekfélék fogyasztása, különösen a fekete retek kerülendő.

És egy – számomra újdonság – a retek leveléből is pompás ételek készíthetők. Ha találnék valahol „bio-levelű” retket, (aminek 80 %-a nem vegyszer) kipróbálnám egyiket-másikat…Itt olvastam erről:
 4 megjegyzés:

 1. Mennyi érdekes információ, nem tudtam pl. azt sem, hogy Marco Polo hozta be. A nagy utazóknak sokat köszönhetünk!

  VálaszTörlés
 2. Én se tudtam, és olyan kívül fehér-belül piros retket sem láttam még.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, én sem. De gyanítom, hogy egy tenyésztett fajta és azokkal már fenntartásaim vannak. Bosszant pl. az is, hogy az utóbbi időben csak ahhoz a fodros petrezselyemhez jutok hozzá, nem a hagyományoshoz, aminek finom íze van.

   Törlés
  2. A petrezselyem elég igénytelen növény - vegyél metélő petrezselyem magot, és ültesd el cserépbe - akkor lesz mindig friss. Persze lehet, hogy kint nincs ilyen mag, de küldök neked (bár a csoda tudja, hivatalosan szabad-e ???)Ha nem, akkor amikor itthon jársz, vegyél 1-2 tasakkal, sokáig elég lesz.
   Ami az újdonságokat (zöldség/gyümölcs) illeti én is eléggé bizalmatlan vagyok velük. Megmaradok én már a régi, bevált fajtáknál.(Ha ugyan még létezik ilyen, hogy régi és bevált...)

   Törlés