2017. június 29., csütörtök

Laboda és egyéb ennivalók....



Meleg van – utálom – de ha valaminek itt a szezonja, ráadásul a piacon jó áron megkapom, akkor bizony megveszem, hazahozom és szenvedek vele. Majd de jó lesz télen ! – azt mondogatom folyton, bár egyre lanyhuló energiával…






Most a zöldbab, a tök és az uborka volt „soron”. Az uborkáim most pihennek még a végleges eltevés előtt egy napot (=vizes uborka) – a tök és a zöldbab elkészült már - bár a képeken csak a félkész állapotuk látható. (Aki esetleg nem értené, miért van a tök bele is lefényképezve, hát azért, mert zöldséglevesbe én azt is belefőzöm.)

A kerti spenótfa több részletben szüretelt termése is lefőzve/fagyasztva – azt végülis kicsupáltam, csak próbaként volt egyébként is a kertben – állandóan jött rá valami pici zöld izé, ami kiszívta foltosra a levelét. Amikor egy adagnyi levél összegyűlt, a spenóttól örökre elbúcsúztam.
Most már  bedobozolva minden. Jóleső érzés.
Vissza van még a lecsó és a paradicsom – és akkor máris jöhet a tél.

U.i. most, hogy a spenótfámról kerestem képeket, megdöbbentő felfedezést tettem: nem is igazán spenót volt ez, hanem kerti laboda.
Egyébként teljesen olyan az íze, mint a spenótnak – és miként a cikkben is szerepel, magjait elszórja, és a következő évben újra nő… Kár, hogy az a zöld kis izé is szereti 😀



Utólag: kép a "zöld kis izéről":

 

8 megjegyzés:

  1. Az uborkát vetted? jó kérdés, ugye?
    Most dőzsölök az uborkában, két szomszédomnak is vittem, míg odaleszünk tök nagyságúra nőnek úgyis, így inkább leszedtem és elvittem nekik.

    Én még csak pár üveg szamóca lekvárt tettem el meg kaprot fagyasztottam le. Valahogy most cserbenhagyott az eltevési láz :) Anyukám tett el nekem meggyet fagyasztva, azt majd elhozzuk, meg lecsót teszek el, szerintem mást nem is, nincs aki egye, rettenet ez, öregszünk :D régen mindent eltettem, ami elém került, ma már nem nagyon. Jaaaa, még szilvalekvárt fogok főzni, azt szereti nagyon a család, no cukor csak a szilva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orsi én egyedül élek, de MINDENT elteszek - vagy a hagyományos módon, vagy a nagy mélyhűtőmbe. Időnként kialakulnak egyesekkel viták, hogy a nyáron olcsóbban vett zöldség + a hűtő áramfogyasztása nem több-e, mint a boltból vett mirelit - de ez engem nem érdekel. Egy életet éltem le így, most a hátralévő kis időre már nincs kedvem megváltozni.Nekem a 220 l-es mélyhűtőm és a kamrapolcaim tele vannak - és meg kell mondjam, jóleső érzés.
      És ehhez még csak plusz, ha néha jönnek a gyerekek, s ha rájuk kérdezek, nem kérsz-e ezt vagy azt, igenlő válasz esetén, csak felnyúlok a polcra és adom....

      Törlés
  2. Hát ez nagyszerű, mrmint, hogy megint milyen érdekességeket tanulok a blogodból! Laboda - sosem hallottam róla. Lehet azért, mert nem vagyok nagy barátségban a spenóttal sem. Én sóskapárti vagyok, de az nagyon!
    Szóval mennyi jó tulajdonsága van ennek a labodának... én biztos, hogy nyersen enném salátába, ha lenne kertem. De honnan van neked ez a növény, ha nem így vetted, vetetted?
    Ezt elmondom a Szülőknek is, mert ők sok spenótót esznek, de jobban járnának egy-egy laboda fával.

    A másik. Tököt szoktál levesbe tenni? Ezt sem hallottam még. Főzeléknek imádom, a kedvencem sok kaporral, de levesbe még nem ismertem. Lecsóba igen, de az nekem annyira nem ízlik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Laboda: Majd kiderítem, honnan ered az én labodám, mert a történetéből "csak annyit" tudok, hogy a sógornőm kapta a nővérétől, és ő adott nekem kipróbálásra pár tövet. Meglehet, megkérdezem majd a kertész barátnőmet, mit lehet(ne) tenni a kis zöld izével - hogy eltakarodjon és ha van jó módszer (biztos van), akkor talán jövőre újra telepítek. Én nyersen nem próbáltam.Ha rákeresel a neten, láthatod, van piros változat is.
      Igen, a tök belét mi sosem dobtuk ki, a nagymamám mindig belefőzte a zöldséglevesbe. Igaz, macerás ezután a leszűrés, mert ugye egyes zöldségeket megennél, ezt meg nem, de minden megoldható. Fogalmam nincs a nagymamám ezt honnan szedte (nyilván otthonról), de pl. itt is írnak róla: http://konyhakert.blogger.hu/2013/02/10/tok-variacio
      Mellesleg nagy mártás-szósz párti vagyok én is, nálunk sokféle volt, és igen én is imádom a sóska-, kapor mártást és a tökfőzeléket is.
      Tököt lecsóba még soha nem tettem, mi több én meg erről nem hallottam eddig :-)

      Törlés
  3. A kis zöld izé, amit írsz, nem véletlenül az afrikai vándorpoloska valamilyen fázisa? Mert én 2 napja még a libatopon is találtam belőlük vagy 5-10-et.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, ez olyan, mint egy muslinca, csak világos zöld. Próbáltam keresni a neten, de ilyent nem láttam/találtam.
      Egy-egy poloska is előfordult tavaly nyár vége felé, de drasztikusan irtottam őket, ahogy megláttam (=taposás - fujjj, de hatásos). Szerencsére a lakásban nincsenek, de tudom, vannak a vársomnak olyan részei, ahol a lakásokba is beköltöztek.

      Viszont találtam egy érdekességet, én örök életemben az efféle kis állatot musliNcának hívtam, most látom, hogy érvényben van egy muslica változat is, ”N” betű nélkül.
      http://24.hu/kultura/2011/10/10/muslica-vagy-muslinca-ez-a-beszed/
      És ez nem a fátyolka nevű (szintén zöld) bogár, ez az enyém max 3 mm.

      Most végre megtaláltam hosszas keresés után, de nem lehet túlzottan elterjedt kies hazánkban (egyelőre), mert magyarul szinte semmi nincs róla:
      http://www.flickriver.com/photos/shane58/2504195839/ - itt egy fotó róla, psyllid hawthorn a neve, vagy valami „psyllid” változat…

      Törlés
  4. A lecsó francia változata a "ratatouille", amibe sokmindent lehet összefözni : hagyma, fokhagyma, paprika (édes) fiatal tök (zucchini) padlizsán, paradicsom , bazsalikum vagy más füvekkel izesitve. Nagyon fnom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Micsoda véletlen, 2 perce nyitottam ki franciaországi barátnőm levelét, amiben pontosan ezt a lecsófélét ajánlja nekem kipróbálásra. :-)
      Nem, én ilyen zöldséges lecsót még nem próbáltam, de lehet, hogy egyszer megrizikózom. Nem vagyok se túl modern, se túl vállalkozó kedvű az ételek tekintetében. A hagyományos ételeket ismerem, szeretem - jó az már nekem a hátralévő időben.

      Törlés