2017. június 13., kedd

Nagy búcsú volt Máriakéménden



Voltatok már úgy, hogy a napok „összecsúsznak” – tegnap volt vasárnap, ma meg már kedd van ? Én nem tudom miért van ez, de az utóbbi időben nálam a nap nem 24 órás – hanem sokkal, sokkal rövidebb… (Panaszkodás vége. Csak magyarázatként írtam, hogy miért csak ma, kedden számolok be egy vasárnapi, számomra fontos  eseményről.)

Aki rendszeres olvasó, láthatta a meghívót a máriakéméndi búcsúba. Hozzá kell tegyem, a Mecsek Egyesület és a falu néhány lelkes lakosa nagyon készült erre az eseményre – fel se tudom sorolni, mennyi önkéntes munkát végeztek, mire ez az elhanyagolt helyszín olyan állapotba került, hogy az ide jövő vendégeket ne kellemetlen meglepetések érjék. (A hatalmas terület kaszálása, rendbetétele, a templombelső, a melléképületek kitakarítása, a vendégek ellátásához szükséges sok holmi bevásárlása, ide hozatala, - mert bizony vártunk vendégeket, nem is keveset.) 

A főszervező Biki Endre Gábor szerintem csak a római pápához nem küldött értesítést, hogy lesz ez a búcsú Kéménden. És ezt abból gondolom, hogy  a római pápa nem jött el. Sajnálatos, de már megszokott módon a pécsi püspök se – aki valószínű ezt az utat Kéménd felé vagy nem ismeri, vagy valamiért nem szeret erre járni. Pedig ő meghívót is kapott, de még arra sem méltatta az eseményt, hogy honlapjukra ennek a búcsúnak a hírét feltegyék.(Lehet persze, hogy szégyelli, hogy egy kegytemplom, egy híres zarándokhely olyan állapotban van, amilyenben… Szégyenletesben…)No de a tény, az tény, megtartottuk nélkülük is a búcsút.

Évek óta ennyien nem jöttek (hiába, olyan világban élünk, ahol aminek nincs híre – akár jó, akár rossz – az olyan, mintha nem létezne.)
Én segítőnek jelentkeztem így hát nézzétek el nekem, hogy alig van pár fotóm, de itt  http://baranyaidombsag.ucoz.hu/news/2017-06-12-867
rengeteg kép látható és igencsak ajánlom, hogy nézzétek meg, mert ezek a képek az ékesen szóló bizonyítékok, hogy Máriakéménden nagy búcsú volt  - s mindez a Mecsek Egyesületnek köszönhető!!!


Nagy szerencsénkre az idő is pompás volt – igaz a vén kéméndiek sem emlékeznek arra, hogy ezen a búcsúnapon valaha is eső esett volna. Már ez is egy kis csoda !
De a képeken láthatón sokan voltak, a faluból indult menetben is, a templomba a pótpadokon se fért el minden ki, sokan kiszorultak az ajtón kívülre s ott hallgatták az egyébként német nyelvű misét. A mise után a csodás, árnyas fák alatt folytatódott a program, népi ének-együttesek léptek fel, és nagy sikerük volt.
A képeken látszik, hogy „igazi” búcsúba-való árusok is voltak, vettem nyalókát, de pici mézeskalács szívet nem (mert nem lenne kinek adnom), és megkóstoltam a kürtöskalácsosok  kalácsát, kávéját – mindkettő finom volt. 



Este fél 8-ra  kiürült a tér, elmentek a kedves vendégek, mi még összetakarítottunk, elmosogattunk (= a vendég-együtteseket szendvics, süti és üdítő várta!) – aztán a siker jóleső érzésével hazaindult mindenki.

Ja, hogy ki ne feledjem: elkészült a közadakozásból felújított kálvária is ! (Lásd: http://csendhegyek.blogspot.hu/2012/10/mariakemend-kalvaria.html )

Egy kép a felújított kálváriáról
És készülnek (állítólag) az angyalok is. Kicsit sajnálom, hogy erre az ünnepre nem lettek készen – de remélem, ami késik nem múlik.
Még egyszer ajánlom BiEnGa és társai fotóit, nézzétek meg, az én szívem örült a sok embert látva.
Máriakéménd igenis él, nem hagyjuk, hogy elfelejtődjön !

(Egész halkan mondom és pici betűvel írom csak, kissé fájlaltam, hogy az én ismerőseim, blogolvasóim közül mindössze HÁRMAN voltak ott. De hát a vereséggel is tudni kell együtt élni. Én megszoktam már.) 

Kép: http://baranyaidombsag.ucoz.hu/news/2017-06-12-867

Az udvaron parkolók, de a többség kint, az országút mellett állt

Kép: http://baranyaidombsag.ucoz.hu/news/2017-06-12-867
Ketten a sok közül, akik népviseletben voltak


 

Csak erről a három együttesről tudtam képet készíteni
 
Sokan élvezték az előadásukat...

 Sajnos ezek is máriakéméndi képek:
 




Csak reménykedünk abban, hogy mielőtt a több mázsás angyalszobrok ide visszakerülnek, ezt a falat is felújítják....


Készült egy videó is:







10 megjegyzés:

  1. Hálás köszönet. Örömmel vettem, hogy értesítettél róla, és részt vehettünk az eseményen. Az utóbbi időben voltam már hasonló eseményen. Örömmel láttam, hogy olyanokból is sokan voltak, akik nem a környékbeli falvakhoz kötődnek. Igyekszem majd én is írni róla, mert nekem is van sok képem. Nagyon várom, hogy az Angyalok felavatására is elmehessünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy sikerült találkoznunk, és az angyal-avatóra mindenképp meghívlak benneteket. Várom a te beszámolódat !

      Törlés
  2. Valóban, én mint főszervező is kijelenthetem, hogy nagyszerűen sikerült a búcsú. Voltak előzetesen félelmeink, mi lesz, ha esik az eső, mert akkor alig jönnek, vagy, ha jóidő van, de a programok közepette szakad le az ég, mert ugye sátrunk sincs. Vagy, ha elmegy az áram, ami ilyen ódon épületek és vezetékek körül olykor előfordul... De szerencsére minden rendben történt, pompás volt az idő, és a várakozáson felüli létszámban jöttek el. Jó volt látni, hogy a népek és közösségek összetartanak, tartják, vagy újból felélesztik a régi hagyományaikat, eljönnek távolabbról s közelebbről. Továbbá szeretnék köszönetet mondani minden rendező társamnak (kb. 20-an voltunk), akik segítették a rendezvény lebonyolítását.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, hogy "valahol ott fenn" a piros pontokat azért te is megkapod. Rengeteget dolgoztatok - tényleg csak maximális elismeréssel lehet szólni munkátokról. Nagy kár, hogy a kéméndi lakosok jelentős része közömbös az üggyel kapcsolatban....
      A pécsi püspökségről pedig szó se essen....

      Törlés
  3. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam elmenni. Mentségemül csak annyit tudok felhozni, hogy a távolság miatt Pécset kellett volna aludnom, de kutyával nem találtam szállást. Az Angyalok felavatásán nagyon szeretnék ott lenni, remélem sikerül megoldást találni.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, az angyalok helyre-kerülése lesz-e ennyire látványos, mint ez a búcsú volt - nem hiszem, bár nagyon jó lenne. De beszéljünk majd a dologról....

      Törlés
  4. Minden elismerésem "mindenkinek" - Igaz, ha nincs 3 vendégünk (2 unoka + az apjuk) én még akkor sem vettem volna részt (ebben a dög melegben) ill. ilyen távol. (de ez legyen az én bajom) Örömmel láttam,hogy szép számmal összejöttek a "szépkorúak" is,- Nem tudom, ezt olvastátok Búcsú (Az is igaz, nem nagyon emlékszem pontosan, de a Facebookon is volt hír.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, köszönhetően a főszervezőnek (Biki E.G.) sok helyre/fórumra eljutott a híre, hogy készülünk valamire. És sikerült is, méghozzá olyanra ez a búcsú, amilyen már rég nem volt Kéménden....

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Gondolhatod, nekünk is nagy volt az örömünk, és bizony jó lenne, ha ez így maradna, s jövőre is jönnének - akár még többen is....

      Törlés