2017. június 21., szerda

Svájci csodák



Nem, kivételesen nem az irigyelt hegyeikről írnék, mutatnék valamit – bár végülis amit látni fogtok, az mégiscsak a hegyeikkel van összefüggésben.

A film – számomra – igencsak meglepő dolgokat mutatott…. A természettudományos és a történelmi témák érdekelnek engem a tv-filmek közül leginkább. Majdnem mindegy, hogy Hatsepszut, vagy Hitler, tengermélyi sosem-látott medúza, vagy óriásfenyő…

Sajnálom, hogy német nyelvű, de főképp az elejét, a svájci, csodálatosan álcázott  erődöket még annak is érdemes megnézni, aki egy kukkot nem ért a szövegből. Hogy ezek a svájciak milyen rafináltak voltak (és mennyi pénzük volt) már akkor is ! Mert nem két Frankba kerültek ezek, az biztos. A filmben később német bunkerek is láthatók, de számomra a svájciak csalafintasága és a csodás tájat nem romboló, mégis tökéletes védelmi rendszere volt a döbbenet.




És mint mindig, nekem ha egy filmet megnézek, nekilódulnak a gondolataim: vajon vannak-e még manapság "üzemelő" ilyesféle bunkerek ? Mondjuk pl. Magyarországon ? Vagy bárhol. És ha igen, ki hisz abban, hogy oda igazán jól el lehet bújni egy atomtámadás/meteorbecsapódás stb. elől ? És: mennyi, de mennyi pénzt, erőt pazarlunk ilyen és ehhez hasonló  dolgokra, melyeket a békés egymás-mellett élés teljesen feleslegessé tehetne....



2 megjegyzés:

  1. No igen, kérdések sorozatát indítja el a téma. Kik tudnak ezekről a bunkerekről? ha tud is róla, ne adj Isten valamilyen katasztrófa következik be, van e ideje elmenni oda? ha el is ér, meddig tud ott maradni? van e, lenne e ott a bunkeren belül békés egymás mellett élés?

    Itt is vannak alagútrendszerek, láttam róla régen egy kisfilmet a tévében, ha jól emlékszem Pest alatt is van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy érzem, ezeket a bunkereket túlhaladta az idő. Ma már minden oly gyorsan történik, hogy szinte észre se veszünk bizonyos dolgokat, csak hipp-hopp tegnap így volt, ma meg már másképp van. Hogy Svájcban ezek mennyire ismertek, nem tudom,de talán azok, akik a környékén élnek, akiknek lehetősége lett volna/vagy lenne oda bemenekülni, azok talán tudtak/nak róla.Én is tudom, hogy a pécsi egyik-másik nagy pincébe hol van a lejárat. (Csak zárójelben: viszont kétlem, hogy az ifjabb nemzedékből ezeket bárki is tudja... Nem beszéltünk róla, mert azt gondoltuk, nem lesz rá szükség.Most meg már úgy gondolom, nem lenne idejük oda menekülni...)

      Törlés