2017. július 31., hétfő

A csodálatos útifű maghéj



Már régebben akartam írni róla, aztán valahogy mindig elfelejtődött. Pedig meglehet, nem ismeri minden olvasóm, és hátha egyszer szükség lenne rá.
Pár éve  került csak itthon forgalomba – de eddig még, akinek ajánlottam, mind csak áldással emlegeti a nevét.
Az útifű maghéjról van szó.
Látom én a neten – mert olyan nagy divat a fogyókúra – elsőként ez  szerepel, de én nem fogyókúrás és nem is állandó használatra ajánlom. Különben is rettentően utálom, ha valami egyik pillanatról a másikra mindenható csodaszerré lesz kikiáltva – azonnal elvesztem iránta a bizalmamat. Ám ezzel a  növénnyel kivételt teszek. 

 
Ebből készül:  indiai útifű


„A növény Indiában és Iránban őshonos, a magokat pedig leggyakrabban gyógyászati célokra használják.

Az útifű maghéj kúraszerű használata rendszeressé teszi az emésztést, megszünteti a székrekedést, segíti a plakkok eltávolítását, csökkenti az éhségérzetet. Magas rosttartalma révén a bélfal megtisztul, a bélbolyhok, a bélflóra újra jól működnek, mely által immunrendszerünk erősödik. Ez a rost nem durva, hanem nagymértékű vízfelvevő képessége miatt zselés állagúvá válik, és kíméletesen tisztít. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy alkalmazása során sok vizet fogyasszunk.  (1 gramm rost fogyasztása mellé 0,5 liter víz elfogyasztását kell számolni)!

Az útifű maghéj 85%-os rosttartalmával a fentieken túl, csökkenti a triglicerid- koleszterin- és vércukor szintet, az egészséges HDL szintet nem befolyásolja. Megköti a káros zsírsavakat, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot, migrénes panaszokat, segít székrekedés esetén. Az aranyér tüneteit is enyhíti, pl. a fájdalmat és a vérzést, de az irritációs bélszindróma, bél- és gyomorhurut, húgyvezeték- húgyhólyaggyulladás, fekélyek esetében is jótékony hatása van. Használata hozzájárul olyan bőrbetegség leküzdéséhez, mint a pikkelysömör, ekcéma, akné és a bélflóra regenerálásához antibiotikumos kezelések alatt és után.

Alkalmas mind közvetlen felhasználásra, mind italokba keverve (víz, tea, gyümölcslé), mind ételekbe keverve, azok sűrítésére is (müzli, joghurt, levesek, főzelékek, stb.), de kapható tablettaként is. Rendszeres, vagy kúraszerű fogyasztása esetén sem alakul ki hozzászokás.

Étkezés előtt és gyógyszerbevétel után minimum egy órával használjuk.”

Egy valamire felhívnám a figyelmeteket: nem szabad összekeverni az itthon termő/élő három másik útifű-félével ! Az alábbiakban olvashattok ezekről ill. mutatom a képeket.
Nagy útifű: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_%C3%BAtif%C5%B1



 

Réti útifű:

 

Képek: http://www.hamarepodhe.com

2 megjegyzés:

  1. nEKEM VAN IS ITTHON, EGYSZER PRÓBÁLTAM, MERT AKKOR TEÁKKAL PRÓKÁLKOZTAM INKÁBB. mOST FELKELTETTED AZ ÉRDEKLŐDÉSEMET.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem - és eddig még mindenkinek, akinek ajánlottam, csak jó tapasztalata van vele.

      Törlés