2017. július 21., péntek

C-vitamin, aszkorbinsav, citromsav, borkősav

Ez a nyári forróság kellett hozzá, ami a szobába-szögez, hogy végre legyen türelmem kideríteni, mondhatnám kinyomozni, egy hosszú évek óta a fejemben zavarosan kavargó témát. Mi is a különbség a  C-vitamin, aszkorbinsav, citromsav, borkősav  között ?

          L-aszkorbinsav                         D-aszkorbinsav
                                        

„A két vegyület bizonyos szempontból "csereszabatos" (pl. antioxidánsként), az emberi szervezetben azonban csak az L-aszkorbinsav hasznosul jól vitaminként (azaz ez tölt be olyan funkciókat, amelyek szükségesek szervezetünk normális működéséhez). Ugyanakkor, bár vitaminként haszontalan, a D-aszkorbinsav ártalmatlan vegyület, fogyasztása nem jár veszélyekkel.  http://kodpiszkalo.blog.hu/2016/07/23/jobb-e_a_szerves_mint_a_szervetlen_c-vitamin

L-aszkorbinsav (C6H8O6)  = C-vitamin, ha gyümölcsből vonják ki, akkor is, és ha laborban állítják elő akkor is ugyanazt a vegyületet kapjuk. Az aszkorbinsav L-enantiomere a természetben előforduló vegyület, mely a paprikában, citromban, csipkebogyóban is megtalálható.

D-aszkorbinsav (C6H8O6) = (Izo-aszkorbinsav, E315, eritroaszkorbinsav) az aszkorbinsav D-enantiomere, mely természetben nem fordul elő, kizárólag mesterségesen állítható elő.
A két változat között az a különbség, hogy molekulájuk meghatározott helyén az atomok más irányban kapcsolódnak. Ez a kis különbség felel azért, hogy az izo-aszkorbinsav semmiféle vitaminhatással nem rendelkezik.


Az egész ügy pedig elsősorban azért foglalkoztatott, mert elég régóta bio-boltban veszem az aszkorbinsavat, ami 25 dkg-os kiszerelésben 1300-1400 Ft körül van.
(Most már tudom, hogy a jövőben az L-aszkorbinsav alapanyagot kell keresnem a feliratok között.)
Ugyanakkor pl. a XXXX C-vitamin 500mg filmtabletta  30 db 1000.- Ft körüli áron kapható.  (Nem akartam cégnevet írni, de egyébként van sokkal drágább is.) Azt mondjuk nem tudom, a 30 db és a 25 dk hogyan is áll egymással szemben, de van egy gyanúm, hogy a tabletta forma (hisz ugye az alapanyag ugyanaz) sokkal drágább. 
Összetevői:Aszkorbinsav, tömegnövelő szerek (vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, mikrokristályos cellulóz, hidroxi-propil-metil-cellulóz, polivinilpirrolidon), csomósodást gátlók (talkum, magnézium-sztearát), színezékek (titán-dioxid, sárga vas-oxid), emulgeálószer (hidroxi-propil-cellulóz), közepes láncú trigliceridek.

És még egy kis megjegyzés a témához: a citrompótló fő összetevője általában citromsav vagy/és almasav. (Vagyis ezek NEM tartalmaznak C vitamint, csak savanyítanak.)


Köztudott persze, hogy sok gyümölcs és zöldség számít gazdag C-vitamin-forrásnak. Ilyenek pl: édes piros paprika,  petrezselyem,  brokkoli,  karfiol,  eper,  mustárlevél,  papaya,  grapefruit, kivi,  narancs,  dinnye,  káposzta,  paradicsom,  málna,  zeller,  spenót,  ananász,  mandarin,  zöldcitrom, áfonya,bazsalikom,Cayenne-bors, sárgarépa, fokhagyma, sárgabarack, édesburgonya, szilva, borsó, hagyma, oregánó, banán, alma, cékla, shiitake gomba, körte, szőlő, avokádó, mangó, retek. De ezek helyett, mellett azt hiszem nem ártok magamnak, ha pluszban a C vitamint is szedem/eszem. Merthogy én pl. a teámat "savanyítom" vele és bevallom nem eszem minden nap a felsorolt élelmiszerekből.



A bonyodalmat csak fokozza, hogy van citromsav is. De: két teljesen különböző vegyületről van szó, melyeket teljesen eltérő célokra használunk. A citromsav kémiai képlete C6H8O7, ami azt jelenti, hogy hat szénatomból, nyolc hidrogénatomból és hét oxigénatomból áll, ellentétben  az aszkorbinsavval (C6H8O6).

A citromsav kiválóan alkalmas háztartási készülékek (kávé- és teafőzők, egyéb kisgépek) vízkőmentesítésére. Ellentétben az ilyen célra a kereskedelemben kapható szerekkel, nem mérgező, könnyen elöblíthető, és közönséges élelmiszerboltban vagy gyógyszertárakban az előbbiek árának töredékéért beszerezhető. A hasonló célra használt ecetnél is sokkal alkalmasabb, mert az utóbbi íze és szaga hosszan megmarad a kitisztított készülékekben.

És akkor essen szó a negyedikről is:  van ugye a borkősav is  (C4H6O6).  A borkősav íze erősen savanyú, a citromsavéhoz  hasonló.  A citromsavhoz hasonlóan a borkősavat is savanyító-szerként és savanyúságot szabályozó anyagként használják számos különböző élelmiszer esetében.



NNaaa… szóval ez a helyzet. Megpróbálom ezt most megjegyezni. Csak a sokféle, és néha elég zavaros net-anyag között kóborolva az azért nem derült ki számomra, hogy a patikában, bioboltban kapható C vitaminok akkor most tényleg, egész biztosan  L aszkorbinsavas tabletták ??? Hát remélem…..
Azt hiszem egy dolog biztos csak: a gyümölcsök – azokban tényleg „igazi” C-vitamin van.






9 megjegyzés:

  1. Igen, maradjunk annál, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben tényleg C-vitamin van, nekem ennyi elég is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem nagyon érdekelt a téma és örülök, hogy magamban végre pontot tehettem a megválaszolatlan kérdéseim végére.

      Törlés
  2. Nagyon jól összeszedted a dolgokat, így én sem voltam képben. Köszönöm! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bosszantott. Már régóta készülődtem, hogy tisztába teszem a dolgokat - most sikerült. Azért szívesen végeznék egy őszinte közvélemény-kutatást, hogy hányan vannak teljesen tisztában ezzel, amit én itt most kifejtettem.....

      Törlés
  3. En arra szeretnék választ hogy használhatom e a citromsavat borkősav helyett bodzaszörp készitéséhez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Töredelmesen bevallom nem merek erre határozott választ adni. Nem vagyok vegyész, csak megpróbáltam innen-onnan összeollózni információkat ezekről a gyakran összekevert anyagokról. Én úgy gondolom, a borkősav a tartóssá tételét segíti, míg a citromsav "csak" savanyít. Esetleg egy gyógyszertárban, vagy bioboltban érdeklődj még.

      Törlés
    2. Szerintem bármilyen savanyító jó a bodzaszörphöz.
      http://citromsav.hu/

      Törlés
  4. A C-vitaminból kevés van a növényekben. Ahhoz hogy egy nap C-vtaminmennyiséget maginkhoz vegyünk sokkal olcsóbb C-vitamint bevenni, mnt cotromból, almából. paprikából vegyük be. Egyébként a gyógyszerek pár mg (milligramm) hatóanyagot tartalmaznak, aminek szinte a 0-hoz konvergál az értéke. De valamből megg kell élnie a gyógyszergyáraknak, és a felszívódást s biztosítani kell. A legjobb egészségesen táplálkozni. A C-vitamint elég nehéz túltolni, mert rengeteget tudunk feldolgozni. A kecske pl. sokszorosát tudja előállítani egy napőon a szükséges mennyiségnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legjobb, ha mindenki maga dönti el, hogy mit szeretne enni/bevenni. Én nem adnék tanácsot, felnőtt emberek azt csinálnak, amit akarnak.

      Törlés