2017. július 6., csütörtök

Egy érdekes cikk

Nagyon kedvelem az ilyen cikkeket/tudósításokat. Erre is csak azt mondhatom, azért másoltam be ide, mert hátha nem mindenki fedezte fel, s olvasta el. Ugyan azt nem tudom, miért fontos nekem, hogy más is olvassa, ami engem érdekel - de ilyen bonyolult kérdésekre 35 fokos melegben ne várjon tőlem senki választ 😀


https://888.hu/article-otezer-eves-europid-arcvonasu-oriasok-sirjait-tartak-fel-kinaban


"Ötezer éves europid arcvonású "óriások" sírjait tárták fel Kínában
Kínai régészek egy csoportja Kelet-Kínában 5000 éves, szokatlanul magas és erős, europid arcvonású "óriások" csontjait és temetkezési leletegyüttesét rejtő sírokat tárt fel. 
2016 óta tart a régészeti feltárás a Shandong tartomány fővárosához, Jinanhoz tartozó Jiaojia településrészen, ahol a régészek 104 házat, 205 sírt és 20 áldozati gödröt tártak fel eddig.


Az ásatás 1 négyzetkilométeres területéből eddig csak 2000 négyzetméternyi került feltárásra.
A kínai régészek szerint a most megtalált leletegyüttes a Longshan kultúrához köthető, amely a Longshan-hegység övezetében a Sárga-folyó középső és alsó szakaszán a késő neolitikus korban virágzó civilizáció volt.


A régészek és történészek feltételezése szerint Ázsia europid külsejű magas lakói fontos szerepet tölthettek be az Európa és Ázsia civilizációi közötti kapcsolattartásban.


De akár az is lehet, hogy a teljes emberi civilizáció kialakulására is hatással lehetett az europid ázsiaiak létezése, amennyiben a folytatódó régészeti és történeti kutatások azt bizonyítják, hogy szerepük volt a háziállatok háziasításában (legfőképpen a lovak esetében) vagy ha esetleg az derül ki, hogy komoly befolyással bírtak Európa és Közép-Ázsia népességének kialakulására.
Feltételezhető ennek a csoportnak az azonossága vagy legalábbis a feltétlen szoros kötődése az ókori görög világ által szkíta gyűjtőnéven megnevezett néppel, népcsoporttal (amelyről nagyrészt csak az tudható, hogy számos királyságban éltek, europid arcvonásúak voltak, nyelvük és írásuk azonban nem ismert).
A most feltárt leleteknek az egyik különlegessége az, hogy a sírokba elhelyezett férfiak szinte mindegyike megközelített a 2 méteres testmagasságot. Egyikőjük magassága pedig a régészek számításai szerint meg is haladta a két métert.


A feltárásról beszámoló források megjegyzik, hogy a kínai történelmet és életfilozófiát, vallást meghatározó közel 2 méter magasságú Konfuciusz (Kr.e. 551-479) is abban a régióban született, ahol jóval korábban az "óriások" éltek.



A szokatlan testmagasság mellett a most feltárt leletegyüttes más érdekességekkel is szolgál. A régészek megállapításai szerint nagy távolságokra kiterjedő aktív kereskedelmet folytattak a leletek 5000 évvel ezelőtti létrehozói, akik fejlett állattenyésztési és mezőgazdasági termelési tudással rendelkeztek.
A kínai régészek tájékoztatása szerint a leletek alapján táplálkozásuk alapját a köles és a disznóhús adta, ami egyébként megegyezik az összes későbbi közép-ázsiai nomád nép évezredeken át tartó gyakorlatával (pl.: hunok és magyarok ).


Nem ezek egyébként az első régészeti leletei, az átlagost jóval meghaladó testmagasságú, fehér bőrű és európai arcvonású ősi lakóknak a mai Kína területén.  A Selyemút ősi útvonala mentén és a Takla Makan sivatag környékén számos ilyen lelet került elő az elmúlt években.


Az ilyen európai jellegű ősi kínai leletek tudományos kutatásának van magyar vonatkozása is: a magyar Vámbéry Ármin volt az első a nyugati világból, aki a magyarok őshazáját keresve tudományos igényű figyelemmel fordult a térség történeti és régészeti emlékeihez. De Stein Aurél is jelentős és úttörőnek számító tudományos kutatómunkát végzett a területen (a lenti képen középen állva a térségben készült fotón)."

4 megjegyzés:

  1. A témát kedvelem, főleg,hogy dr.Bárdi László (Pécs) 2-3 könyvét olvastam, bár ilyesmiket nem említett. Minden bizonnyal így lehet.
    A nagy meleg ellenére épp' olvasgatok - Krúdy Gy. régebben kiadott könyvét - (A tegnapok ködlovagjai ) - ott olvastam épp' a hunszívről. (egy fű neve,amit (állítólag) a magyarok lovai ettek - stb.)Csak-csak kénytelen voltam keresgélni a neten... :-) de inkább abbahagyom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is érdekesnek tartottam a cikket, azért is másoltam be - tényleg azzal a szándékkel, hogy hátha más nem bukkant még rá a net-dzsungelben.

      Törlés
  2. Én is érdeklődve olvasok minden ilyen témájú felfedezést, vizsgálatot! Egész biztos, hogy a történelmünket újra kell(ene) írni! Sok a téves és bizonyítatlan meglátás, tan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És a nagy varázsló, az IDŐ sok mindent eltüntetett. Emberi kis agyunkkal, 70-90 éves létünkkel nem is lehet felfogni a Föld és a Földünk történtek igazi meséjét.

      Törlés