2017. július 5., szerda

MZ/X jelentkezz !



Ma is csak egy olvasnivalót ajánlok – tekintve, hogy velem aztán semmi említésre méltó dolog nem történik. (Néha gondolom: Hála Istennek!)
Szóval a cikk itt van:

Nagyon  kedvelem, és mérhetetlenül csodálom ezt az embert, számtalan előadását láttam-hallottam, mindegyik lenyűgözően érdekes témákat feszegetett – és még az is tetszett, amit nem egészen értettem, hiszen nem vagyok én se asztrofizikus, se semmilyen tudós, csak egy kíváncsi öregasszony.

Most azonban szívesen vitába szállnék vele – talán életemben először. A cikkben ez olvasható:
..... az agresszió és a kapzsiság az evolúció során szerinte "beépült" az emberekbe, és az az emberiség legjobb reménye a túlélésre, ha elhagyja a Földet és más bolygókon él tovább……

Nos, én sajnos ebben nem hiszek. Az ember a Marson sem lesz jobb/tökéletesebb - főleg ha ezek a negatív tulajdonságok már szerves részévé lettek.... Szerintem egészen elölről kellene kezdeni – ami ugyan nagy időveszteséget jelent, de hátha sikerülne egy jobb példány kitermelődése, kinemesedése….
Bár a Földről való elköltözésnél biztos lesz kemény szelektálás - de azt, hogy kiben, mi lakozik, vagy hogy bizonyos szituációkban mi jön elő  - egyelőre - még semmiféle műszer nem tudja kimutatni.


MZ/X  - azaz  kedves Hawking - jelentkezz ! Nagyon szeretném tudni erről a véleményedet !!!

Kép: http://www.banovicsmarcsi.hu





7 megjegyzés:

  1. Nem szeretnék okoskodni,szerintem az agresszió és a kapzsiság ( és még jó sok minden más) azóta benne van az emberben,hogy lejött a fáról. (Bocs' azoktól,akik nem így vélekednek,- (lásd Darwin - vagy az ember teremtése.) Nem tudom, hogy' képzelnéd el azt a "jobb példány kitermelődését." - (mert kétlem,hogy "magától" menne - stb.) ( Amúgy sem vagyok híve az u.n. "felsőbbrendű fajnak" - de most jobb szó nem jutott eszembe.) (2) Állítólag márciusban volt egy halogramként tartott előadása (90 perces)- lehet,abból további aggodalmait is megismerheti az, aki úgy gondolja,hogy a bolygó elhagyása az emberiség egyetlen reménye. Hawking úgy gondolja, mások esetleg nem. (3) Én mint a legtöbb dologban, ebben is szkeptikus vagyok. Aki úgy gondolja, olvassa el ezt itt : Végre : Trump a klimahisztéria ellen ( cikk címe Googleba írva) (3) Amúgy épp' ma olvastam, hogy az ózonpajzson a lyuk "befoltozása" mégsem volt annyira sikeres,mint azt hitték és állítólag amiatt is ennyire magas mostanában az UV (nagyon leegyszerűsítve)-bár ez most nem egészen ide kapcsolódik. (Talán azért írtam, mert kicsit mindig mosolygok azon, hogy "veled nem történik semmi"... de aztán csak-csak megoldod ! :-) Esetleg egy könyv,ami nekem tetszett : Andy Weir : A marsi ( Mondják,hogy sci-fi, de attól még igen sok valóságalapja van.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha tudnám, hogy milyennek kéne lennie az "új" embernek, tán én lennék a Jóisten. De sajnos én se tudom.Változatlanul az a véleményem, hogy valami "elromlott" a teremtés során.
      Azt nem értem, hogy a "velem nem történik semmi" miért nevetséges - de nem baj.... Mindenki mást érez "valaminek" és "semminek".
      Hogy a Földet el kell hagyni(egyszer) - az nem Hawking "kitalálása - az tény. Már persze akkor, ha az emberiség szeretne valamilyen formában továbbra is fennmaradni.Nézzél több csillagászati filmet és akkor megérted, miért. Ja, és ne emberi léptékkel gondolkozz - "ott kint" a "világmindenségben" másféle mércéket használnak.

      Törlés
  2. Mi is olvastuk Hawkins eme nyilatkozatát (is), figyelünk rá is. Azért, mert okos dolgokat mond nem jelenti azt, hogy mindig egyet is kell vele érteni. Főleg nem, hogy mi még a felét sem tudjuk annak, amit ő tud. Sokszor én sem vagyok vele egy nevezőn, minden bizonnyal az előző mondatban említett miatt. :-)
    Érdekes amit írtok, hogy az ember kezdettől fogva benn az agresszió és a kapzsiság. Err most azonnal két dolog jut eszembe, ami épp szembenálló.
    Az egyik, hogy a gyermekek "romlatlanul" születnek és a nevelés folytán tanulják meg a felnőttektől az összes negatív tulajdonságot (is).
    A másik. Láttam a csimpánzokról egy olyan filmet, amiben egyértelműen bebizonyították tudósok, hogy veleszületett rosszindulat van/lehet bennük.

    Lehetne erről is órákat diskurálni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehetne bizony...
      De ha már játszunk a gondolattal, miért ne lehetne arról álmodozni, hogy teremthető lenne egy "jó" ember is.
      Igen, a rosszaságot lehet "tanulni" is - de az élet-ösztön néha felülírja a viselkedési szabályokat - vagyis, amiket mi annak tartunk. És szerintem a majmok ezen a szinten vannak. Kérdés, az ember tudna-e "feljebb" lépni. És vajon milyen hatása lenne ennek ?

      Törlés
    2. El is kapnám az utolsó gondolatod... milyen hatása lenne? Pl. még többen népesítenénk be a Földet - egyre több ember egy helyen - ami ismét csak agressziót vált(hat) ki - ... hova lyukadunk..? Lehet mindig ugyanoda?

      Törlés
    3. De kár, de kár, hogy messze vagy !!!!

      Törlés