2017. július 10., hétfő

Végre itt a dinnye-szezon !



Nem tudok betelni vele – ami csak azért érdekes, mert se gyerek koromban, se ifjabb éveimben nem ettem/szerettem a görögdinnyét. Most képes vagyok reggel-délben-este enni.
És itt a szezonja ! Tegnap vettem egy 6kg-osat, édes volt mint a méz  - estére elfogyott a fele.😀

Tudnivalók görögdinnye vásárláshoz:
Jó jel, ha a dinnye szára és az a körüli rész száraz, ez azt jelenti, hogy biztosan érett dinnyét fogunk kiválasztani.
Ami a színt illeti, az igazán jó görögdinnye hasa sárga, a haja zöld színű, ha csíkos görögdinnyéről van szó, fontos, hogy a csíkok minél inkább üssenek el egymástól: ha a zöld csík sötét, a másik meg egészen világos, akkor egy percig se habozzunk tovább, finom dinnye fog az asztalra kerülni.
A másik típusú, egyszínű, „nosztalgia” vagy „roméria” dinnyénél a matt, sötét színűt, szinte feketét keressük, ugyanakkor az igazán jó nosztalgia dinnyének a hasa sárga, így erre is érdemes figyelni.
Egy fontos trükk még a termelőtől: a dinnye szedésekor a szár vágásánál a lé kifolyik, így egy cukros lerakódás lesz rajta, ami alapján meg lehet mondani, hogy frissen szedett-e, vagy már a pulton áll egy hete.  http://www.origo.hu




A görögdinnyét azért sorolhatjuk az egyik legegészségesebb gyümölcsök közé, mert az egyik legerősebb antioxidánst tartalmazza.
Vitaminok terén nagy mennyiségben megtalálható benne az A- és C-vitamin. A C-vitaminra minden évszakban nagy szükségünk van, ezét érdemes nyáron is fogyasztani olyan gyümölcsöket, melyek tartalmazzák ezt a vitamint, ezek közül pedig a görögdinnye jó választás lehet. A B-vitaminok közül megtalálható benne a B1-, a B6-vitamin, továbbá magnéziumot is tartalmaz.

A görögdinnyében a gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben van jelen a likopén, ami a gyümölcs vöröses színét adja, ez a hatóanyag pedig csökkenti a prosztatarák kialakulásának okát. Arról nem is beszélve, hogy a dinnyében a sok antioxidáns csökkenti az ízületi gyulladások, a rák és a szívroham kialakulásának kockázatát.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a görögdinnye nem tartalmaz zsírt, szervezetünkben pedig növeli az energiatermelést a fogyasztása, de megvéd minket többek között az időskori vakság kialakulásától is.

A görögdinnyében lévő citrullin egy hasznos aminosav, ami egy másik aminosav, az arginin előállításához használ, amit a testünk úgy hasznosít, hogy a szervezetünkben lévő ammóniát hatékonyan eltávolítja. A dinnyében lévő mangán vágykeltő hatású, emellett segít a véralvadásban, és a nemi hormonok termelődésében is fontos szerepet játszik.

10 dkg görögdinnye körülbelül 29 kalóriát tartalmaz, ami nagyon alacsony, tehát egyáltalán nem hizlal. Továbbá 90-95%-ban vizet tartalmaz, ezért nyáron kiváló gyümölcs a folyadékpótlás szempontjából is. https://biokultur.jimdo.com


http://www.origo.hu/tafelspicc/20170704-igy-valasszunk-gorogdinnyet.html


4 megjegyzés:

  1. (Kínait akartam írni... (nagyon meleg van ) :-(

    VálaszTörlés
  2. Most néztem az egy hónapos met.előrejelzést - hát ijesztő
    https://www.idokep.hu/30napos
    Nem nagyon megy 30 fok alá a hőmérséklet. Ez már nem Európa(i). Részvéttel gondolok minden dolgozó emberre.

    VálaszTörlés
  3. A dinnyével úgy vagyok, ha van/vesz a férjem megeszem, ha nincs nem érdekel, nem noszogatom, hogy dinnyét szeretnék :) Csak a hazait vesszük, soha nem veszünk a korai időszakban, más országból származót.

    Fodorka, az az időjárási előrejelzés naponta változik, egy hétre előre sem tudják igazán megjósolni, nem hogy egy hónapra. Olvastam róla, hogy számítógéppel összevetik a sok éves aznapi időjárást és az szerint van az a harminc napos előrejelzés. Szóval arra nincs mit adni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy a vásárolt dinnye honnan származik, azt bizony én nem tudom-ránézésre-megállapítani.Ilyen forró nyáron lehet ez vajszlói is...(vagy se). Én akár napokig ellennék csak dinnyén :-)

      Bár igazad lenne - mert ez, amit az előrejelzésen látok, egészen pokolinak tűnik. Még úgy is, hogy ki sem lépek a lakásból.

      Törlés