2017. augusztus 12., szombat

Kedvenceim a Perseidák




Régóta készültem már ezt a mesét megírni.
Mivel épp most van itt az ideje, a történetét elmondom, hátha nem ismeri mindenki, bár sajnos ma éjjel megint nem sok esély van a meglesésükre.

Hivatalos szöveg:
Az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét. A Perseidák elnevezés is innen eredeztethető. A Perseidák szülőégitestje a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös.


És a hozzá tartozó mese:
Kassziopeia királyné,  Cepheusz Aithiopia (Etiópia/Aksum) királyának felesége és Androméda anyja volt.

A királyné azzal dicsekedett, hogy ő a nimfáknál is szebb. Ezért az istenek megharagudtak rá, és Poszeidón, a tengerek istene egy tengeri szörnyet (Cet)  küldött, amely rengeteg embert elpusztított. A királyi pár egy jósdához fordult, ahol azt a jóslatot kapták: akkor szabadulhatnak meg a szörnytől, ha leányukat feláldozzák neki. Vállalták ezt az áldozatot, és Andromédát kitették egy tengeri sziklára, hogy ott a szörny zsákmányául essék.

(A történet később azzal bővült, hogy a hiú Kassziopeiát a trónjához kötözték  ezért a Sarkcsillaghoz viszonyítva, fejjel lefelé látható az égbolton.)

A hős Perszeusz (apja Zeusz, anyja pedig Danaé)  éppen az egyik gorgó, (Meduza) megölése után tartott hazafelé, amikor látta, hogy a Cet a szépséges Androméda megevésére készül, ezért nekitámadt.
Harcolni kezdtek egymással, de a szörny lényegesen erősebb volt, ezért Perszeusz cselhez folyamodott. Nála volt az a Medúza fej, amelynek szörnyű látványától, bárki kővé változott. Eldobta tehát a kardját, és előrántotta a fejet. Mivel  a szörny nem tudta ennek a titkát, ezért ránézett, és azonnal kővé változott.
Androméda, aki figyelte az egész eseményt, de nem pillantott a fejre, rámosolygott megmentőjére. Rögtön egymásba szerettek, és Androméda hozzáment Perszeuszhoz feleségül.

Közelükben látható még Pegazus, aki  szárnyas ló a görög mitológiában, Poszeidón és Medusza gyermeke. Amikor Perszeusz lefejezte Meduszát, akkor ugrott ki a nyakából.

Mese vége: Pallasz Athéné a bölcsesség, a jog, az igazságosság, a művészetek, a kézművesség és a képzés istennője a görög mitológiában. Ő volt az, aki az égboltra helyezte a történet szereplőit.
 


Földrajzi kiegészítés:
Etiópiát az emberiség bölcsőjének is nevezik. Ez az ország a görög Aithiopia nevet az időszámításunk előtti negyedik században, a kereszténységet pedig a legtöbb nyugati nép előtt vette fel. Az afrikai történelem Aksumot (Etiópia középkori elnevezése) a nemzetközi kereskedelmi hálózatok középpontjába helyezte, mely összekötötte a Nílust, a Földközi Tengert és az Indiai Óceánt.

Csillagtérkép (bármilyen időpont beállítható rajta!): http://www.heavens-above.com/SkyChart.aspx?lat=0&lng=0&loc=Unspecified&alt=0&tz=UCT



 

10 megjegyzés:

  1. NAGYON szeretem a csillagászati bejegyzéseidet-is.:)
    Igen, ma nem láthatjuk őket sajnos....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Töredelmesen bevallom, a csillagászat az egyik "gyenge" pontom. Nem tudom eleget nézni az eget - csodálattal tölt el, ahányszor oda felnézek és elgondolom, hogy amit látok, milyen messze van - én pedig milyen hihetetlenül kicsi és jelentéktelen vagyok hozzájuk képest.Minden ilyesféle téma érdekel, akár mese, akár tudományos.

      Törlés
  2. Ti láttatok idén már csillaghullást? Akár egyet is? Amikor néztem, annyira világos vagy felhős volt az égbolt, nem sikerült látnom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony sajnos én se láttam egyet se, pedig nagyon sokáig fent voltam csütörtökön és pénteken este is. Tegnap meg olyan felhős volt, hogy esély se volt rá, hogy bármit is lássak.

      Törlés
  3. Eszembe jutottál róluk:

    http://azotthonszepsege.cafeblog.hu/2017/08/10/kalandozasok-lenyugozoen-szep-az-ejszakai-egbolt-fenykepek-es-fotozasi-tippek-czako-balazstol/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=blogkovetes_azotthonszepsege

    és

    http://azotthonszepsege.cafeblog.hu/2017/08/12/legendak-nyomaban-csillagkepek-es-mitologia-mit-meselnek-vagy-rejtenek-el-az-egbolt-titkai/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=blogkovetes_azotthonszepsege

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de pompás oldalat találtál, micsoda jó témákat ! Köszönöm nagyon ! Nem ismertem, de már látom, fogok én ebben még kutakodni....
      És micsoda mesebeli fotók. Hiába, mindenhez, ehhez is pénz kell. És a jó géphez tudás, türelem, szerencse....

      Törlés
  4. Esélyünk sem volt eddig bármely hulló csillagot is látni. Esténként borús, esős volt az idő, de talán ma vagy holnap... én ott leszek! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tegnap (vasárnap)estére valamelyest itt nálunk kiderült, de én nem tudom, vagy már "leestek" vagy idén nem is jártak errefelé hullócsillagok. Én egyet sem láttam...

      Törlés
  5. Én is figyelem! hátha elkapok egy-két hullócsillagot :) én már láttam, igaz nem az idén.

    ...erről jut eszembe, az origon olvastam azt a kisbolygót, jaj de szörnyű még látni is az animációt, ami mutatja, mi lenne ha becsapódna a Földbe :(

    http://www.origo.hu/tudomany/20170814-apophis-kozeledik-a-vegzet-kisbolygoja-semmi-nem-elne-tul-a-becsapodasat.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos bizony ez nem lehetetlen, és hozzá kell tennem, hogy erről legalább tudunk - míg létezhetnek olyan kisebb-nagyobb égitestek, melyekről bár nem tudunk, mégis bajt okozhatnának. Elég csak a billiárdra gondolni. Ott is, ha egy golyó meglöki a másikat az kaotikus helyzetet hozhat létre, melynek kimenetele előre még csak nem is saccolható. Ilyen billiárd-játék részesei vagyunk - de szerencsére agyunk ezt nem képes felfogni. Vagy mondhatom azt is, szerencsétlenségünkre nem vagyunk képesek felfogni, mert ha minden nap gondolnánk arra, hogy esetleg a mai nap az utolsó, akkor tán másképp élnénk.

      Törlés