2017. augusztus 24., csütörtök

Kérdések, gondolatok




Nem tudom, ki hogy van ezzel a témával - mennyit gondol rá, törődik vele, mennyire érdekli, hisz akaratunktól független, mégis velünk történő dolog (nekem meg kedvenc témáim egyike). S ami akaratunktól független, azt ugye nem nagyon tudjuk befolyásolni, s amit nem tudunk befolyásolni, arra azt mondja az agyunk, "Ne törődj vele" - ugyanis így könnyebb az élet. Nem tehetek róla, az én fejemben mégis megülnek ilyen gondolatok…


Aki olvasta, annak dicséret. Ha végigment a pontokon és a többségére bólogatott a fejével, hogy igen – én is ezt/így csinálom – akkor különösen dicséret.
Ha valaki nem olvasta – akkor ajánlom elolvasni és elgondolkodni rajta.

Úgy érzem, hogy szinte senki, vagy csak kevesen  hiszik el, hogy tényleg a kipusztulás felé megyünk, ha ezt így folytatjuk. Mondom többes számban, mert egyelőre még én, aki meglehetősen környezet-tudatosnak hiszem/vallom magam – még én is autóval járok, és ha nagyon megszorítanának, biztos le tudnék mondani pár dologról, amivel – talán akaratomon kívül – de a világ terhére vagyok.
(Persze rögtön felbukkan a kisördög és megkérdezi: Mire mész, ha csak te egyedül változol meg ? És egyáltalán: a jelenlegi helyzetben már nincs is semmiféle változásra sem lehetőségetek, sem esélyetek... Leszámítva, ha jönne egy új Niribu... Na azt, aki túlélné, annak talán mégiscsak lenne lehetősége továbbra is Földlakónak maradni...)

A napokban beszélgettem egy ismerősömmel  a világ jövőjének várható alakulásáról   és meggyőződésem, hogy nem mi ketten vagyunk a „sötéten látó vének” – hanem igenis valami „rossz” felé megy a világ, sőt, nem is megy, hanem egyenesen rohan. KELL valaminek történnie – és egészen biztos vagyok benne, fog is történni – a kérdés csak az, hogy ez a „történés” milyen méretű lesz ? Marad-e utána az emberiségből fent annyi, hogy elölről kezdhessen ? És lesz-e annyi esze az utánunk következőknek, hogy megpróbálják valahogy másképp csinálni ?

Mire ennyit leírtam, és keresni kezdtem egy fotót a szövegemhez, ráakadtam egy másik cikkre, aminek már a címe is ijesztő:
https://www.bama.hu/orszag-vilag/evente-negyedmillio-europait-ol-meg-az-extrem-idojaras-az-evszazad-vegere-1041023/ 
Nem is nagyon akarok ennek a témának a taglalásába belemenni. Talán csak egy gondolatot: mi - fehérek - kipusztulunk, az biztos. Akik már most ide-felé igyekeznek, edzettebbek - és kész. Ennyi volt  Európa fehér népeinek története. Nem vagyok rasszista, tényként mondom: a színesek ellenállóbbak, szaporábbak, ők fogják uralni a világot. Európát mindenképp.


Persze nem mindörökre, csak addig, míg jön az új Niribu...


20 megjegyzés:

  1. Köszönöm,hogy írtál erről! Nagyon igyekszem vigyázni, van ami sikerül. Komposztálok, szelektíven gyűjtjük a hulladékot stb.
    Arra kérdésre,hogy ha csak egyedül vigyáz valaki a környezetére, egy szép példám van : a környezetre ráragad előbb-utóbb..:) Férjem könnyedebbén vette ezeket a dolgokat , de látva törekvésemet,meg néha szóltam is neki.:), jobban figyel már ő is.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, de nekem semmiképp nincs helyem a komposztálásra...pedig megtenném, ha lehetne. És hogy a környezetre ráragad ? Hááát...már akire. Az én szomszédomra 30 év alatt semmi se ragadt...

      Törlés
    2. Igen, a komposztálás egy kertes házban nagyon egyszerű. Mindig elcsodálkozom, ahogy a nagy halom összemegy, és föld lesz belőle.
      Ha a férjem esetleg a konyhai szemetesbe dobja azt,amit a szelektívbe kellett volna, kiszedem és a "helyére" teszem a cuccot.:)

      Törlés
    3. Az lenne igazán jó, ha a fiatalok éreznék ezt szívügyüknek.

      Törlés
  2. Nem tudom,hogy ismered-e ezt a blogot? : https://zero-hulladek.blogspot.hu/2017/08/munkahelyen-munkahelyre-hulladek-nelkul.html?showComment=1503562195208#c7067660376984728049

    Szerintem biztosan ismered.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, láttam már - valamit keresve bukkantam rá nyilván...de nem vagyok rendszeres olvasója. Olyan nagyon új dolgokat nekem nem mondott, vagy talán inkább azt írom: van, amit én másképp csinálok, de szinte mindenben egyetértek vele.

      Törlés
  3. Azért csak ragad a jó példa. Településünkön 2 éve vezették be a házhoz jövő szelektív gyűjtést. A mi utcánkban 41 ház van, az első 2 alkalommal csak mi tettünk ki műanyagos zsákot, aztán megjelent még egy (közben az ált.isk. alsóban oktatták a gyerekeket és ők vették rá a szülőket: Mára már csak 2-3 ház van, ahol nem gyűjtik szelektíven.
    A leghatékonyabb ösztönző az lenne, ha a kukában lévő hulladékot lemérné a kukásautó, és az után kellene fizetnie a szemetelőnek.
    Azt hiszem, mi ettől messze vagyunk (főként fejben, mert technikailag, anyagilag kivitelezhető lenne).
    Mint ahogy van hulladékudvar is, ami jó - de az előttünk járóknál újrahasznosító központok vannak, a bevitt cuccot megjavítják vagy szétszedik, és javarészt újrahasznosítják. Mi nemrég voltunk a közeli hulladékudvarban, ahol megkérdeztem, mi lesz pl. a bútorokkal? Enne csak egy útja van már: zúzás és lerakó, mondta az átvevő. Meg azt is, hogy a népeknek sok a pénze, nem sokkal előttünk bevitt valaki egy szinte új franciaágyat, ami 140 ezerbe kerül, egyik lába kitört, azt kellett volna megjavíttatni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk pár éve jól megszervezett a szelektív szemétszállítás (3 féle kukánk van). De bizony látom mindenfelé a töménytelen műanyag flakont, ami (a zacskók után) szerintem a második legnagyobb pazarlás.Évente kétszer van lomtalanítás is, van külön kijelölt benzinkút, ahol a használt háztartási olajat le lehet adni (bár nem tudom, rajtam kívül hányan viszik oda az olajukat ?) - szóval a városban elég jól meg van szervezve a szállítás, csak egyelőre még az emberek nem foglalkoznak azzal, hogy kevesebb is elég lenne. MINDENBŐL.
      És igen - ez egyelőre még "eldobós" társadalom. De tartok tőle, előbb utóbb rá kell jönni mindenkinek, hogy ez így nem fog a végtelenségig menni.

      Törlés
    2. "A leghatékonyabb ösztönző az lenne, ha a kukában lévő hulladékot lemérné a kukásautó, és az után kellene fizetnie a szemetelőnek."
      Én is így gondoltam, de az élet rácáfolt. Nálunk az egyedülállók kérhettek 60 literes kukát, nos azóta rendszeresem látom, hogy vadidegen emberek a mi kukánkba illetve az utcai szemetesekbe tömködnek szeméttel teli nylon zsákokat. Ne akarjátok megtudni, milyen az, amikor a tartalmukat,ami rendszeresen kihullik, viszi a szél. És még ők vannak megsértődve, ha ezt valaki szóváteszi.
      Szóval, tényleg a fejekben kéne rendet csinálni!
      PZs

      Törlés
    3. No, ez a "máséba szemtelés" hála az égnek erre mifelénk nem fordul elő - de el tudom képzelni, hogy milyen bosszantó lehet - és hát tehetetlen vagy, ha nem bírod tetten-érni. Márpedig ez nem sikerül, hacsak le nem költözöl a kuka mellé. Nekem abban is szerencsém van, hogy hozzánk szinte pontban 8-kor jön az autó, tehát akár fél 8-kor is kitehetem a kukát, bár a szomszéd kirakja már előző este - de eddig ilyen gondunk még nem volt.
      Nálunk egyébként - ezt nem is írtam - van több helyen szelektív gyűjtő-konténer és dacára a szelektált szállításnak vannak, akik oda viszik a cuccaikat.Persze, tudom én, hogy ez messze nem általános...(lásd: gyükési szeméthegy)De itt legalább a jó szándék és a lehetőség megvan. A többi már "csak" a lakosokon múlik.

      Törlés
    4. Tetten érem, és tehetetlen vagyok. Hiába szólók, még ők kiabálnak le. Én egy 14 lakásos társasházban élek, és a kukák mindig kint vannak. Részben azért, mert senki se vállalta a ki- behúzgálást, részben azért, mert kukásautó nem tud bejönni a kocsik miatt, ezért a parkoló végében állnak.
      A szelektívek környékét sokan szemétlerakónak tekintik. Láttam már ott bontott autóalkatrészt, kibelezett háztartási gépeket, TV-ket, szétrohadt bútorokat, és nem folytattam.
      Nálunk a jó szándék ott kezdődik, hogy nagyon sokan takarítanak mások után. De ezt meddig mehet így?
      PZs

      Törlés
    5. A hulladéklerakó udvar témához: a szívem szakad meg azért a sok jó bútorért., amit bevisznek,aztán összezúzzák. Kérdeztem egyszer a férfit,aki ott dolgozik,hogy nem engedik valami pénzért elvinni annak,akinek szüksége lenne rá?
      nem engedik,mert volt belőle visszaélés-üzleteltek vele. Bár szerintem még az is jobb és elnézendő megoldás.
      Bár,ha belegondolok,hogy bizonyos etnikum megszállja őket,hát,akkor mégsem jó.

      Törlés
    6. PZS: elég reménytelennek tűnik a helyzeted. Közben végig-gondoltam, lehet, én csak azért vagyok jobb helyzetben, mert családi házas környéken élek, itt mindenki a maga szemetével törődik, ill. van mindenkinek 3féle kukája(Ingyen adták). Egyedül - ez is utólag jutott eszembe - a néha erre járó "kukaturkálók" a kellemetlen vendégek, de még ezeket se szidom, mert bár feltúrják a szemetes-edényt, de nem dobálják ki belőle a szemetet.
      A nagyobb (műanyag) szelektívekkel olyan gond volt hogy néhány alkalommal eszement valakik felgyújtották - aminek nem igazán értem az okát, miért, hacsaknem "heccből". Akkor a szemetes cég elvitte onnan (egy időre) a kukákat. Gondolom a környék reklamált, és akkor egy bizonyos idő elteltével több helyre újra visszatették. Mellesleg azt se értem, mi öröm lehet abban, hogy valaki felgyújt egy ilyen konténert ??? Mert haszna belőle semmi. A nagy konténerek mellé többnyire csak akkor pakolnak, ha tele van és már nem fér bele. Viszont a cserénél akkor azt is elviszik, ami a kuka mellett volt.

      Törlés
    7. Mamka: Hát ne tudd meg, nekem mennyi "bútoros" esetem/ügyem volt már. Az a probléma, hogy a karitatív szervezetek nem vállalják a szállítást, a szegényember meg nem képes megfizetni. Nem egy esetben szereztem bútort, de se a Caritas, se a Támasz nem adott hozzá autót. Így aztán - gyanítom - ezek a felajánlások is szemétben végezték.
      Kivétel: Ha (évente kétszer) lomtalanítás van - és akkor teszed ki a bútort - akkor garantáltan elviszik onnan a (szerintem) használt-bútor kereskedők. Ugyanis autóval járják az utcákat,s pakolnak fel minden használhatót.

      Törlés
  4. Minden szavaddal egyetértek, sajnos valószínűleg ez lesz a végkifejlet. De addig is mi másként gondolkodók tegyünk meg mindent, még az utolsó szalmaszálba is kapaszkodni kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem tudom/ismerem a fiatalok hozzáállását a témához. Márpedig az ő életükről, jövőjükről van/lenne szó....

      Törlés
  5. Napok sta Rúzsa Magdit hallgatok és rögtön ez a dalszöveg ugrott be: http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/76328/ruzsa-magdi/beteg-a-vilag-zeneszoveg.html

    Sok dologra odafigyelünk a hétköznapokban, de van bőven mit tennünk saját kis köreinkben is! Sosem árt újra felhívni rá a figyelmem, köszi!
    Vannak a fiatalok között is tudatos felhasználók, épp a napokban olvastam egy fiatal pár montenegrói utazásáról, mely lényege a hulladékmentes kirándulás/túrázás. Rengeteg jó ötletet adtak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy érzem, több propaganda kellene, erélyesebb figyelem-felhívás és bizonyos szinten kisebb "megszorítások" is. Ugyanis ha "szorít a cipő" - elkezdünk gondolkodni a megoldáson. De amíg kényelemben élünk... hát addig nem vesszük komolyan a dolgokat.

      Törlés
  6. Nézd csak mit találtam: http://gyuttmentfesztival.hu hulladékmentes fesztivál, egy kezdeményezés, sőt biztos, hogy nem is csak egyedi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is hallottam róla - de örömmel olvastam.És nézve a képeket szinte csak fiatalok vettek részt rajta (tavaly) - ez annyiban biztató, hogy mégiscsak érdekli őket (vagy egy részüket) a Föld és a saját jövőjük.

      Törlés