2017. augusztus 22., kedd

Nyár, este...

De elücsörögnék itt estefelé....



Nem tudom, kinek mennyi ideje van ilyesmire figyelni, de nagyon, nagyon 'gyorsan múlik' most a nyár. Sajnos még nem a hőmérséklet, hanem a napok hosszúsága ami változik. Később kel és korábban nyugszik a nap, és ez annyira érzékelhető - főleg a rosszul, vagy keveset alvóknak. Május-júniusban, hajnali négykor a rigók olyan lármát csaptak, hogy zengett tőlük a kert. Most 8-kor burukkol pár galamb, rigók sehol. Még cikkan egy-egy fecske, szerintem edzenek a hosszú útra.....

Nem tudom, ki figyeli hozzám hasonlóan rendszeresen a csillagok járását, de épp a napokban jeleztem barátnőmnek - aki az Orion nagy rajongója - hogy "szerelme" a késő esti órákban már látható a keleti égen. 
Szeretem ezeket az estéket. Langyosak, a kert már nem "liheg" és mintha a virágok is készülődnének valamire...
Persze lehet, hogy csak én képzelem...

Juhász Gyula: Esti dal

A nappal fényében, zajában
Elődöng árva egymagában
A lelkem, tévedt jövevény,
Oly idegen nekem a hajsza,
A szívemet dalokra ajzva
Oly inkognitó megyek én.
De ha az alkonyat leszállott,
Olyan kedves, kámzsás barátok
A barna árnyékok nekem,
A messze menteket idézik,
A múlt szelíden iderémlik
És földereng az életem.

           

10 megjegyzés:

  1. Nem,nem képzeled. Aug. 20-a után már egészen más a levegő. Nálunk kifejezetten hideg volt este,akárcsak reggel. Napközben meg meleg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De olyan jó a tudat, hogy a forróság mér nem jön vissza gyötörni minket ! Valami "rendes" vénasszonyok nyara eltarthatna - szerintem - karácsonyig, akkor essen pici hó, majd januárban kezdjen tavaszodni :-)

      Törlés
  2. Itt hidegek az éjszakák, reggelek. M?egnéztem 12 fpok volt, s mégis. Gólyáink elmentek. Fecskéink gyülekeznek nagyon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, hűvös reggel, amikor kiengedem a macsekokat akkor már fel kell öltözni. Én sajnos gólyát nem látok, nem is tudtam, hogy elindultak már... Ma még hallottam a fecske-csicsergést, de biztos,hogy nem időznek már soká.

      Törlés
  3. Nem, nem csak Te képzeled. Sok kicsi apró jel mutat már az ősz felé, meg leginkább ott belül készülünk rá. Tudjuk, a kert alatt van már. Bennem valami méla szomorúság van ilyenkor, sokáig el nem múló.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem vagyok szomorú, szeretem az őszt. Néha úgy érzem, hogy legjobban ezt az évszakot kedvelem. De az biztos, hogy legjobban ekkor érzem magam - fizikailag. Mostanában a tavasz olyan "semmilyen" - alig műlik el a tél, gyorsan meleg lesz, minden egy hét alatt kinő, jóformán idő sincs, hogy ez ember akklimatizálódjon, már itt is a nyár...
      A tél viszont késlekedik, ezért kicsit hosszabb az ősz. Ha nem kell fűteni, akkor nem bánnám, ha eltartana decemberig.

      Törlés
  4. Jajj, de szépen leírtad a gondolataimat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, szépek, kellemesek ezek a nyár-estek ? Örülök, ha te is így látod.

      Törlés
  5. Bizony, már a hónap elején a hegyekben éreztem az ősz illataiból beosonni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, az valami egészen más, ezermilliószor csodásabb!!! A hegyekben MINDEN MÁS. Még a nyármúlás-őszkezdet is.
      A szlovéniai útjaimat nem véletlenül szerveztem mindig szeptemberre.Komolyan mondom, az alpesi őszt nem is tudom leírni - annyira gyönyörűnek érzem. Arra nincsenek szavaim, csak valami elmondhatatlan boldogság/szeretet/öröm-érzés.

      Törlés