2017. augusztus 4., péntek

Orfű/malom/emlékek


A hosszan kanyargó Orfűi pataknak Pécstől Sásdig tartó szakaszán van több mellékágacskája is. Az egyik, a Vízfő forrástól induló, alig párszáz méteres…És ez a kicsike patakocska hajtotta valamikor az orfűi vízimalmot.
Az Orfűi vízfolyáson 18 malom őrölte hajdan a gabonát. A vízfolyás utolsó malma Sásdon egykor a Fuchs (Füzes) molnár dinasztiáé volt. De a megváltozó új világban nem maradhattak tulajdonosok, malmukat elbontották, úgy tűnt, véget ért egy malom és egy molnár-család története.
A hajdani orfűi malom sváb tulajdonosainak  (Nicsinger Henrik és családja) is el kellett hagyni az országot – a malom nem tudott velük menekülni…. így a malom hosszú évekig gazdátlanul állt.

Amikor én gyakori vendég voltam Orfűn, mint egy kísértetház, oly elhagyatottan állt a malom, csalán, gaz verte fel az udvarát, nem gondoltam volna, hogy valaha is életre kel….. Egy nyári táborban ott aludtam, de komolyan mondom, nem éreztem jól magam, mintha a régiek szelleme visszajárt volna hajdani otthonukba… A barlang-bejárat és a malom közti hegyen lakott az öreg Rika az urával és a kis unokával. Életemben ott láttam először, hogy készül ágakból, sárból egy kunyhó és hogyan is élnek a putriban a cigányok. És ő volt az, aki a réten található virágokból "teát" főzött és elárulta, hogy a vadsóskából levest lehet főzni. A rét meg az erdő volt az ő "piacuk". (A gyógynövénytea 50 éve nem volt olyan ismert és "menő" mint manapság.)
Szóval vannak emlékeim….

Aztán egyszer csak „fejlődni” kezdett Orfű és környéke. Megépültek egymás után az üdülő-tavak, és melléjük a kisebb-nagyobb nyaralók.
(Sose felejtem el, amikor a „első kapavágásokat” kezdték a nagy tónál. Eleinte ősrégi orosz, toló-lapátos teherautók tolták/túrták a földet. A vezetőfülke tetejét fel lehetett nyitni – ott állt hajdan a gépfegyveres katona – mi meg azon leskelődtünk kifelé… Később aztán itt, végülis korrigálták a tó-meder partvonalát, ez a terület most a strand előtti park-rész.  A VIZIG-nek a nagy tó K-i oldalán egy ideig a kis Pilátus-Turbo Porter leszállására alkalmas repülőtere is volt. Talán van még olyan ember, akinek mond valamit a "Dollár tanya" elnevezés is...) Aki ma itt jár, el nem tudja képzelni, hogy nézett ki ez a vidék a hatvanas évek végén….

De nem az ősrégi emlékeimet akarnám itt most elemezni, (habár lenne miről mesélni) hanem a malomról szeretnék írni – aminek a környéke az idei nyárra igencsak megváltozott. Az én hagyományosan maradi gondolkodásom szerint a helyszín sokat vesztett romantikájából – de az én véleményem nem lényeges.

 (A légifelvétel készítésekor még sem a papírmalom, sem a látogatóközpont, sőt a vizesárok sem volt kész)
 
A látogatóközpont és a papírmalom terve (Kép:http://itthon.hu/skanzenek/)

 
A malom (alkalmanként) működik, de egyben malom-múzeum is, bemutatja  az őrlés technológiájának fejlődéstörténetét az őskortól napjainkig. A vízimalom mellett – külön épületben - van egy u.n. járgányos szárazmalom, olajpréssel is. Nemrég olvastam, hogy átadták az új papírmalmot és egy valamilyen új „fogadó épületet” kisebb vendéglátó egységgel – melyet „Garat”-ra kereszteltek. Van egy malom-pince is  és hát „a ház” - melyben hajdan a tulajdonos lakott, s ma alkalmankénti kézműves-táborok törzshelye.

Egy elviselhető nyári reggelen elindultam ifjúságom hajdanvolt boldog színterére, megnézni a változásokat – hiszen elég régen jártam arrafelé. 

Az öreg vízimalom

Malompince

Molnárház

Nyári konyha/kenyérsütő

Papírmalom

Látogatóközpont

Majd a látogatásomat követően gondoltam arra, hogy azokról, akiknek ez a malom-dolog köszönhető, megérdemelnének tőlem is egy rövid kis megemlékezést, különös tekintettel arra, hogy személyesen ismertem és kedveltem őket – ha nem is barátként – de ismerősként, vásárlóként.

Füzes Tóni bácsi

Tóni bácsi fiával, Péterrel
 
2006 Riport Füzes Péterrel  http://nava.hu/id/161176/
  
2010 Riport Füzes Péterrel http://nava.hu/id/948956/   (45.perc-nél)
A régi képeket a malom weboldaláról hoztam:  www.malommuzeum.hu

A malom berendezéseinek felújítása 1994-ben kezdődött. A munkálatokkal 2001-re készültek el teljes egészében, ekkor lett kész a vizesárok és helyére került a vízikerék is. Majd később jöttek a nagyobb építkezések és idén (2017) került átadásra a két új épület

Már akkor is jártam arra, amikor a malom felújításába belefogtak, és amikor  nagy nehézségek árán a mindenhonnan összeszedett alkatrészekből végre felépítették újra a malmot. Amikortól már őröltek, rendszeres vásárló lettem, kenyeremhez ott vettem a lisztet.
Így volt még lehetőségem Füzes Tóni bácsit is személyesen megismerni – aki csontos-sovány alakjával ellentétben, két ember akaratával rendelkezett, annyira szerette volna újra-éleszteni ezt a malmot. Tudom, hogy a hatalmas vízikerék beállításával mennyit kínlódtak, hogy gondot okozott a vízellátó csatorna megépítése is és ráadásul nem is volt megbízható a víz-utánpótlás... Volt gond, nehézség számtalan, mire úgy-ahogy elkészültek.

Fia Péter, nagyjából hozzám hasonló korú volt – szomorúan értesültem haláláról – végtelenül sajnálom, hogy nem volt ideje a sikert igazán élvezni. Most is magam előtt látom, ahogy fehér, lisztes kötényében, kis sapkával a fején milyen szeretettel és örömmel mutatta-magyarázta a  látogatóknak a kenyérkészítés csínját-bínját. Ugyanis a malomépület melletti, hajdani nyári-konyhában, alkalmanként volt kenyérsütős program is – ahol Péter volt a fő-pék.

Akárcsak édesapja, ő is tele volt lelkesedéssel, a szakma iránt. Tóni bácsi nehezen bírt felmenni már a malom emeletére a lépcsőkön – mégis felkísérte a látogatókat és elmagyarázott mindent. Mi, hogy, miért forog, mit csinál, mik készülnek a búzából. Én ott tudtam meg, hogy van különbség a „normális liszt” meg a kenyérliszt között. Péter magyarázta el, mit jelent a BL 55 és a BL 80, mert ugyan láttam én a bolti liszteken ezt a feliratot, de gőzöm nem volt róla, mit jelentenek.
Nem tudom, a búzát ők honnan vették – de abból a lisztből, amit Orfűn őröltek, egészen más kenyeret lehetett sütni, mint a bolti lisztből. Később próbáltam a szentlőrinci malomból venni a lisztet - de az orfűit nem tudta űberelni.
Jó volt ott lenni, jó volt látni és hallgatni őket…..


Ez a 2002-ben műemlékké nyilvánított, Csete György-féle Forrásház, vagy – ahogy a helyiek nevezik – Gomba.

A Vízfő forrás-barlang bejárata 




 



A vizesárok - most üresen....ki tudja mikor lesz benne víz....

Ma a Füzes család ifjú tagjai „viszik”, vezetik a malmo(ka)t, ez annyiban öröm, hogy legalább nem hagyták el, adták fel azt, ami valahol talán mélyen a génjeikbe  kódolva lett. Nicsingerék azért kissé csodálkoznának, ha ma arra járnának – de hát változik a világ – csak remélni tudom, hogy legalább itt jó irányba.
Ha valaki véletlenül Orfűn jár, ki ne hagyja őket ! A régmúlt romantikája talán elveszett, de van helyette most valami új – kívánom, hogy sokáig, sikerrel vigyék tovább őseik emlékét !

A feledhetetlen orfűi rét a Balázs heggyel

Ha van kedved, időd a témával foglalkozni bővebben, az alábbi cikkeket ajánlom: 
https://www.orfuimalmok.hu/

12 megjegyzés:

  1. Én 2008-ben voltam a malomban kollégáimmal. Utána még sokáig emlegették, hogy Péter milyen jó tanácsokkal látta el őket. A helyben őrölt lisztekből is jól bevásároltak. Hogy növeli-e a látogatottságot ez az új fejlesztés? Nem tudom, de azt látom, hogy sokszor nagyságrendekkel fölé becsülnek. Azon a vidéken nem volt gyakori a papírmalom, így egy kicsit "nem odavalónak" érzem. Az ottani malmok mindegyike gabonamalom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom az indokot, miért került oda a papírmalom. Legyek őszinte ? Én azt a modern látogatóközpontot se fogom már sose megkedvelni - de legyen ez az én bajom. Ha az orfűi malomra gondolok, nekem a régi kép fog (remélem) mindig eszembe jutni.

      Törlés
  2. Nagy élvezettel olvastam cikkedet. Bár most talán megváltozott a környék, de talán az újabb attrakció is hozzájárul, ahhoz, hogy sokak látogassák, és kedves emlékekkel térjenek haza. Sajnos még nem volt alkalmam megnézni amióta elkészültek az épületek, úgyhogy tervezem a közeljövőben a látogatást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézd meg, és majd írd meg a véleményedet. Kíváncsi vagyok rá.

      Törlés
  3. Esetleg ezt itt - hozzá - az érdeklődőbbeknek. ( régebben olvastam)
    Kenyeret a népnek

    VálaszTörlés
  4. Öröm és becsülendő, hogy viszik tovább a malmok sorsát! Mert, ha idegen kézbe kerül vajon ott e a felelősség, szeretet iránta vagy csak egy hamis cél...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszinte szívemből szurkolok nekik, hogy ebben a mai nehéz világban sikerüljön talpon-maradniuk.

      Törlés
  5. Nagy oromomre szolgalt a cikk olvasasa, nagy koszonet erte! Eljuttattam a Fuzes csaladnak egy tagjanak, Petranak is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszett, amit írtam, nekem nagyon kedves emlékeim fűződnek Orfűhöz és ezáltal részben az idősebb "Füzesekhez" is.

      Törlés
    2. 2021: Utólag konstatálva: valószínű nem érdekelt a "mesém" senkit a családból.
      Nem baj. Én megőrzöm az emlékeimet.

      Törlés
    3. Nagyon szép írás, köszönöm szépen l, imádtam :)

      Törlés
    4. Amit szeretsz, arról könnyű szépet írni. És én Orfűt imádtam.(imádom)....Füzes Péterre pedig mindörökké nagy szeretettel fogok gondolni.
      (Azt hiszem, sehol se írtam, de valószínű nem sokkal halála előtt, véletlenül a megyei kórház ügyeletén, orvosra várva, még egyszer összefutottunk. Akkor láttam utoljára...)

      Törlés