2017. szeptember 4., hétfő

Bakonaki erdei séta



Én eredetileg csak az orchidea-park-ra készültem – már a trópusi üvegház is meglepetés volt, de jött hozzá még egy.
Nem messze Dobronaktól van egy hasonlóan kicsi település Bakonak. M. útitársam alaposabban felkészült az útra, s ő ajánlotta, ha már itt járunk, nézzük meg ezt a bakonaki Energia Parkot.

Be kell valljam, én nem nagyon hiszek az ilyen „csodatévő helyekben” vagyis pontosítok: a csodatévő helyekben – melyeket én találok magamnak – azokban hiszek. De ahová millió ember jár, majd megisznak utána egy sört, bedobnak egy lángost – hát az valahogy  nem az esetem. De jó, ha már itt vagyunk, menjünk.




Hatalmas parkoló várja a vendégeket – fizetős: 2,50 Eu. Viszont az erdőben sétálásért és az „energiáért” nem kell fizetni.
Először a kalandpark tábláját vettem észre – de szerencsére az utunk nem arrafelé vezetett.

Egy kis tisztáson indul az erdei séta, ha megveszed hozzá a térképet, azt is megtudhatod, hogy melyik padra leguggolva milyen csoda-hatás várható. (Sajnos a padok 50 cm magasak….amit nem értek, hiszen zömében idősek járnak erre, akiknek elég nehéz ide lecsücsülni…)Ezen a helyen mindjárt öt csodatévő pad van. Mivel dél körül értünk ide, úgy gondoltuk, hogy akkor itt megebédeljük a szendvicseinket.

 
A kalandpark bejárata

Az első hat energia-pont - kisgyerekre szabott pihenőpadokkal




Majd egy kis szusszanás után elindultunk a csak kellemesen emelkedő dombon, nagyrészt követve a „stációkat” – vagy hát mondjam pontosabban: energia-pontokat. Mindegyiket tábla jelzi, és a leírásból megtudható, hogyan kell itt viselkedni. (A kezek legyenek minél lazábbak és lógjanak a test mellett, tenyerét irányítsa a föld felé, az ujjait  egy kicsit behajlítva tárja széjjel. Ilyenkor testben és tenyerén kellemes meleget fog érezni, míg az idegbántalmaktól szenvedők kellemes, hűvös fuvallatot éreznek.)
Mintegy 450 méter átmérőjű területen 50 különböző értékű és hatású gyógyhely található, melyből 26 pontot kis táblával jelöltek, néhol pihenő padok is vannak.

A legerősebb energiaáramlás a Szent Vid-kápolnánál van, itt már évszázadokkal korábban is templom állt. A kápolna mellett vezet le az út a Szent Vid forráshoz – melynek (ezt becsületesen be kell valljam) üde, friss, hűs vize van. Láttam egy fiatal hölgyet, aki két nagy marmonkannában cipelte lefelé a forrásvizet.  Én is megtöltöttem az üvegemet és az volt az érdekes, hogy mire este hazaértem, a víz akkor is üde, hűs volt – pedig hát órák teltek a forrásnál járásom óta.


A Szt. Vid kápolnához vezető út

A Szt. Vid forrás

A leírásban az is olvasható, hogy egyszeri látogatástól nem szabad csodát várni… Hát én visszajönnék többször is, csodavárás nélkül is, mert valóban szép ez a hely. Látszik, hogy az utakon sokan járnak, de rendben-karban van tartva és amitől én mindig olyan boldog tudok lenni, hát NINCS szemét ! Nincsenek üres sörös-dobozok, szétdobált óvszerek és nylon-zacskók. Kultúrnépek látogatják ezt a helyet.

Kisebb pihenőkkel megszakítva utunkat, végülis elindultunk a tó felé. Útközben négy db. tenyérnyi őzláb gombát láttam – de nem szedtem le, mert egyrészt olyan szépek voltak, másrészt meg  nem is illene „ellopni” egy ilyesféle kicsi szépséget abból az erdőből.


Egy "állomás" és egy csodaszép őzláb...

A zöld hajú vízi-tündér épp erre úszkált....



A  tó helyén (így szól a monda) valamikor szántóföld volt, amit az erdőben élő szerzetesek műveltek. Később aztán a Bakonaki-patakból mesterségesen duzzasztották a tavat, melyben a helyiek szerint zöld ruhás, zöld hajú vízi tündérek élnek. Nézzétek csak meg jól az egyik fényképet, esküszöm, ott látszik a vízen szétterülő zöld tündérhaj….

Egy biztos, akár van itt valami „földi/égi” varázserő, akár nincs, csak az egyszerű séta a csendes, friss illatú erdőben is felüdíti a testet-lelket.
Ajánlom, ha már Dobronakba elmentek, ne hagyjátok ki ezt a helyet se !


14 megjegyzés:

  1. hallottam már róla, tavasszal oda is volt egy út, de arra már nem mentünk el, fotókat láttam én is, de a tieid alapján is megállapítottam, hogy tényleg szép hely és nagyon tudom értékelni, hogy nincs szemét, de én is tapasztaltam ugyanezt Szlovéniában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondd, tőlünk 200 km-re miért másak az (egyébként ugyancsak magyar) emberek ???
      Tőletek ugyan kicsit messzebb van - de esetleg egy következő szlovéniai út során mehetnétek erre is.

      Törlés
    2. Érdekes a határszélen összehasonlítani egy szlovén és egy magyar kisfalut, ég és föld. Mi sokat sétálunk a magyar és a szlovén oldalon is. Ott: művelt földek, sok szép új vagy felújított ház, rendben tartott porták, pórázon sétáltatott kutyák.
      Az energia parkban is voltunk, de sajnos egy szép pénteki nyári délutánon mentünk, és a kápolnában esküvő (amolyan zenés, lagzis) volt. A hangzavartól és a rengeteg autótól kevéssé tudtuk élvezni az egyébként tényleg nagyon szép, tiszta parkot. Elmélyülés hiányában az energia hatásról nem tudok véleményt mondani, pedig jó lett volna nyugalomban végig járni az energia pontokat.
      Zsuzsa (egy régi olvasód Budapestről, és az Őrségből)

      Törlés
    3. Kedves Zsuzsa, örülök, ha néha egy titkos olvasó is jelentkezik :-) Ha az Őrségben élsz/laksz, akkor te nem vagy messze tőlük, talán érdemes lenne még egyszer átmenni. Épp ennek a kis kirándulásnak kapcsán gondoltam arra, nyomozni fogok a közeli szlovéniai helyszíneken, ahová egy nap alatt is el lehet jutni, hátha van még valami hasonló. Nekem igazán mindegy, csak Szlovénia legyen. Hogy egy kicsit "Európában" érezhessem magam.
      Maradj olvasóim közt, holnap, vagy holnapután lesz még egy érdekesség- igaz, nem Szlovénia...

      Törlés
    4. Mindenképpen visszamegyünk, egy csendesebb hétköznapon.
      Egy napos kirándulás keretében jártunk már Lendván, és megnéztük a Gradi várat is. Lendva nagyon kedves kisváros, lehet sétálni a városban, a szőlőhegyen és van egy új, magas kilátó. A Gradi vár hangulata, csendessége nagyon tetszett. Sokat megyünk az alsómaráci (Toplice) élményfürdőbe, bár az utóbbi időben több negatív tapasztalatunk is volt.
      A leggazdagabb kiállítású tájház az Őrségben Kapornakon van, ami már Szlovénia.
      Hosszabb kirándulás keretében voltunk a Bledi tónál (nekem a Bohinji tó kedvesebb), jártunk a Vintgar szurdoknál egy békés kora tavaszi, majd egy őszi időpontban, elkerülve a tömeget. Voltunk a Postojnai barlangban és Skocjáni barlangban.
      Egyetértek Veled: "Nekem mindegy csak Szlovénia legyen."
      De szeretem a más témájú bejegyzéseidet is, maradok az olvasód.
      Zsuzsa

      Törlés
    5. Nahát ! Egy Szlovénia-rajongó !! De örülök neked ! Ugye milyen pompás kis ország ez, vagy legalábbis az alpesi része (mert a többit nem nagyon ismerem). Most ezzel a kisebb kirándulással újra feléledt bennem a vágyakozás utána, és ezek az egy nap alatt is bejárható utak még talán beleférnek az életembe...Hát majd meglátom, talán összejön még egy-egy alkalom.Kösz a tippeket !

      Törlés
  2. No,ide el kellene látogatni. Bár a közelünkben, Bödén is van ilyen hely, csak nincs kiépítve, de csodákat állítanak róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak bátorítani tudok mindenkit - egy gyönyörű napot tölthettek Szlovéniában a két hely felkeresésével.

      Törlés
  3. Nagyon szép hely! Látom a zöld hajú tündért. :-)
    Hasonló, mint a Majki remeteség, csak ott nincs forrásvíz.

    Apropó forrás, jut eszembe. Közelünkben is van egy, palackozzák is (némiképp higítva) a gyógyvizet (50%-ban azt iszom), lehet a boltokban venni. Mellette meghagytak egy kis forrást, lassan csordogáló kútba vezették, hogy aki erre jár megtölthesse kulacsát, ingyen. A kút mellé kiírták háztartási mennyiséget kéretik vinni. (Milyen kedves burkolt célzás) Ehhez képest kétszer volt benne részünk látni, hogy számlálhatatlan rekesznyi üveggel, autóval érkeznek, hogy megtöltség üvegjeiket. Órákba telik. Aki csak egy üveggel szeretne vinni így járt, mert kivárhatatlan a sor. Harácsolók mindenütt vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Úgy örültem neki - amikor felfedeztem...és milyen jól ki van találva hozzá a "mese"...
      A víz-ügy: sajnos, ilyenek az emberek - és még sajnosabb, hogy nem sok reményt látok a megváltozásra.
      (Na de N.O.-ban is ilyenek ??!!)

      Törlés
  4. Csodás helyeken jártál. Kívánom, hogy még sok szép helyre eljuss!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a jókívánságot. Ugye, milyen szépséges ?
      Az eljutáshoz két dolog kell, idő(=még néhány életév) és némi pénz...Hát majd meglátjuk...

      Törlés
  5. Az a pad nem 50 cm-es volt, akkor nyögés nélkül fel tudtál volna állni(egy mindennapi étkezőszék ülésmagassága 45cm), úgy 25-30cm lehetett. De megérte.(HM)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Hát cm nem volt nálam... de nagggyon alacsony volt !
      És igen, megérte.

      Törlés