2017. szeptember 8., péntek

Gyanús ez nekem…



Mostanában állandóan „ajándékokat” kapok. No nem afféle csoki-virág fajtájút, hanem olyan extrákat, amelyek pénzzel megfizethetetlenek.
Ma pl. sétálni mentem egy barátnőmmel, aki nem nagyon ismeri a hegyet.

Régi kedves helyeim egy részét jártuk be: sóshegyi kilátó, Lapis, kövestetői kőbánya, miközben megnéztük az újonnan átadott „Pista bácsi pihenőjét” is:


Megjelentek az első őszi kikericsek:
 

Kedvencem a kéküstökű csormolya
Kilátás a sóshegyiből:   

A Szársomlyó és a Tenkes ködlik ott messze....

A Tubes-i tornyok
 
Réti bolhafű(nem is tudtam a nevét, csak itthon kerestem ki a Jávorka-Csapodyból)
Lepketapló

Lapisról épp csak elindultunk, amikor egyszer akkorát fékeztem, majd kiestünk a kocsiból.
("Muszáj" mind a négy képet megmutatnom !!!)
Ezt láttuk:  
 
Mi észrevettük őt, ő nem törődött velünk...

Rá zoom-oltam....




Becsület szavamra ez egy ARANYSAKÁL !!! És négy képet tudtam készíteni róla, igaz, csak messzebbről, és csak addig, míg nem jött szemből egy őrült, akit cseppet sem érdekelt, hogy mi ácsorog az út szélén, viharsebesen elrobogott, az én kicsi sakálom pedig bemenekült az erdőbe.
 
Ezer éve járom a hegyet, még soha nem láttam aranysakált.
Hát most mondjátok, nem ajándék ez ???

8 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy a Pista bácsi pihenőjéhez is eljutottatok. Jó lenne itt több asztal-pad, ha már pihenő, hogy ha egy turistacsoport jön, azok is letelepedhessenek. De reméljük majd ez is még kialakul. Egyébként szerintem maga az emlékkő kő szép, és formás lett. Csak sajnálattal jegyzem meg, hogy a család nem kereste meg egyik pécsi természetjáró szervezetet sem ötletével, így minket sem, mert mi, ha időben szóltak volna biztosan tudtunk volna segítő kezet nyújtani a pihenő kialakításában, akár még egy keveset anyagilag is hozzájárulni. Maga a hely kiválasztása sem a legjobb, csak azért került ide, mert ide volt a legegyszerűbb meghozatni ezt a kőtömböt. Pista bácsi kedvenc helye a Kis-rét - és a Tripammer-fa között vezető több km hosszú a Tölgyes út volt, amit ő hozott létre. Ezt oda kellet volna elhelyezni valamelyik szakaszra.
    Nagyon tetszett az aranysakál, én még sosem láttam élőben. Először azt hittem, hogy róka van a képen. Azt mondják terjedőben van a Mecsekben is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az emlékkő helyét illetően nem igazán tudok állást foglalni. Lehet, tényleg csak az volt az ok, hogy ide egyszerűbb volt elszállítani.Mindenesetre az a kis térség tavasszal még 2 m magasan szederrel és gazzal volt benőve, most pedig nagyon szépen ki van tisztítva. Bár csak így maradna ! (Amit nem hiszek - sajnos)
      Ez az aranysakál-sztori még most is szinte hihetetlennek tűnik számomra ! Pedig hát ott vannak a fotók !
      Dokument ? Yesss!

      Törlés
  2. Csormolyát már én is láttam, de őszi kikericset még nem. Na, de az a lepketapló, hát az meseszép!!! Még nem találkoztam vele eddig.
    Sakál.... ez fenomenális!!!! Rá is kerstem a neten és kidobta, hogy egyre több az arnysakál a Mecsekben, Baranyában. Nem is tudtam és köszönöt Neked most fotón is láthajuk! Ez, igen, ez nagy ajándék! :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy kicsit engem is meglepett a kikerics, nem is annyira az időpont, hanem a helyszín miatt. Én itt még nem láttam soha - de hát lehet, hogy nem jókor voltam jó helyen. És amerre sétáltunk, sehol máshol nem láttam, csak itt ezt az egy tövet az útpadkán.
      A lepketapló annyira nem ritkaság, már fotóztam máshol is. De most képzeld el, ez egy jó 2,5 m-es törzsön végig volt, én ebből csak egy részt fotóztam le közelebbről.
      A sakál-fotó az egy csoda! de tényleg....Még mindig nem vagyok egészen magamnál az örömtől és a meglepetéstől.

      Törlés
  3. Én is nagyon szeretem a kéküstökűt. :-)
    Ez tényleg egy sakál? Azannya mindenit neki, már hogyne volna ajándék!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a csormolya olyan egyszerű kicsi virág, de igencsak figyelem-felhívó színekkel. Az aranysárga-lila kombináció (szerintem) gyönyörű.
      Hát a sakál-ügy feldolgozásához kell még nekem pár nap. Komolyan mondom, valami égi ajándéknak tekintem. Őz, vaddisznó, róka, sün - ezeket láttam és valahogy nem voltam "elájulva" - hiszen természetesnek tűnt a jelenlétük. Na de Ő ??? És hogy olyan nyugodt volt... Igaz, intenzíven szaglászott valamit...bár csak ne jött volna az az autó, tovább élvezhettem volna a képet.

      Törlés
  4. Azt olvastam róla egyszer, hogy óvatos állat, erre fel neked meg pózolt az úton :)))a kép alapján én simán rókának néztem volna, persze lehet élőben más a bundája.

    Remélem hamarosan látok én is kikericset, készülünk a Zemplénbe, ott tavaly sok volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is igazán értettem én se, ezt a már már fölényes nyugalmat, de nagyon intenzíven szimatolt valamit, talán az terelte el a figyelmét, a viszonylag lassan közeledő, majd megálló autómról. A képen - tudom, hogy messze nem tökéletes - de a sárgás bunda és a soványka farok egyértelműen jelzi, hogy nem róka volt.
      Bár csak aranysakált is látnál, ne csak kikericseket - habár nagyon kedves kis virágok.Szeretem őket.

      Törlés