2017. szeptember 13., szerda

Hogy lesz az ember rasszista ?

(Aki nem akarja elrontani ma a kedvét, és egyébként is "tele van a témával" inkább ma "lapozzon". Majd holnap írok valami szépet. De ma ezt MUSZÁJ volt.....)
 

Kép: http://galeriasavaria.hu


Utazom a közepesen telt buszon.
Felszáll hat arab fiú. Nem mingráncsoknak, inkább egyetemistáknak tűntek – habár a sztori így még szomorúbb… mert ugye akkor nem lehet mentségük, hogy írni-olvasni nem tudó bennszülöttek.

Egy megveszi a jegyeket. Hátrajönnek a középső ajtóhoz. A jegyeket tartó fiú bedugja a lyukasztóba egyszerre mind a hat jegyet – majd laposan körbepislant - és lyukasztás nélkül kiveszi.
Hogy ő látta-e, hogy én látom, azt nem tudom.

A lényeg: én nem mertem szólni se neki, se a sofőrnek. És utáltam magam…

Elgondolkodtam rajta, hogy magyar fiúnak se szóltam volna ? Talán annak igen, habár a végállomáson leszállva a magyarok is elgáncsolhatnak, megverhetnek, vagy bármi történhet „véletlenül” velem – öreg nyanyával…. Pláne ha hatan vannak velem szemben….

De mégis azt érezem, én gyűlölöm ezeket az arabokat. Ide jönnek, pénzeljük őket (igaz, ha egyetemisták, akkor azért ők se ingyen tanulnak) – ők meg csalnak a buszon, s ki tudja még hol, hogyan…. Mindegy. Ide jönnek, idegen országba, s bár tudják mi a „rend” – tesznek rá…
Egy buszjegy 400.- Ft. – ennyiért adták el nálam a becsületüket.

(Jó, ne gyere nekem azzal, hogy nem szabad általánosítani. És tudom, hogy a világ tele van ennél szörnyűbb dolgokkal...
Persze. Tudom…. És azt is tudom, hogy a magyarok is ott csalnak, ahol csak tudnak. Én Kairóban-Londonban-Moszkvában, stb…. mindenhol vettem buszjegyet. Én lennék a hülye kivétel ?)


13 megjegyzés:

  1. Szomorú, vagy sem, lassan ők tartják el a várost. Ha nem jönne a sok külföldi diák, se a város, se a klinikák nem néznének még így se ki. Amellett pedig legalább vett egy szett jegyet... Szerintem a buszozó pécsiek zöme még ezt sem teszi meg. Az utolsó gondolatom pedig: ki tudja, hogy pár hét múlva nem ő fog-e téged kezelni, ha orvoshoz mész?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazságod van - de valahogy bosszant, és el is keserít. És folyton oda lyukadok, hogy elizélt teremtmény az ember. Hiába tud és csinál jó dolgokat(is) - benne lakik az ördög....

      Törlés
  2. Csinálják brahiból is, nem akarom védeni őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze. Fiatalok és minden fiatal csinál marhaságokat, amiről bizonyára tudja is, hogy nem kéne....De valami miatt azt érzem, egy "idegen" országban én nem csak önmagamat, hanem a "népemet/fajtámat" is képviselem, s nem akarom szégyenbe hozni.

      Törlés
  3. Igaz, igaz. Mi magyarok is nagyon szeretünk minden alól kibújni, sőt visszamutogatunk a törökökre, hogy akkor túl magas volt az adó, azt csaltuk el. És még hazudni is szeretünk, mert amikor (minden tét nélkül) felmérés készül, hányan vagyunk környezettudatosak, akkor 95% vallja, hogy ő szelektíven gyűjt - de akkor hogyan lehet, hogy a PET palackoknak mindössze 10%-át gyűjtik vissza?
    Visszatérve a jegyre: bár magam is elértem néhány hete az "ingyen utazok"kort, elvileg - gazdaságilag mégsem értek egyet ezzel a módszerrel, mert egy teljesen átláthatatlan rendszert teremt az üzemeltetőnél. Sokkal tisztességesebb lenne, ha mindenki megkapná azt az összeget (akár a nyugdíjával vagy bármivel), amit állítólag ráköltenek utazás ürügyén, és ha utazik, akkor kifizetné az utazás valós árát. Arról is meg vagyok győződve, hogy az egészségügyben is csak így lehetne normális viszonyokat, fizetéseket, stb.teremteni, ha mindenki kifizetné az ellátás árát, biztosítási alapon, mint Németországban, Hollandiában, stb. Akkor nem folynának a milliárdok számolatlanul és eredménytelenül, és nem menne a maszatolás, mint ma a Balog Zoltán (vagy tegnap?, hogy a romák életmódjuk miatt nem kapják meg a számukra szükséges ellátást, blablabla. Meg kellene tanulni, hogy ezeknek a dolgoknak értéke van és ezért ára is. Pont.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "ha mindenki kifizetné az ellátás árát, biztosítási alapon, mint Németországban... Akkor nem folynának a milliárdok számolatlanul és eredménytelenül" Sajnos azt kell, hogy mondjam kedves undercover, hogy itt Németországban sem fizet már mindenki az ellátásért. Volt ilyen idő - vége.
      Mi - akik dolgozunk - fizetünk egyre magasabb összeget az egészségügyben (is), és egyre kevesebb dolog támogatott, ergo sokkal több mindent magunknak kell fizetni, holott az egészségpénztár kasszájában növekszik az összeg. Hogy hova lesz..?
      A menekültek ellátása teljesen ingyenes, ami évek óta növekvő tendencia és elég sok a (szokatlan) tennivalójuk az egészségügyben a távoli országokból jötteknél.
      Pár éve úgy számolták, hogy a 10%-uk képes/hajlandó (először nyelvet majd szakmát) tanulni, dolgozni és esetleg várható, hogy közülük is valaki majd bennünket gyógyíthasson, mára azonban kiderült, hogy ezek a számítások erősen túlbecsültek voltak. (meg sem említem a mentalitásbeli és vallási tényezőket, melyek újabb rosta)
      Ez nem nyavajgás szeretne lenni felsőfokon - meg nem is csökkenti a magyar helyzet súlyát - csak némi megvilágítás a túloldalról.

      Törlés
    2. Kaviccsal értek egyet.Hidd el, valahol kifizeted te annak a buszjegynek az árát - csak más néven. Mennyi a nyugdíjad X évtized után ? Rendben-lévőnek érzed ? S ha igen, átkozottul irigyellek... ill. majd beszéljünk a dologról pár év múlva...
      Csak hangsúlyozni tudom, nem látjuk mi, kisemberek a dolgok lényegét, csak a felületét.
      Mondjuk azt ezért tudom, hogy "igazság testvériség, egyenlőség" csak a jelszavakban, meg a mesékben létezik.

      Törlés
  4. Én egyet értek veled. Majd jön az ellenőr és előbb utóbb megbüntetik őket. Ma is volt ellenőr a 4-es buszon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én cseppet sem bánom, hogy vannak,jönnek ellenőrök, ugyanis látom, hogy hány fiatalt szállítanak le. (És többségében épp fiatalt!) Mert igen, vannak honfitársaink is, akik nem vesznek jegyet.

      Törlés
  5. Érdekes amit írsz. A múltkor ült mögöttem két nő, ők is hasonlóan "lyukasztottak". Ez még úgy ahogy, de amikor arról értekeztek, hogy lassan egy hónapja ezzel a 2 jeggyel utaznak, akkor megemelkedett a vérnyomásom. Amikor felálltam alaposan megnéztem őket, frizura, smink, elegáns és divatos manikűr. Szívem szerint megkérdeztem volna tőluk, a fodrásztól vagy a műkörmöstől is kijönnének fizetés nélkül. De nem tettem, talán gyávaságból, talán azért, mert úgyse értették volna.
    Nos, nem tudom dicsekvés vagy csak tényközlés, én is beléptem az "ingyen utazhatsz" korba. Meg kell mondjam nem értek vele egyet. Már azért sem, mert olyan, hogy ingyen nincs. Valakinek ki kell fizetnie az utazásomat, vagy ha nem fizetik ki, akkor a cég vesztesége gyarapodik, s ennek a következményét én viselem, pl. járatritkítás.
    Biztosan bennem van a hiba, de mivel nagyon ritkán utazok úgy döntöttem lyukasztok. Mit mondjak élmény volt egy elég durva megjegyzést tevő asszonyság elvörösödő arcát látni,amikor szó nélkül az orra alá nyomtam a jegyem.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy fentebb is válaszoltam, persze, hogy tudom, honfitársaink is csalnak - ahol tudnak és mernek.Nem is tudom pontosan megmagyarázni, miért érzem, hogy egy "idegennek" illenék jobban vigyázni a "hírnevére", különösen egy ilyen helyzetben, mint amilyen a jelenlegi.
      Ingyen utazás ? Ó, az ehhez kapcsolódó témákról napokig lehetne beszélni.SEMMI NINCS ingyen. Valahol megfizeted, hidd el.Olyan, hogy te, kisember járj jól, olyan ebben a világban nem létezik.
      Nem látunk mi bele a saját életünk szövevényes eseményeibe se - bár tán jobb is.

      Törlés
  6. Olvasva mások hozzászólását is, aki kicsit kutakodik,megtalálhatja, hogy a költségvetésből évente mennyit kapnak a "közlekedési cégek" az u.n "ingyenes utazás" után- évente. ( na ez csak egy kisebb észrevétel.) Tegyem hozzá : (elfelejtettem) a diákigazolvánnyal mennyi féle kedvezmény jár - ( sokféle)- pl. közlekedésnél maradva,- az is olcsóbb lenne nekik. Igaz, 5 éve már én is "ingyen" utazom... de a megelőző 15 évben (') minden hónapban volt (nyugdíjas) bérletem, még akkor is, ha egész hónapban jó, ha összesen 3-4 alkalommal mentem busszal... (vagy egyáltalán nem) - Kár,hogy nincs egy olyan statisztika :-) melyik "népesség" bliccel többet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amilyen kis naiv vagyok, erre nem is gondoltam, hogy a miattunk "kieső" jövedelmét a buszos cégnek, az állam pótolja. De vajon azt honnan veszik el ? nem az én nyugdíjamból ?

      Törlés