2017. szeptember 23., szombat

Rohan az idő



Érzitek néha, hogy felgyorsult az idő ? Vagy ez csak a korommal összefüggő „észlelés” ? Most volt hétfő – s ma már szombat… Ha megnézem a naptáramat, szinte minden napra, délelőttre és délutánra is be van írva valami – tehát nem ölbe-tett kézzel vártam az idő múlását –  valahogy mégis szinte csodálkozom, hogy  újra itt a vasárnap, pedig „most” volt a múlt heti…






JUHÁSZ GYULA: MINDEN ROHAN

Minden rohan.
Szegény magányos,
Hiába nézed a kék csillagot,
Az élet nem bús, nem talányos,
Az élet harcol: züllik és ragyog.
Minden rohan.
S a nagy talányok
Meddőn virulnak fönn a kék űrön,
S míg lelkeden ül méla átok,
Mások gyönyörbe hullnak szédülőn.
Minden rohan.
S rohan az élet,
S reád mi vár, te kérdő s álmodó?
Mély óceánja semmiségnek
S az alvilági, hallgatag folyó.
Minden rohan.
Rohanj te is már,
Hisz úgy is későn indulsz, balgatag,
Leszüreteltek mindent itt már,
Tiéd tűnt őszök holt pompája csak!

7 megjegyzés:

  1. Ami esetleg rosszabb ?- állítólag már csak 100 nap van vissza az év végéig - mától. (Igaz,van aki úgy számolja,hogy 99 )Arra nem is gondolok, hogy a karácsony meg még közelebb. Voltam is bajban, süteményt mindig szombaton reggel hoznak a boltba... kivételesen már pénteken hozták... aztán teljesen "megzavarodtam" ettől... Épp' füvet nyír a szomszédom (...) gondoltam, kiordítok, hogy zajos, közösségellenes magatartás... viszont idejében rájöttem,vasárnap majd csak holnap lesz ! ) Ja !- (ha megéljük...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony előfordul, hogy nekem is meg kell nézni a naptáramat, akkor ma milyen nap is van ? De hát a kor... a Kóóóóóóóóór... :-)

      Törlés
  2. Rohan? pontosan olyan gyorsvonati sebességgel megy, mint a mellékelt fotód...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy nem csak én érzem - csak néha olyan furcsa, hihetetlen, hogy ezek, ilyen dolgok történnek velem. 30-40 évvel ezelőtt NEM ez volt a legfontosabb témám....

      Törlés
  3. Azon gondolkodom, hogy ez privileg egy bizonyos kor után? Mikor fiatalka voltam olyan lassúnak tűnt, siettettem. Én balga, ha ezt akkor tudtam volna... Mert bizony, hogy rohan, nekünk is... ha 48 órából állna sem unatkoznék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy - óvatosan - tudakozódom kortársaimnál, nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel.Van aki beszél róla, van aki csak eltűri - hiszen védekezni nem lehet ellene.De talán ha ügyesen gazdálkodunk ezzel az egyre rövidülő idővel, akkor beleférnek még szép, értékes dolgok - s azokat jó visszaemlegetni.

      Törlés
  4. A kolléganőm anno, az év első munkanapján belépett az ajtón és miközben levette a kabátját, azt mondta: "Lányok, mindjárt Karácsony!". Nagyot nevettünk, de sajna igaza volt. Szinte pillanatok alatt teltek el a hónapok, pörögtek a napok és tényleg, már Karácsonyra készültünk.
    Miért? Talán azért, mert a nap 24 órából áll, de nekünk valamiért a 48 óra is kevés lett volna. Talán azért, mert ott volt a munkahelyünk, a családunk, a háztartásunk. Az egy rókáról több bőr tipikus esete. Minden téren a maximumot hozni, minden téren, ha nem is tökéletesnek, de legalább jónak lenni. Ezt csak maximumon lehetett csinálni.
    Nekem kb. 2 év kellett, hogy lelassuljak és mintha az idő is átvette volna tempómat.
    PZs

    VálaszTörlés