2017. október 31., kedd

Gondolatok halottak napjához közeledve






Latolgattam, hogy leírjam-e vagy se a gondolataimat e témában – de hát miért kellene eltitkolnom ?  Ez, az enyém is egy vélemény – mindenkinek lehet, nekem is. SENKI érzelmeit nem szeretném ezzel megbántani.

Szóval csak annyi lenne, hogy nem szeretem a halottak napját. A temetőket sem túlságosan, mert ahogy sétálok bennük, kiabál belőlük az együgyű ember butasága: nagy sírba temeti azt, akiről bizonyítani akarja, hogy fontos volt számára, s évente egyszer kigazolja, feldíszíti.

Ez már a fáraók idejében is divat volt – és most se különb a helyzet, csak nem piramisokat építenek… De a piramist még csak csak megértem, vagy a nagyon régi temetkezési szokásokat, amikor lovát, nyilát, ékszereit, néha rokonait és szolgáit is az elhunyt mellé temették. Kicsit más volt anno az emberek gondolkodásmódja, lelki világa.  De ma ? Többnyire már csak egy urna kerül a földbe, amiben egy kevéske valamiféle hamu van – ki tudja kié és ki tudja mi lett a többi sorsa?

És efölé emelnek márványból csicsás emlékműveket, rakják telistele (sokszor mű)virággal – és jóleső büszkeséggel mennek haza, hogy lám, milyen szép a papa/mama/gyerek/stb. sírja.

Pedig szerintem NEM EZ a halottakra gondolás lényege. Ez csak a kifelé mutogatása valaminek. Nem is tudom pontosan minek, mert nem az érzelemnek a mutogatása, hanem tán a pénznek…

És akkor halottak napja után a sírok többsége következő novemberig „úgy marad” – már nem fontos, senki se nézi/látja, senki se beszél róla.

Én a halottaimmal együtt élek. Most, hogy megvénültem, már nem szégyellem  a nagymama beüvegezett fotóját megsimogatni, és felsóhajtani apám-anyám képe előtt, kérdezve, hogy na, ehhez mit szóltok ?  És nem múlik el név-születésnap-halál-évforduló anélkül, hogy ne gyújtanék itthon gyertyát értük, rájuk emklékezve. (Én még a kutyáim emlékére is gyertyát gyújtok, mindegyiknek fel van jegyezve pontosan a halála napja.)

Szóval ezt a halottaknap-körüli felhajtást és a temetőbeli mindenféle hivalkodást én felesleges dolognak tartom. (Arról már nem is szólva, hogy milyen jó "üzlet" ez egyeseknek !) Rendben, valahová el kell helyezni a porhüvelyt melyben lakott a lélek. Azt is elfogadom, hogy van, akinek a temetőbe-járás olyan program, mint régen a séta volt az elhunyttal. Ám ha a lelket nem viszed haza – akkor veszted el igazán azt, akit eltemettél.

És ha most azt mondod, hogy „de egy szép síremlék jó sokáig megmarad, több generációt is emlékeztethet a sosem ismert elhaltra” – arra az a válaszom, hogy nem feltétlenül márvány-emlékművekkel, síró kisangyalka szobrokkal, hanem élő szóval kell(ene) emlékezni az ősökre. 
Ha nekem nem mesélt volna senki, avagy nem kutattam volna magam az őseim után, akkor nem is léteznének a számomra, s esetleg amikor morgolódva fizetném a sírmegváltást – nem lenne az emlékük több, mint egy hétköznapi bosszúság. De ha vannak – legalább néha – a családban, az ősökre emlékező beszélgetések,  amiből egy gyerek megtudhatja, hogy a nagyapja vasutas volt, vagy tanító, vagy hogy a déd-, sőt ükapja erdész, vagy molnár és ráadásul még kb. meg is találja annak a sosem ismert ősnek a malmát – és ahányszor elmegy előtte, eszébe jut, - na ez, ez szerintem száz sírkőnél többet ér.

Így, a szó, a beszéd útján kell megőrizni emlékeket, nem márványcsodákkal és évente egyszeri virágkosarakkal.

Szerintem…..


(Zárójelben: a halloweent pedig kifejezetten gyűlölöm - de már Juvenal is megmondta: „Panem et circenses” - ez kell a népnek. Hát megkapja. Ezt a kettőt legalábbis.)


Kép: http://indianapublicmedia.org/amomentofscience/anatomy-flame/

10 megjegyzés:

  1. Egyetértek....Én magamtól nem írtam volna le, a családban us óvatosan említem,hogy nekem nem ez a fontos. A sírt természetesen rendben tartjuk, de ez a "kötelező" kivonulás ilyentájt-ezt nem szeretem. És nem azért mert félek a haláltól.Nem. De valamiért minden porcikám tiltakozik ellene. Talán azért mert: elvárás.
    Most derült ki,hogy a legidősebbünk elmondta-végre-a feleségének,hogy nem szeretne kimenni a temetőbe. felhívtam és mondtam neki,hogy nem is kell,ha nem akar.Én nem várom el.
    Tegnap az unokáknak megmutattam a szüleim fotóját,kicsit meséltem róluk. És régi tervem,hogy ősök falát készítek fotókból. Akkor biztosan rákérdeznek,hogy ki kicsoda.Én a szívemben emlékezem....
    A Halloweennel ugyanígy vagyok,sőt utálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól gondolod, az unokáknál kell kezdeni, nekik kell mesélni, mert talán a szülőknek ezek a történetek, melyeket te tudsz, még nem fontosak.És addig kell elmondani, míg képesek vagyunk rá.

      Törlés
  2. Valami hasonlót érzek én is. Nem csak ilyenkor kellene emlékeznünk az eltávozottakra. Egykor kedvesek voltak nekünk, hát most is az legyen az emlékük. Nem tudok úgy hazamenni, hogy ne mennék el Apukám, Nagymamám sírjához, köszönni nekik, mert szoktam, szia Papám! itt vagyok és megsimogatom a fejfáját.
    Nem szoktam fél méteres mécsest venni, mert most már verseny van ám, ki tud nagyobbat venni! nem, én gyertyát viszek, ami régen volt szokás és kicsi mécsest, ha szelesebb idő van. Nem veszek dinnye nagyságú termelt krizantémokat, hanem viszem a sajátomat itthonról, azt a szép színes kis virágúakat, gyönyörűeket.

    Ismerek olyat, akinek az egész életét a szegénység lengte be, aztán mikor meghalt, a gyerekei milliós követ emeltek a hamvai fölé...ahelyett, hogy akkor adták volna oda neki, mikor még élt...elnézem a falusi temetőket, szerintem (több) százmilliós értékben vannak már ott kövek, Istenem, de bolond az ember :(((

    Na, fölöttem nem lesz az biztos...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig hidd el, vannak sokan, akiknek a múlt nem túlságosan fontos annyira el vannak foglalva a MÁ-val. És ugyancsak sokan vannak, akiknek fontos, hogy mit gondolnak róla mások, akik mindenáron többnek, másnak akarnak látszani, mint amik valójában.
      Pedig a vég egyformán utolér mindenkit. Legalább abban nincs különbség az emberek között.

      Törlés
  3. Erre is csak azt mondhatom, amit szoktam : ki-ki tegyen azt,amit jónak gondol.Én nem "ostoroznám" azokat sem,akik másképp' tesznek. ( beleértve a sírhely témát is.) Talán annyit : mi pl. már kb. 3 éves korában elvittük az unokánkat (később a másodikat is)-és idén már a 3.is is - a temetőkbe. (Nem egybe,távolabb is.)Igen kedveli pl. a temetői kápolna (altemplom ?) látogatását is. Viszont : mi veszünk egy tököt is ! - és faragunk "lámpást" és miért ne mondhassuk azt, hogy ez Halloween is... ( ill. el lehet mondani azt, ami még hozzá tartozik.) Bár felettem is eljárt az idő...én ilyesmiket gondoltam erről a 2 napról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem "ostorozok" - én elmondom/írom a véleményemet.Ki is hangsúlyoztam, hogy ez az én véleményem - felőlem lehet másnak más.
      A halloweent pedig aki szereti, szeresse, de ez okból nekem meg jogom van utálni.

      Törlés
  4. Teljes mértékben egyetértek, a belső tartalom a fontos, nem a kifelé mutogatás. Viszont kedves tud lenni, amikor egy régi temetőben vagy erdőben egy magányosan álló kis faragott sírkőn egy kis gyertya ég egy szál virággal. Ennyi bőven elég az emlékezéshez, nem kell virágözön.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kicsi temetők egyszerűsége az én szívemnek is kedves. Ott a múlt érezhető - de ma már nagyon nagyon kevés ilyen létezik, hiszen mindenhová folyamatosan temetnek, s ebből adódóan egyre több a "csicsás" sír.Sajnos a városiakat utánozzák a valaha normális gondolkodású falusiak.

      Törlés
  5. Szívemből szóltál ebben is ❤️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A lelkem mélyén reméltem, hogy ebben is hasonlóan gondolkodunk.

      Törlés