2017. november 23., csütörtök

A Mustang királyság titkos barlangjai




A világ tele van csodásnál csodásabb helyekkel ! És ha valamiért, hát a TV-nek azért vagyok a leghálásabb, hogy ezekre, az egyébként soha-el-nem-érhető helyekre elvisz.
Ha szerencsém van, akkor a youtube-on is megtalálom és lehetőségem van újbóli megnézésre – most csak félig meddig sikerül ez, mert az egy órás, német nyelvű műsort csak kétszer fél órában és francia nyelven találtam meg. Ide írom azért az elérhetőséget, hátha valaki ilyen feltételekkel is megnézi – de ez nekem már nem élvezet. Mindegy. Végülis egyszer láttam… Tényleg nagyon érdekes volt.


Több ezer kisebb nagyobb barlangot vájtak több ezer évvel (?) ezelőtt valakik (?) a Musztáng királyság-beli magas hegyek oldalába. (A terület ma már Nepálhoz tartozik.) Nem tudják a régészek, hogy kik és miért vállalkoztak ilyen magasságban erre a majdnem lehetetlen feladatra - de tény, hogy nagyon régóta itt vannak – s már a köréjük szövődött történet is feledésbe merült.


Ha ilyen, vagy ehhez hasonló dolgokról olvasok, elgondolkodom, hogy mi mindent nem értünk mi  „a teremtés koronái”,  a szuper-emberek, a Marsra-igyekvők ! Hány és hány rejtélyes, megfejtetlen dologra bukkannak Afrikában, Dél-Amerikában, s számtalan helyen még, az igazán kíváncsiak.
Vannak persze elképzelések, de bizony sokszor érzem azt, hogy 21. századi aggyal és tudással nem is lehet évezredekkel ezelőtt élt emberek gondolkodásmódját követni, megérteni. Mindenesetre én szeretem, ha  valami eddig ismeretlen felfedezésről hallok, mert meglódítja a fantáziámat.
 
A filmek ebbe a térségbe vitték el a nézőt, sajnálom, hogy nem tudom megmutatni.

Francia nyelven:
Angol nyelven egy másik film, ami bemutatja ezt a különös vidéket:

Ezek magyar nyelvű oldalak, némi infó innen is beszerezhető:


2 megjegyzés:

  1. Én meg éppen olyan műsort láttam a Spektrum Home-on, hogy valaki barlangot alakított át lakásnak. Látod, mai kor, s mégis visszatért ősei lakásába.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://hu.wikipedia.org/wiki/Coober_Pedy
      Ezt is most találtam. Vannak a világon igencsak különös helyek/helyzetek ma is.

      Törlés