2017. november 24., péntek

Kis mese a ginkgóról



Merthogy öregszem, s merthogy egyre feledékenyebb vagyok, „kedvességből” (vagy figyelmeztetésképp??) kaptam valakiktől ezt:





Nem szedtem még eddig, csak hallottam róla, gondoltam hát kicsit körbejárom a témát, bemutatom a legújabb  lakótársamat.

A szent páfrányfenyő (halfarkfa) – tudományos nevén (Ginkgo biloba), röviden Ginkgo, újabb köznyelvi nevén ginkó – sajátos leveleiről szerte a világon ismert fafaj.


A ginkgo földünk legöregebb fafaja, mely az évmilliók alatt hihetetlen életerőre tett szert. A szentnek tartott - és az orvostudomány által is elismert - növénynek igen jó gyógyhatásai vannak.

270 millió évvel ezelőtt, a perm korszakban, amikor még őshüllők népesítették be a Földet, a páfrányfenyő ősi fajai alkották a gazdag növényvilág egyik jellegzetes csoportját. A páfrányfenyőt egy német tudós, Kämpfer „találta meg” Japánban, 1691-ben, később kiderült, hogy a növény Kínából származik, és ott is fennmaradt: kolostorok és paloták kertjeiben gondozták buddhista szerzetesek.
A szentnek tartott ginkgo aztán innen került tovább Japánba, majd Koreába, végül Európába. Az 1700-as évek közepén már a híres angol Kew botanikus kertben is volt belőle példány, később pedig Európa több országában egyre több növényt ültettek. Darwin a ginkgót élő kövületnek nevezte.


Kétlaki, lombhullató. A betegségeknek, kártevőknek ellenáll, a szelet, hóvihart jól tűri. A városokban gyakori, füstgázokat (kén-dioxid, nitrogén-monoxid stb.) minden más fánál jobban tűri. A radioaktív sugárzás különböző fajtáinak is ellenáll: 1945 augusztusában Hirosimára ledobott atombomba centrumától számított 1,6 km-en belül mindössze hat súlyosan sérült, de életképes fát találtak – mindegyik páfrányfenyő volt.

Az egyik leghosszabb életű fa; ezer évesnél idősebb példányai is ismertek. Kezdetben lassan nő, de később „belelendül”. Fényigényes. A mély rétegű, üde talajt meghálálja, de kevesebbel is beéri.

Egyet azonban gyakorlatból tudok, tekintve, hogy egy ismerősöm udvarában „lakik” Pécs egyik védett gingkója. A gingkó kétlaki - ez történetesen egy „lány fa” ami azt jelenti, hogy a termések ezen nőnek. Namármost, amikor ezeket lehullajtja – hát az egy rémálom. Kb. olyan, mintha apró, lottyadt  naspolyákkal lenne tele a fa alatti óriási terület. Undorító, büdös, életveszély rálépni… És állítólag ehető….Ha hozzáadja az ember a milliónyi levelet, amit ősszel lehullat,  akkor nem mondhatnám, hogy a legkedveltebb fafajták közé sorolható, akármilyen szépségesen aranysárga is ősszel a lombja. Ez – amiről meséltem, kora miatt védett, tehát még csak kivágni sem lehet.

Gyógyhatása

A fáról a legkorábbi írásos feljegyzés kb. 4800 évvel ezelőtt keletkezett Kínában, a Sung dinasztia idején. Az első kínai füvészkönyvben úgy írnak róla, mint ami jó a szívre és a tüdőre. A hagyományos kínai orvoslásban asztmát, keléseket gyógyítottak vele, pirított magjait az emésztés segítésére, a részegség tüneteinek enyhítésére alkalmazták. A leveléből származó készítményt az örök szellemi fiatalság elixírjének nevezik. Az elnevezésben legfeljebb az örök szócska túlzás. A gingkolevél valóban növeli a szellemi teljesítőképességet, serkenti a vérkeringést, antioxidáns hatása révén védi az idegrendszert, gátolja a szív- és érrendszeri betegségek, a memóriazavar kialakulását, csökkenti a depressziót és lassítja az öregedést. Gyógyhatását az utóbbi évtizedekben a modern orvostudomány kutatásai is igazolták. Ha rákeresel a neten 3 napra való olvasni-valót találhatsz róla. (Már már kezd gyanússá válni, hogy szinte „mindenre” jó hatással van.)

Majd beszámolok róla (ha el nem felejtem 😀) hogy tényleg volt-e valami csodás hatása (rám).


 
 (Csak zárójelben, a Zsolnay gyárnak is van gingkó-s készlete, nekem ezek nagyon tetszenek…)







17 megjegyzés:

  1. Ez a készlet nekem is bejön. Kíváncsian várom a beszámolód, nekem sem ártana szedni. Ill. két éve próbáltam, csak rájött az epeügylet s lefedte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom jelentkezik-e szedés közben, vagy csak utána valamiféle pozitív hatás - egész őszintén megvallom, túl sokat nem várok tőle. Mindensetre pénzembe nem került, egy próbát talán megér.

      Törlés
  2. Én is szedtem, de az orvosom tiltotta, így abbahagytam. (Nem sok hatást tapasztaltam míg szedtem.:-( )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kata, megírnád, hogy miért beszélt le róla a doki ? Érdekelne !!!

      Törlés
    2. Már nem nagyon emlékszem, régen volt. Most meg már ahogy öregszem én is nem lenne rossz, de napi 25 db tabletta mellé már tilos bármit is szednem sajnos. Még a Multivitamint is letiltották. Igaz félévente járok kórházba értágítós infúziós kezelésre is, és biza ilyenkor félek mikor kapok el valami nyavalyát.

      Törlés
  3. Vendégek várása miatt csak gyorsan olvasva... úgy tudom a Zsolnay gyár udvarán is van. (ginkgo) Szerencsés voltam (anno) - láttam a japánok "kínlódásait" öreg fáik megmentéséről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, jól tudod a Zsolnaynál is van, az a bizonyos "ismerősünk" meg a Ferencesek utcájában szenved a levelektől-termésektől. Egyszer épp akkor voltam ott, amikor életveszélyes volt közlekedni a hatalmas fa alatt.(Igaz, ha rendszeresen eltakarították volna - más lett volna a helyzet. (Volna...volna... de nem volt.)
      Amúgy meg ha az a fa kidőlne, vagy akár csak egy nagyobb ága, hát a fél ház összedőlne....

      Törlés
  4. Nálunk is van olyan utca, ahol ginkgóból van fasor. Ott nincs probléma, mert azok a fák hímivarúak.
    A tónál, ahol a kutyával sétálni szoktunk, van néhány példány. Nekem nagyon tetszik a fa, mert szépek a levelei és ősszel csodálatos aranysárga a színűk.
    Pár éve én is szedtem ilyen tablettát. Hogy ténylegesen volt-e hatása vagy csak pszichésen hatott, nem tudom, de úgy éreztem, hatott. :-)
    Amennyiben valaki rendszeresen szed gyógyszert, akkor érdemes odafigyelni a különféle gyógynövényekre, mert erősíthetik vagy éppen gyengíthetik a hatásukat.
    A ginkgóról azt olvastam, hogy pl. vérhígítókkal, agyi értágítókkal "összeakadhat".
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tény: a levelei ősszel nagyon szépen színeződnek és hát a fiú-fákkal nincs is baj. Mindig a lányok keverik a kakaót :-)
      A gyógyszernek utána nézek, nem gondoltam, hogy ilyen hatása lehet (esetleg), mert ugye - sajnos - asaprotectet én is szedek....
      Kösz az infót.

      Törlés
    2. Nos meglett a válasz a kérdésedre.....

      Törlés
    3. Ezért (is) szeretem a blogírást és a kommentelőket. Egy kis sztoriból néha egész érdekes dolgok kerekednek ki.

      Törlés
  5. Jól emlékszem, hogy szedsz vérhígítót? Talán aszpirint? A gyógyszerként törzskönyvezett gingkók betegtájékoztatójában ez szerepel (pl. Bilobil), az étrend kiegészítőkön azonban lehet, hogy nem. Azzal együtt nem, vagy csak orvos felügyelete mellett szedhető. Ugyanez áll a kurkuma tartalmú étrend kiegészítőkre is.

    A "pizzás" voltam, csak nem tudom már a profilba ezt beírni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de örülök neked, régen "láttalak"...:-) Remélem minden rendben arra felétek ?!
      Köszönöm a hírt, mindenképp utánanézek ill. érdeklődöm. A csoda gondolta, hogy ilyesmi is előfordulhat, a nevében a "gyógy" benne van - és akkor bizony kölcsönhatásban állhat más "gyógy"szerekkel.
      Más ügyben fogok jelentkezni nálad levélben.

      Törlés
  6. Az intenzívről hazafele mentem a POTE elméleti tömb felé.A szigeti úti bejáratnál az út két oldalán volt Gingko.A "lányok"alatt terítve volt a bűzös magokkal a havas föld.Egy férfi szedte össze a magokat.Kérdeztem tőle,hogy mit csinál vele?Elveti?Közölte,hogy hajón szolgált szakácsként és kint tanulta meg,hogy meg kell pörkölni a magját,az felnyílik,mint a pisztácia és éppen olyan íze van.Közelgett a szilveszteri buli és arra szedte.Ingyen volt.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy miket megtud itt az ember ! Ezt még sosem hallottam.

      Törlés
  7. Sajnos nem emlékszem melyika adón, de a napokban volt egy műsor erről a hihetetlenül szívós és gyógyító fáról. Új dologként most csak annyit hallottam, hogy különféle levélformájúak vannak, meg amiket te is leírtál.
    Városunkban is van egy ginko fasor. Itt már írtam róla: http://bessyke.blogspot.de/2015/11/oszi-aranyeso.html

    Tény, hogy amilyen csodaszép ősszel az aranyba borult ginko fasor, annyira szörnyű a bűze a termés húsának. Nálunk le is verik a város köztisztaságiai, mert életveszélyesen csúszik és sokan sérülhetnek az aszfalton, járdán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, amelyik pécsi fát "személyesen" ismerem ott is fennáll ez a helyzet, egy régi ház, kissé elhanyagol udvarában ez a veszély még fokozottabb.

      Törlés