2017. november 26., vasárnap

Levesgyöngy helyettEgyik kedvenc levesem a brokkoli-krémleves. Mivel életemben először leves-gyönggyel ettem, valahogy ragaszkodom ehhez az összeállításhoz. Csak nem bolti gyöngyöt teszek bele – mert mindig elgondolom, hogy a liszten tojáson kívül még mi mindent varázsolnak abba, hogy hosszú hónapokig elálljon.
Így hát magam készítem a nem igazán gyöngy formájú „leves-gyöngyöt” – de állítom, a célnak ez is megfelel. Az elkészítés se túlzottan időigényes, és legalább tudom, mit eszem.

1 tojáshoz kb. 2-3 evőkanál lisztet, pici sót teszek és egy minimális kis olajat. Jó kikeverem és a galuskaszaggatón „átsimogatva” forró olajban, szép halvány-barnára sütöm. Egy tojásból nekem kb. 2 levesre való adag lesz.
Ha nem ismernéd, érdemes kipróbálni ezt az összeállítást.

Az enyém, meg a "bóti"

10 megjegyzés:

 1. tudjuk, hogy mennyi különbség van a "bóti" meg a saját készítés között :) egyébként én szeretem az ilyen variációkat, de még nem csináltam házit, pedig semmi ördöngösség nincs benne.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem rossz és nem bonyolult változat arra a kérdésre, hogy "mi legyen a levesbe?"

   Törlés
 2. Brokkolit sokat eszem. Dobom bármilyen levesbe. A krémleveseknek hajrá! Most a sütőtök a menő. Részletkérdés a betét milyensége. A vitamin a fontos!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A brokkolinak pár változatát én is szoktam készíteni, de érdekes módon ezzel a tökleves dologgal nem tudtam megbarátkozni. Megszerettem pl. a hagymalevest, vagy a brokkolit, de valamiért a sütőtök levest nem. Talán nem jó receptet választottam ? Meglehet.

   Törlés
 3. határozottan szimpatikus, meg kéne próbálni. Én újabban már nem pepecselek mixerekkel, egyszerűen összepárolok néhány zöldséget, persze nem felismerhetetlenül puhára. Nagyon szép látvány. A sütőtököt is csak sütöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez a levesbetét olyan egyszerűm hogy nem is értem azokat, akik megveszik a "bótit".
   Én nagyon szeretem a krémleveseket - azért egészen másak, mint amikor egyben marad a zöldség.

   Törlés
 4. Mi is szeretjük a brokkoli-krémlevest is meg az összes krémlevest, gyakran kerül az asztalra. Sokszor megmaradt mindenféle zöldségből is. Én annyira nem vagyok híve az olajban kisült "belevalónak".
  A már nem túl friss kenyeret pirítoson átpirítom, megdörzsölöm egy fokhagymával és apróra felkockázom. Nálunk mindig ez kerül a krémlevesekbe, meg magvak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, pirított kenyérkocka nálam is kerül sokszor levesbe - de magokkal eddig nem nagyon próbálkoztam. Nem rossz ötlet, vannak magjaim, ki fogom próbálni legközelebb.

   Törlés
 5. A végén mégsem az lett az ebéd, mert közben megkívántam a töltött paprikát. Mivel nem volt itthon rizs (csak barna, az meg sokáig fő), zabpehellyel helyettesítettem. Még jobb is volt a rizsesnél.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Írtam neked a sütőtökös posztodhoz kommentet, ott van az én zabpelyhes bejegyzésem címe...abból is kiderül nagyon sokoldalúan felhasználható és egészséges a zabpehely.

   Törlés