2017. november 17., péntek

Utazz velem....



Találtam egy kisfilmet Ecuadorról, meg egy régebb ismertetőt, hátha van, akit érdekel a téma – egy esős és hideg őszi estén….. Igaz, a film (sajnos) német nyelvű – de gyönyörű tájakat mutat. (Nem is értem magyarul miért nincs fent ilyen/ez?)




A mai Ecuador tengerparti területein az i.e. 10.000 és i.sz. 1500 között fejlett indián kultúrák virágoztak. Többek között a Valdivia kultúra is, mely Amerika legrégibb ismert kultúrája. Később az inka invázió hozta a nagy változásokat, ekkor honosították meg az édes krumplit, a kokaint, a mogyorót.Az inkák terjesztették el a kecsuát, az inkák nyelvét, amit jelenleg is széles körben beszélnek Ecuadorban.


1550-1832 közötti időszakot nevezik koloniál periódusnak ekkoriban érkeztek a spanyol hódítók Ecuador mai területére.
Az első nagyobb Amazonas-expedíció 1736-ban indult útjára. 1822-ben Simon Bolivar Quitóba érkezett, Ecuador, Venezuela és Columbia egyesülésének tervével. 1830-ban Ecuador köztársaság lett. 1941-ben Peru bekebelezte az ország felét. 


Tungurahua vulkán
Az 1964-es földreform idején az indiánok földet kaptak a haciendák területeiből. 1972-ben az olaj számított a legfontosabb exportcikknek. 1995-ben határtárgyalásokat folytattak Peruval, 1998-ban a két ország aláírta a békeszerződést.
A későbbi években sem lett stabilabb a kormányok helyzete, 1996-2006 között három demokratikusan megválasztott elnök volt, egyik se tudta kitölteni hivatali idejét.


Ecuadorban rengeteg érdekes nép és kultúra található ma is. Az indiánok jobbára barátságosak, de napjainkban is akadnak olyan törzsek, amelyek semmilyen kapcsolatot nem létesítettek még a nyugati világgal. Főként a brazil és perui határvidékre nem ajánlatos betévedni. A kurárét (növényi méreg) használó indiánok mesterien bánnak kis fúvócsöveikkel, ma is azzal vadásznak.

Machu Picchu
Bár Ecuador Dél-Amerika egyik legkisebb országa, mégis lenyűgözi az odautazókat tájainak változatosságával. Az amazóniai esőerdőktől a hófödte vulkánokig, a legendás Galapagosz-szigetektől az egyenlítőn fekvő aranyló partokig, a szépséges gyarmati városoktól a már kihalófélben lévő medve, valamint tapír kolóniákat fenntartó, felhőkbe burkolt erdőkig vagy a legmagasabb csúcsáig a Chimborazo-ig. (6.267 m). Ilyen gazdag élővilággal, Ecuador a világ madárfajainak mintegy 20%-át tudhatja határain belül, melynek mértéke meghaladja az egész észak-amerikai kontinensét.
Galapagos szigetek



A mai Ecuador őslakosai az indiánok voltak, területe pedig az Inka Birodalom része volt. Erről jutott eszembe egy régi indián mondás:


„Az indián asszonyok - mondta egy öreg indián nő – ha éhesek, leülnek a kunyhó elé és várják, hogy elmúljon az éhség. És elmúlik…”

Az elgondolkodást ezen a mondaton ajánlom mindenkinek – magamnak is…  Talán vonatkozik másra is, nem csak az éhségre. 







    

2 megjegyzés:

  1. Az első kívánságaim egyike lenne "a hova utaznál el leginkább?" Dél-Amerika országai. Megismerni az ottani kultúrákat, szokásaikat, ételeiket, felfedezni a múlt körülölelte (egykori) településeiket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ugyan személyesen nem vágyom oda, de mindig érdeklődve nézem az ilyen filmeket.

      Törlés