2017. december 24., vasárnap

Karácsony esti gondolatok




Ha semmi, de tényleg semmi nem lenne  karácsonyfám alatt, akkor is azzal a tudattal feküdnék le karácsony este,  amivel minden nap lefekszem. Megköszönném azt a napot is, hogy megadatott nekem és ajándéknak tartanám, hogy majd valamelyik napon együtt lehetek a családom tagjaival. Hellyel-közzel egészséges vagyok, tele a hasam és meleg a szobám. Tudtommal (vagy akarattal) rosszat nem cselekedtem, ahol lehetett, segítettem. Megerősítettem a lelkemet, hogy elviselje a magányt  és nagyon igyekszem, hogy senkinek ne legyek terhére.
Ha összegez az ember egy napot – egy életet – kell ennél több ok arra, hogy hálás, megelégedett és boldog legyen ?

És ha lehunyom a szemem, látom a régi karácsonyaimat. Nem sok, csak 10 adatott nekem, olyan „igazi” békés, családias. Aztán csak „rohanósak” voltak – és két éve elértem oda, hogy bár magányos és csendes ez az ünnep, de már nem szomorú. Amikor az ember könnyek nélkül el tudja viselni a magányt és a töménytelen veszteséget, ami az életben érte – akkor készen áll az útra. Már nem érheti nagy meglepetés. Se karácsonykor, se máskor.

„Karácsony nem az ész, hanem a szív ünnepe. És a szív érzi, hogy azok is ott állnak veled a karácsonyfa körül, akiket a szemeddel nem látsz, és az eszeddel nem hiszel.” (Müller Péter)

 

6 megjegyzés:

  1. Egy bizonyos kor után összegez már más is, én is. Csak a körülmények mások, gondolok itt arra, hogy én hála Istennek, nem egyedül élem meg a mindennapokat és az ünnepeket. És ez nem mindegy, sőt.
    További szép Karácsonyt kedves Fodorka!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El kell tudni fogadni, ami van - s ez nem pesszimista beletörődés.
      Van pár régi idézetem, ezek kinyomtatva, egy cetlire ide vannak ragasztva a monitorom szélére:
      1. "Sose rágódj a múlton! Fogadd el önmagad ! Valósítsd meg álmaidat, Cseréld pozitívra negatív gondolatadat!"
      2. "csak az téved el aki él.De ha csak dünnyögsz és mardosod magad és nyaldosod a sebeidet, ami ma még az ajtón bejön, holnap a kulcslyukon kimegy."
      3. Azzal, hogy egyik helyről a másikra szaladsz, még nem szabadulsz meg önmagadtól."
      4. "Vagyok aki vagyok . és ez így jó. És miért jó ? Mert nincs más választásom - tehát jónak kell lennie."

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm, és örülök, hogy egyetértesz....

      Törlés
    2. Gondoltam RÁD.Veled voltam és még nagyon sokan. Legyen boldog KARÁCSONY szívedben egész évben!

      Törlés