2017. január 31., kedd

Mindig történik valami….




Holdgyöngynek lepkéje volt nemrégiben… Hát én is elmondom, nekem mim volt: egy hernyó !  😃 Amikor észrevettem az előszoba függönyén tornászta magát szép lassan felfelé – de mivel ott van az összes kerti virágom betéliesítve, nem akartam, hogy ott maradjon, mert nem tudtam minek a hernyója és hogy mi lesz majd belőle. Beletettem hát egy befőttes üvegbe, és behoztam a szobába. Megpróbáltam különféle leveleket bedobálni neki – de úgy tűnt, csak a fehér jégcsap-retek levele meg a kelkáposzta ízlett neki.

Aztán megpróbáltam a neten megkeresni, hogy mi is lesz az én hernyókámból ? Reméltem/gondoltam – valami szép lepke, bár kissé aggódtam, hogy  ha bebábozódna és ha kikelne, mit csinálok én itt vele télvíz idején ? Sehol egy rózsabokor, de még csak virágos virágom sincs.
És akkor egyszer csak a meglepetés: először is majd egy órát keresgéltem a neten, próbáltam magyarul, majd latinul beazonosítani a hernyómat. Végül kiderült, hogy ő csak egy vacak kis  Fehéröves levéldarázs (Emphytus cinctus). Legalábbis ennek a hernyójához hasonlít legjobban.

Ezt találtam róla:  A fehéröves levéldarázs a tojásait a levél fonákján a bőrszövet alá süllyeszti. A lárvák fejlődése 3-4 hétig tart. A kifejlett lárvák a növénymaradványok között, esetleg a talajban bábozódnak. A bábokból, hőmérséklettől függően, 1-2 hét alatt rajzanak ki az imágók. Ez a darázs lárva alakban, gubón belül, növénymaradványok között vagy a talaj felső rétegében telel.

Vártam, vártam, hogy a befőttesüvegben (ideiglenes otthonában) a levelei között mikor bábozódik be… 10 napig etettem, takarítottam a befőttesüveg-lakását. És akkor tegnap hozzá sem nyúlt a kedvenc reteklevélhez... És ma sem. Kitaláltam, hogy valami baj lehet, valami nem teszik már neki. Tán bábozódni szeretne ??... Na de az üveg erre nem volt megfelelő helyszín. Mit volt mit tennem, kivittem az előszobába, és rátettem az egyik nagy muskátlis-cserép földjére. És láss csodát, kb. két óra alatt befúrta magát a föld alá ! Szóval lehet, hogy akkor ez most a fenti bekezdésben írt "telelés" kezdete/helyszíne. (Hát csak nem a saját sírját ásta meg  ?...)

Fogalmam nincs, mi lesz a mese vége. Áttelel ? Kikel ?  Látom-e majd a karcsú-derekú darázs-formáját is ? Vagy mindörökre eltűnt a szemem elől és csak egy érdekes emléke lesz az életemnek ?




A fotózáshoz nem akart kigöngyölödni...


A napi "kaja-adag": kelkáposzta és retek-levél ill. a retek-levelek nevelési módszere....


Már majdnem a föld alatt....

Ha fel tudna nőni, így nézne ki.    Kép:http://anovenydoki.hu



2017. január 30., hétfő

Virágaim

Valami egészen más témát keresve bukkantam egy érdekes cikkre, mely a szobában tartott növények hasznosságát elemezte…
És ahogy olvastam, egyre inkább felvidultam, nem csak azért mert „természetesen” mindegyiket jól ismertem, és már mindegyik volt ideig-óráig lakótársam, hanem azért is, mert jelen pillanatban is csupa „hasznos növénnyel” lakom együtt.
Összeállítottam egy kis képes útmutatót, hátha nem tudjátok és nektek is örömöt tudok szerezni azáltal, hogy felfedezitek, jé, ez nekem is van – és akkor mostantól tudjátok azt is, mire jó. 

Csak úgy „utóiratként” : sosem szerettem a „divatos” virágokat, pedig voltak ilyenek is, hiszen mindig megjelentek új és még újabb fajta cserepes virágok, melyeket ajándékba kaptam. Kényesek, nem tartósak és nekem még egy se tudott a szívemhez nőni. Kitartok – mint olyan sok minden másban is – a jól bevált régiek mellett…..

„….. A LoveTheGarden ezért elővett egy 25 évvel ezelőtt, a NASA megrendelésére készült tanulmányt, ami arról ír, hogy milyen növényekkel lehet kiszűrni a levegőből az olyan anyagokat, mint a benzol, az ammónia és a formaldehid, amik kellemetlen tüneteket, irritációkat, végső esetben pedig betegséget is okozhatnak.
Ugyan a kutatás a nyolcvanas évek végén készült, a tanulságok máig érvényesek…"


A leghatékonyabban tisztítják a szoba-levegőt:
Zöld szobanövények: 

rákvirág http://gallery.site.hu/u/terimamy/noveny/szobanovenyek/AUT_4937.JPG.html
fikuszok http://citygreen.hu/wp-content/uploads/2014/12/images_szobanovenyek2_ficuselastica.jpg


Virágos szobanövények: 




A fikusz, a krizantém és az aloe vera a formaldehidtől tisztítják meg a levegőt, amelyet a tudósok rákkeltőnek tartanak. Ez az anyag általában a szőnyegekben, a kanapék kárpitjaiban van jelen. Ha huzamosabb ideig jelen van a formaldehid a légtérben, akkor szem-, torok- és orrirritáció, álmatlanság, fejfájás léphet fel.
Aloe vera,  filodendron azokat az ártalmas anyagot vonja ki a levegőből, amelyet a fabútorok kezelésekor használnak. A sárkányfa a festékeknél használt illóanyagokat, valamint a benzolt semlegesíti.
A páfrány párásít, így a száraz levegőt nedvességgel dúsítja, viszont, ha macska van a lakásban, akkor nem szabad páfrányt tartani, hiszen a levelei megmérgezhetik a cirmost.
A csüngő csokrosinda képes arra, hogy pár nap leforgása alatt 90 százalékban kiszűrje a levegőből a formaldehidet és a szén-monoxidot.
A vitorlavirág tisztítja a levegőt, főként a cigarettafüst ellen hatásos, remek szobanövény irodákban, de a hálószobában is tarthatjuk.
A flamingóvirág főként a konyhában jó, hiszen még időben kiszűri az ammóniát a levegőből, mielőtt az a szobába jutna.
A pozsgafa, vagy majomfa főként a negatív energiák megszüntetésért jó, ezért ha nem találjuk a helyünket a szobánkban, idegesek és zaklatottak vagyunk, akkor szerezzünk be egy pozsgafát.

*******************************************

Megpróbáltam a sajátjaimat is lefotózni, nem mondom, hogy dicséretes eredménnyel, de hát ilyen képeket tudtam csak a rendelkezésemre álló fényviszonyok mellett készíteni: 





2017. január 29., vasárnap

Függő lettem ?



Márminthogy mikro-függő…
Kép: http://www.arukereso.hu/mikrohullamu-suto-c3179/hausmeister/diana-p41572323/


Az történt, hogy még valamikor tavaly tavasszal lecseréltem a megöregedett (de egyébként még jól üzemelő) mikrómat. Én bolond… Ilyenkor jut szembe, amit a mosógépszerelő mondott: ezt a mosógépet ha karbantartja, élete végéig tudja használni, ha újat vesz, akkor 3 évente cserélgetheti…
Hát így jártam azt hiszem a mikróval is.  Már fél éves használat után ment a szervízbe – még jó, hogy van rá egy éves garancia - és fizetnem ugyan nem kellett érte, de elszállítanom, meg hazahoznom a város másik végéből – az azért az én feladatom volt.
És most másodszor is vinnem kellett.

És pillanatnyilag azt érzem, összeomlott a háztartásom. Naponta ötvenszer jut eszembe, hogy „beteszem a mikróba” – ja…csakhogy NINCS mikro… Tessék mondani, hogyan élhettem én több, mint fél évszázadig  mikro nélkül ? Mert emlékezetem szerint jó 15 évvel ezelőtt vettem az „öreget”.

Egyébként számtalan vitánk tárgya volt a barátnőmmel – aki semmi pénzért nem használná a „fuj mérgező halálos hullámokat kibocsátó” mikrót…
Hát nem tudom (mellesleg nem hiszem), hogy mérgezőbb lenne, mint az összevissza kezelt zöldségfélék, amiket naponta megeszem és nagy lelkesen megeszik a barátnőm is….

Nos bevallom nekem nagyon hiányzik – alig várom, hogy 3 nap múlva mehessek érte.



2017. január 28., szombat

Újra denevér...

....csak most szomorúbb a történetem. Több, mint 3 éve már volt egy hasonló esetem, s az akkor sikerrel végződött: http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2013/03/denever.html

A tegnapi történet sokkal szomorúbb. Jöttem hazafelé és a szomszéd házfal mellett egy picurka (de tényleg, nem volt 10 cm) feketés csomócskát láttam – és azonnal felismertem, hogy ez csakis egy kis denevér lehet. (És nem kutyakaki – mert az itt elhaladó emberek 100 %-a nyilván annak nézte – de ha nem, akkor is,  rajtam kívül ember fel nem vesz egy halottnak látszó denevért – ebben biztos vagyok.)

Máris fogtam egy zsepit és óvatosan felvettem a pár dekás kis állatot, hazahoztam, és egy papírtörlővel kibélelt dobozba tettem – várva és remélve, hogy épp úgy, mint az előző, ez is felmelegszik téli álmából.

Amikor már egy óra elmúlt és semmi de semmi jele nem volt az éledésnek – felhívtam újra a Madáregyesületes ismerősömet, tudakolva, hogy van-e szerinte esély arra, hogy „feltámad” ez a kis állatom ?  Hát elég bizonytalan volt a válasz… És sajnos most nem történt csoda. Mozdulatlanul feküdt a picurka test. Hogy mi történt vele, nem tudhatom, semmiféle sérülés nem volt rajta, csak egyszerűen halott volt.
Nagyon sajnáltam. Ma eltemettem és szomorú vagyok.




És akkor tessék,  most  küldi nekem Vera az alábbi cikket: 
http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/szeretni-kell-a-pecsi-denevereket/

Szóval ilyen  mással is előfordulhat - járjon nagyobb szerencsével, mint én !   



                                 

2017. január 27., péntek

Kilenc

Rendezgetem a gépemen felgyűlt mindenféléket. Annyi érdekességet spájzoltam be, hogy gondban vagyok, mit is töröljek/dobjak ki. Van amit sajnálok... Pl. ezt is sajnálnám, szóval legalább közreadom, függetlenül attól, hogy talán mindenki tudja/hallott róla. Be kell valljam, engem az efféle dolgok maximálisan lenyűgöznek. KI A CSODA jött rá erre ? KI CSINÁLTA EZT AZ EGÉSZET - ilyenre, amilyen ????????





Amúgy meg a matematika soha az életben nem érdekelt. Untam az egyszeregy kórusban történő gyakorlását – habár elismerem, bizonyára gyorsabban megmondom mennyi a 8x7, mint az, aki mostanában végezte el a nyolcadikat. De neki ott a telefonja, majd megmondja az. Én  még ma is számolok magamban, ha olyan helyen vásárolok (pl. piac, ahol van erre lehetőség).
Egyébként,  korombeliek tán még emlékeznek is erre, ilyen volt   a régi számtan füzet hátsó lapja:
(Jé, a római számok is rajta voltak ! Ezt teljesen elfelejtettem. )
Egyszer nagy vitám volt egy barátommal  - aki mellesleg igen jó volt matekból – hogy mennyit, milyen szinten kell/ene tanítani a középiskolában ? Másodfokú egyenletek, meg a fene tudja még micsodák…. Igyekeztem mindent gyorsan elfelejteni. A négy alapműveletnél többre, egy egész leélt élet alatt nem volt szükségem.

Ettől a hétköznapi alkalmazástól teljesen független a fentiekkel kapcsolatos csodálkozásom. Pont olyan, mint amikor egy festményt bámulok és nem értem, pirosból és sárgából miképp lehet a narancsnak 20 féle árnyalatát kihozni, és közben a dolog még egy tál narancsnak is látszik ?