2018. január 20., szombat

Érted, vagy félreérted ?




          
Bármelyik vándor szerzetes ott maradhatott egy zen templomban, feltéve, hogy sikerült legyőznie a helybélieket egy buddhista kérdésről folytatott vitában. Ha viszont őt győzték le, akkor tovább kellett mennie.

Két testvér lakott együtt egy templomban, Japán északi részén. Az idősebb szerzetes tanult ember volt, félszemű öccse viszont ostoba. Egyszer egy vándorszerzetes érkezett hozzájuk, és a megfelelő módon vitára hívta őket a Magasztos tanításról. Aznap az idősebb testvér fáradt volt a sok tanulástól, és szólt öccsének, vegye át a helyét.

- Menj, és kösd ki, hogy a vitának némán kell lefolynia - tanácsolta.

Így aztán a fiatal szerzetes és az idegen beléptek a szentélybe, és leültek. Nem sokkal később a vándor felállt, és bement az idősebb testvérhez.

- Remek fickó az öcséd, legyőzött engem.

- Meséld el a vitátokat - kérte a báty.

Nos - kezdte az utazó -, először fölemeltem az egyik ujjamat, a megvilágosodott Buddhára utalva. Ekkor ő két ujját tartotta fel, ezzel jelképezve Buddhát és tanítását. Én három ujjamat emeletem fel, Buddhát, a Tant és egyetértésben élő követőit szimbolizálva. Ekkor az öklét kezdte rázni felém, jelezve, hogy mindhárom egyetlen realizációból származik. Ezzel legyőzött, s így nincs jogom itt maradni.
A vándorszerzetes hamarosan távozott.

- Hol az a fickó? - rontott be bátyjához a fiatalabb testvér.

- Hallom győztél a vitában.

- Dehogy győztem, épp most akarom elpáholni.

- Mond el nekem, miről vitáztatok - kérte a bátyja.

- Na, rögtön ahogy meglátott, megsértett engem, mivel fölemelte egyik ujját, arra célozva, hogy csak egy szemem van. Mivel idegen volt, gondoltam, udvarias leszek vele, s két ujjamat fölemelve gratuláltam hozzá, hogy neki viszont kettő van. Akkor ez a faragatlan tuskó három ujját emelte fel, mutatva, hogy kettőnknek csupán három szemünk van. Erre feldühödtem és meg akartam ütni, mire kiszaladt. Így ért véget a vitánk.


Néha arra gondolok, a világ tele van félszemű és vándorló szerzetesekkel.
Beszéljetek egymással, ne csak mutogassatok, vagy várjatok arra, hogy szavak nélkül is megértsenek benneteket !


Képek: https://fedoramagazine.org
https://www.zazzle.com



 

6 megjegyzés:

  1. (Tegnap láttam egy tv.műsorban Modigliani festményeket ?- vagy kiállításról volt szó ?- nem is tudom.) Van egy festménye : Paul Guillaume portréja ( megtalálható a neten - valahol.) Igen furcsa egy kép... mert olyan,mintha egy szeme lenne az illetőnek. ( reklamált is miatta.) Holott azt "ábrázolta" (éreztette) Modigliani, hogy az illető az egyik szemével "kifelé" figyel /néz - ( a világra) - másik szemével pedig "befelé" - önmagára. Valami ilyesmi az én történetem,még ha nehezen is érthető. ( Javasolták, közelről kell megnézni a "rossznak látszó" szemet - állítólag. Bár tv-ben nem nagyon láttam, milyen lehet a valóságban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát...igen...
      Én nem láttam, de mindent lehet sokféleképp nézni.

      Törlés
  2. Sokszor ugyanazt nyelvet beszéljük, mégse értjük meg egymást.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Változatok a témára:
      - megértjük, de eltitkoljuk
      - megértjük, de letagadjuk
      - megértjük, de félre-magyarázzuk....
      Egy biztos, a ritka esetek közé tartozik, amikor értjük egymást, s aszerint cselekszünk.

      Törlés
  3. A vélt és valós tettek, cselekedetek, gondolatok a másiktól. Sokszor nem könnyű kilépni a szubjektív világunkból.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán ha a "teremtés" jobbra sikerítette volna az embert - nem lenne ilyen gondunk. De sajnos nem ez a helyzet. Vannak bárányok és farkasok és nem látszik sokszor elsőre, hogy ki melyik nyájba/falkába tartozik.

      Törlés