2018. január 24., szerda

Villandry kastélykert



Csak a felét láttam a filmnek, s mert egy fura mondatot és kifejezést hallottam benne: „több mint 20 ezer ! féle paradicsom létezik  és németül, vagy tán csak viccesen a vele foglalkozót „Tomatológusnak” = paradicsomász-nak hívják”  – hát elkezdtem keresgélni, hogy ezt a szép kertet és a filmet, nektek is megmutathassam.
(Sajnos megint csak német nyelvű)

Nagyon jó, részletes leírás van róla itt:
(Ennek az utolsó bekezdése szól a zöldséges kertről.)




Néhány kép azoknak, akik a filmet nem nézik meg:

 




Nem szoktam Franciaországba vágyódni, de ezt azért megnézném.


Képek:

7 megjegyzés:

  1. Mindjárt az elején egy frappáns mondással... boldog akarsz lenni egy nap, idd le magad borral, boldog akarsz lenni egy évid, építs házat, egy életen át akarsz boldog lenni, építs magadnak egy kertet... Mennyire találó!
    Több részt láttam már ebből a sorozatból, de erre a mondásra már nem emlékeztem. Csodás kertek és ha iylen filmeket látok Franciaországból, akkor egyre erősebb az érzés de jó lenne látni! Azt gondolom, akik ott élnek és dolgoznak a kertekben kiegyensúlyozott boldog emberek lehetnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem az a fantasztikus precizitás varázsol el, ahogy ezeket a kerteket megtervezik és a terveket életre keltik. Már már igazi művészi alkotás, sőt apró csoda némelyik.

      Törlés
    2. Bizony mérnöki munkát igényel.

      A szálak összefutnak. Du. egy cikket olvastam és azonnal erre a bejegyzésedre gondoltam.
      Egy régebbi - de nagyon jó - Vass Virág írás.
      “Voltaire a 18. században úgy döntött, hogy boldog lesz. Mert az jót tesz az egészségnek. Műveljük kertjeinket! Ebben igaza volt, kétszáz évvel később tudományosan is igazolták, hogy a félig tele pohár szemlélete és a kertészkedés javítja az életkilátásokat.”

      Törlés
    3. Sajnos nem jut kert mindenkinek, de akkor ott van a csodálatos vad természet. Nem is értem, miképp bírnak emberek ezek egyike nélkül élni ?

      Törlés
  2. Mestermunka mind. Komoly hozzáértés, gyakorlat, nagy-nagy szeretet kell ehhez és valóban, aki ezzel foglalkozik, a mennyben jár!:) Jó lenne egyszer megnézni, bár gyalogszerrel így, felülnézetből valószínű nem is lehet belátni, csak részleteket. Ilyen szempontból jobb a fotó. Ismét csodásat találtál!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van - teljes pompájukat inkább felülről mutatják - mert bár szépek, kedvesek a kis virágok közelről, de a művészet az ilyen kertek megteremtésében van.

      Törlés
  3. Ami azt illeti, (szobaantennával is fogható az m5 tv )-esténként kb. 20 órától van az Univerzum c. műsor,- én abban láttam a paradicsomról a filmet, (Univerzum /Az imádott paradicsom- A paradicsom világuralma. (Gyakran van, hogy feliratos, de van,hogy magyarul is )Igaz, azt elfelejtettem, hány féle paradicsom van,- (több ezer) - ill. az aztékok nevezték el,- és ilyesmik. (feltételezem, azt a filmet láthattad te is.) (2) A kert természetesen szép - viszont nem látom benne,hogy "párizsi mintára" lennének megmetszve a fák... (mint Pécsett) - ami ugyan nem ma kezdődött,(pár éve) - csak akkor - valahogy nem háborogtak annyit az emberek,mint az idén. ( A védett fa - te is ismerhetted,kivágásáról meg szót sem,- igaz,vagy 2015-óta próbálkoztak vele.) Na, má'meg kissé belerondítottam volna a szép témába ?- Bocs'

    VálaszTörlés