2018. február 16., péntek

Erich von Däniken

Tisztában vagyok vele, hogy Däniken nagyon megosztó személyiség. Híveinek és ellenzőinek tábora elég nagy. A wikiben elég meredek dolgokat lehet olvasni róla...bár arra túl sokat nem adok...
Jó régen foglalkoztam vele és előadásaival, ám a napokban kaptam egy ajánlatot, hogy ezt (az alábbi filmet) feltétlenül nézzem meg.
Megnéztem. Másfél óra.
Nem bántam meg. Anno a könyvei, a régebben látott videói is elgondolkodtattak. Szerintem ez az előadása is igen érdekes.


4 megjegyzés:

  1. Megnéztem a videót, nagyon érdekes. Én hiszem az alapját, annak amiről szól, ha nem is minden úgy volt, ahogy állítja, de szerintem sem lett volna képes az emberiség magától ilyen létesítményeket emelni. Valakik vagy segítettek, vagy eleve nem is emberi alkotásokról van szó, hanem valamilyen földöntúli segítséggel épültek. Persze nem lebecsülendő a régi technika, mert most is számtalan dolog van, amit 1-2 száz éve még jól ismertek, használtak, mára teljesen elfelejtődött, és alig tudnánk megcsinálni.
    Egyébként nekem mindig egy másik kérdés is piszkálja a fantáziámat: nagyon furcsa, hogy az I. és II. világháború környékén vagy azután rohamosan fejlődött a technika. Autók, elektronikus eszközök, gépek, TV, rádió, és minden egyszerre egy néhány évtized alatt, majd újabb 3 évtized és itt a digitális és robotvilág. Azelőtt évszázadok teltek el, a technika alig alig fejlődött. Pl. a honfoglalástól a 18-19. századig közel 1000 év telt el, és alig volt változás, agyagkorsó, egyszerű házak, szinte mindent kézi erővel végeztek, stb. És hirtelen a háborúk után, ami eleve mennyi pusztítással, pénztelenséggel járt, lett minden. Szerintem a 20. században is volt valami külső segítség, ami elindította a fejlődést, csak erről nem beszélnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tényleg különös ez a robbanás-szerű technikai fejlődés - de nem csak ez különös. Nekem már valahol a majom-ember téma körül is gyanús a dolog...
      Amúgy meg régebben írtam, hogy öt világvége volt már.
      http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2017/08/vilagegyetem-mult-jelen-jovo.html
      Ki tudja, mi volt ezek előtt ? Akár nyomtalanul is eltűnhetett minden és (számomra) az nem bizonyíték, hogy nem nem látszik "semmi" ezekből a rég letűnt világokból.
      Szóval én se szeretem a nekünk beadni próbált "elméleteket".

      Törlés
  2. E. v. Däniken egy megosztó figura, vagy elismerik vagy ellenzik, köztes nem igen van. Tiniként, mikor sokat olvastam utós könyveket és szentül meg voltam győződve dolgokról hallottam előszőr róla is. Kezdetben szimpatikus volt amit hírdetett, aztán kiderültek róla dolgok, amik okával veszített számomra a hihetőségéből.
    Mindezek ellenére az ebben a filmben elhangzottakban több logika van, mint amiket az iskolában tanítottak nekünk történelemből. (Gondolom ez azóta sem sokat változott.) A történelem könyveket már rég újra kellett volna írni, de hát ki és hogyan ebben a vallási központú világban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is az a meggyőződésem, hogy sok mindenben igaza lehet. A tudósok meg már eleve ellenszenvvel fogadnak egy ilyen "külsős" embert - és különben is elég kellemetlen belátni, hogy hosszú időkön át téves elméleteket tartottak igaznak.
      Szerintem igen sok dologról soha nem derül ki az igazság.

      Törlés