2018. február 10., szombat

Friss csillagászati hír !




Mindig, minden ilyesmire, azonnal  „rákattanok”.
Most is, örömmel olvastam a hangzatos címet: „Felfedezték a legszuperebb szuperföldet”

A szuperföld olyan exobolygó (Naprendszeren kívüli bolygó), amelynek tömege nagyobb a Földénél, de könnyebb, mint a Naprendszer legkisebb óriásbolygói, emellett csillaguktól elég sugárzást kapnak, hogy a légkörük gáztartalmának nagy része belátható idő alatt el tudjon párologni, így ne váljanak gázóriásokká.
A GJ 9827 csillaghoz három bolygó tartozik, amelyeket a NASA Kepler/K2-es missziója fedezett fel. Mindhárom planéta kicsit nagyobb, mint a Föld. Ez az a méret, amely a Kepler-misszió kutatásai szerint a leggyakoribb a galaxisban. Meglepő módon azonban a Naprendszerben nem létezik ilyen méretű bolygó.
Akit érdekel a hír, olvassa a részleteket tovább itt:

Végigolvastam a hírt, aztán elvégeztem egy gyors szorzást:
Ez a bolygó 100 fényévnyi távolságra, a Halak csillagképben lévő GJ 9827 jelű csillaghoz tartozik.
1 fényév =  9,4605 billió kilométer
Na kérem, akkor ezt tessék beszorozni százzal….

Egy kis segítség:
A legközelebbi csillag, a Proxima Centauri 4,23 fényév távolságra található. A Naprendszeren kívülre indított leggyorsabb űrszonda a Voyager–1, ennek sebessége körülbelül 17 km/s. Ezzel a sebességgel számolva egy a Proxima Centaurihoz indított repülés 72 000 évig tartana.


Az alábbi videót meg utólag tettem be ide, mert azért mégiscsak "disznóság" hogy pont erről nem írtam. Nem is írok, csak a linket, ahol lehet róla olvasni, meg egy szuperjó videót mutatok:
https://444.hu/2018/02/06/indul-a-falcon-heavy  



 

6 megjegyzés:

  1. Felcsillant a szemem a cím láttán.:) Holnap elolvasom rendesen.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem érdekes mindkét hír.(legalábbis az égi dolgok iránt érdeklődők számára.)

      Törlés
    2. Most jöttem vissza és bevallom,hogy a szöveges részek töredékét értem:),vizuális típus vagyok, a videódat néztem meg,utána pedig a linken levő videókat.na azokból már felfogtam valamit.:), főleg azt,hogy :elképesztő!!!!!!!https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=ekUVY23wLGQ

      Törlés
    3. Ugye ? Sokszor csak áll (ül) az ember és bár érti, de fel nem foghatja, hogy miféle dolgok vannak...Márpedig vannak.És meggyőződésem, hogy a különféle kísérletek, kutatások, eredmények és kudarcok egy része a nagyközönség számára nem is érhető el... Haj, ha újjászülethetnék - valami ilyesféle pályát választanék....
      A videót sajnos nem tudom megnyitni - Mi a címe ? Hátha úgy sikerülne...

      Törlés
  2. Te jó ég,micsoda számok,micsoda távolságok!!! :O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én olyan sokat gondolkodtam már ezen, hogy a mi cm-es, m-es világunkban miképp is lehetne felfogni/érzékelni ezeket a távolságokat ? De bevallom, nem jutottam eredményre, csak arra, hogy "igen messze van minden tőlünk".

      Törlés