2018. február 9., péntek

Ha az olyan könnyű lenne….




 
"Gyakran gondolunk arra, amitől félünk, amit nem szeretnénk, hogy megtörténjen velünk, és sokkal ritkábban képzeljük el azt, amire vágyunk.

Tudat alatti félelmeink irányítanak bennünket, azok a félelmek, amiket el akarunk kerülni. Amikor lüktet bennünk egy új probléma, amikor azt éreztük, hogy fájdalom ért, vagy megint belekerültünk egy igazságtalan helyzetbe, akkor a berögzült gondolkodásmódunk szerint elkezdjük keresni az okokat, gyártani a kifogásokat.

Hagyjuk abba a keresést, a kifogások gyártását, a mások okolását és az önvádaskodást is ! Ha erre képesek vagyunk, biztos nem sodródunk bele egy véget nem érő kutatásba és ezek a negatív és fölösleges, a lelkünket felőrlő gondolatok sem veszik el energiáinkat.
Ezek helyett arra fókuszáljunk, hogy mi is az, amit eredetileg szerettünk volna, ami helyett a problémát kezdtük megélni. Ha önkéntelenül fel-fel is bukkannak a régi gondolataink, próbáljunk meg továbbra is csak arra figyelni, amit szeretnénk !" (Seneca)



Hej, jó öreg Seneca, de szívesen beszélgetnék Veled erről....Ha jól látom, Te nem élted meg a 73.életévedet...Hja, fiatalon még könnyű ilyeneket írogatni....(Bár nem tudom, ezeket a sorokat hány évesen írtad.) Egyébként meg nem is értem, miért nem próbáltál elbujdosni az eszement Néró elől ? Miért nem disszidáltál Írországba/vagy máshová ? Vagy akkor még nem volt divatban az őrültek elöli menekülés ?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lucius_Annaeus_Seneca

2 megjegyzés:

  1. Ez mind szép így leírva, de miért is nem gondolunk mi a szépre és jóra és mit is szeretnénk?:-)) Majd erősen koncentrálok hátha sikerül:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hétköznapok szürkeségében, mint valami nyomasztó ködben "elmerülünk" - én legalábbis ezt érzem és olyan ritkán adódik egy egy alkalom, amikor a fölöttünk lévő kék égre, a napsütésre és minden egyéb, természet-adta szépségre koncentrálunk.

      Törlés