2018. február 22., csütörtök

Kétszer sült finomság



Ha jól emlékszem, életemben először ezt a szót, hogy ’cvibak’  nagyapámtól hallottam, az  első világháborús Isonzó-völgyi csatákra emlékezős meséiben…Nem tudtam persze, mi az, de megmagyarázták, hogy az olyan pirítós-féle. No, azt ismertem, mert volt benne részem, hiszen kenyeret egy morzsányit se dobtunk ki soha. Vagy a lángelosztón a gáz fölött „szárazon” pirított formában, vagy zsírban kisütve, jól befokhagymázva sokszor ettünk…(aztán lám, mégis itt vagyok már 73 éve…) Mellesleg az elektromos kenyérpirítót se ismertük még akkoriban...

Szóval sokáig azt hittem a cvibak az a pirítóssal egyenlő. Alapjában véve ez igaz, de mégse. Hiszen az igazi Zwieback, - amit a németek esznek talán legtöbbet, hiszen ott gyártják – és már több, mint 100 éve !! – szóval az azért egészen más.
Valamikor régesrég létezett Hóvirág nevű kétszersült Magyarországon is – de nem emlékszem rá, hogy valaha is ettem volna.  Ami az étkezést illeti meglehetősen „hagyományőrző” vagyok – amit nem ettem gyerekkoromban, most se nagyon eszem…


Ám mit ád az ég, egy kis barátnőm Németországból hazatérve,
„meglepett” egy boboz igazi Brandt zwieback-kal. Be kell valljam, nagyon ízlett. Valamikor régen  a Tv-ben láttam  egy filmet a gyárról, annak alapítási körülményeiről. Sőt, a filmből kiderült, ki is az a kisfiú, aki a dobozon olyan kedvesen mosolyog. Persze nem írtam fel akkor, most meg már nem tudom ki ő…

Annyi kiderült a weblapjukról (http://www.brandt-zwieback.de) hogy a gyár fennállása óta, ez a negyedik gyerekarc, mely a csomagolást díszíti és 1981 óta van forgalomban.
Már több, mint 100 éve, hogy Hagenben Carl Brant megalapította az első gyárat, s ez a mai napig prosperál. Több, mint 800 alkalmazottat foglalkoztatnak, 4 gyáruk van Németországban.
Többféle termékük van ma már a fent említett kétszersültön kívül, vannak mini változatok és készítenek a diétázók körében divatos ropogós kenyeret is (Knäckebrot) – Nálunk ezt valami fertelmes  módon  "Extrudált" kenyérnek hívják. Nekem ettől a szótól teljesen elmegy az étvágyam...
Ha kezed ügyébe kerülne egy, a fenti képen látható doboz, próbáld ki a benne lévő finomságot. Megéri !

12 megjegyzés:

  1. Kétszersültet anno ettem gyerekként, de azt a finom Zwieback-ot itt ismertem meg először készítűinek hazájában. Ha valamilyen vírus diétára kényszerít mindig jó szolgálatot tesz. Sőt, édesség helyett is megteszi olykor.
    Az Zwieback történetőről szóló filmet (természetesen) láttam, egy alapműveltséghez tartozik itt. :-)
    A képeden látható kisfiú a csomagoláson talán a legközismertebb, a családból került ki. A legelső egy kislány volt, ha jól emlékszem és valaki rajzolta. A közelmúlti keresésre jól emlékszem, a médiákon keresztül keresték és találták meg 2016-ban az új arcot egy akkor 5 éves fiúcska személyében.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg finom volt.Nem is tudom, ezt a fajtát itthon lehet-e kapni ? Hiszen olyan sok, külföldi ételféleség is kapható már manapság. Merném azt mondani hogy nem csak diétás ételnek, de egyszerűbb desszertnek is elmegy, mondjuk egy kis finom eperlekvárral :-)

      Törlés
  2. Gyerekként nem ismertem a kétszersültet, felnőttként meg elvoltam/vagyok nélküle. Bár ahogy Kavics írta, vírusos betegség esetén jó lehet, még nem próbáltam.

    Mitől különleges ez a Zwieback? íze, illata, állaga, aromája miatt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán elsősorban az állaga, ami fantasztikus. Roppanós, és mégis puha - bár ez a két meghatározás ellentmondásnak tűnik, de ez esetben nem az. Nekem ízlett is, nem kenyér, de nem kalács...szóval a Zwieback az finom dolog.

      Törlés
    2. Talán roppanós és porhanyós is egyben, enyhén édeskés és a legfontosabb ad némi teltség érzetet, csillapítja az éhséget, felszívja a sok gyomorsavat illetve míg megszokott hétköznapi ételt nem tudsz enni "éltet".

      Törlés
    3. Én nem csak betegség estén, hanem akár ritkán, valami különleges kis desszertnek is elfogadnám, mondjuk lekvárral, vagy mézzel.

      Törlés
  3. Én ettem kétszersültet gyerekként,milyen finom is volt! Azt hiszem a nagymamám gyenge gyomra miatt volt aházban ilyen: Mennyire kifejező a magyar neve!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rákerestem most, hogy M.o.-on milyen változatok kaphatók, hát kétszersült van rengeteg, de ilyen amit mutatta, ilyen nincs.
      Viszont találtam másvalamit, majd mindjárt írok róla..... :-)

      Törlés
  4. képzeld, a mostani Spar reklámújságban látom, hogy akciós lesz ez a Zwieback :) persze, hogy megnézem és megveszem :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki, és írd meg, ízlett-e ? Remélem, igen. Ami nem azt jelenti, hogy nap mint nap ezt kell enni, de néha-néha jöhet egy kis változatosság...

      Törlés
  5. Szia! A Sparban most kapható ez a márka, laktózmentes és cukormentes változatban is 02.28-tól március 14.-ig, 599 Ft/225gr áron :) Berni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia berni, kösz a hírt, le fogok menni, megnézem, baspájzolok egy csomaggal :-)

      Törlés