2018. február 21., szerda

Nem a "gém"-ről kapta a nevét....



Gyakran használt okos kis „eszköz” – az utóbbi időben nekem valamiért (? – korfüggő?) a nagyobb méretűek a kedvenceim. Eszembe jutott, hogy utánanézzek, miért az a neve, ami ?
Nos:
„Miért "gém" a gémkapocs ?  Azt mindenki tudja, hogy gémkapocsnak illetve gemkapocsnak nevezzük azt a drótból hajlított, kettős hurkot formázó eszközt, amelyet papírlapok, iratok összefogására alkalmazunk.

Az első hasonló mütyürt S.B. Fay szabadalmaztatta az Egyesült Államokban, 1867-ben. Ezt eredetileg textíliák összetartására szánták, azonban iratkapocsként is forgalmazták. E. J. Wright 1877. évi szabadalma már kifejezetten papírok rögzítésére szolgált. Ezt követően még számos hasonló szabadalmat jegyeztek be a XIX. század végén.
 
A fontos dolgok "szem előtt" vannak...😄
 
A ma is használatban lévő, közismert formájú iratkapcsot a brit Gem Manufacturing Company kezdte forgalmazni, feltehetően az 1890-es évek elején. A „Gem” fantázianév jelentése drágakő, ékkő.
Bár ezt a terméket sosem szabadalmaztatták, a Gem iratkapocs világszerte népszerűvé vált, a „Gem clip” elnevezés 1904-ben az Egyesült Államokban is bejegyzett márkanévvé lett.
Magyarországon az 1920-30-as években kezdték forgalmazni ezt a típusú iratkapcsot, melynek dobozán a GEM szó szerepelt. A köznyelvben gemkapocsként, később – magyarosabban – gémkapocsként emlegették az igen hasznos terméket, és ez az elnevezés a későbbiekben márkától függetlenül meghonosodott.”


Tudtad ezt a mesét ? Mert én nem...

4 megjegyzés:

  1. De jó, ezen még sosem gondolkodtam! Én a színes műanyaggal bevontakat kedvelem. Egyik-másik fém egy idő után rozsdás nyomot hagyhat a papíron, amit nem szeretek, ezért beszereztem egy vidám színes csomagot, amit évek óta használok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én annyira élvezem, amikor efféle "újdonságokat" érdekességeket tudok meg ! A világ tele van millió és millió olyasmivel, amit ugyan már láttunk, vagy "ismerünk", de semmit se tudunk róla igazán. És ilyenkor jut eszembe szinte mindig, hogy azért ez a net egy fantasztikus dolog. Honnan juthatna ennyi infó el az emberhez ? Igaz persze, Nagymamám 88 évig élt és nagyszerűen megvolt annak tudata nélkül, hogy miért hívták a gemkapcsot úgy, ahogy....

      Törlés
    2. Bizony én is így gondolom a net "ajándékát". Persze, hogy megvoltak elődeink ezen dolgok tudata nélkül is, de a kombinálókészséghez, a kreativitáshoz elengedhetetlenek a mindenirányú információk, főleg ebben a gyors és gyorsan fejlődő világban. Legalább is engem (meg sokan másokat is) ezek az értékek igen vonzanak.

      Törlés
    3. Sokszor megfordul a fejemben, mi lenne, ha nem lenne netem.... Hát nem is tudom....
      Biztos nehéznek érezném az életet.

      Törlés