2018. február 4., vasárnap

Visszanőhet ?


Ezt találtam ma, egész véletlenül:

Egy gén állíthatja le azt a gyógyító képességet, amely a kétéltűek egy részénél még megtalálható, és amelynek segítségével visszanövesztik elvesztett végtagjaikat - állapították meg amerikai kutatók.

Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmány szerzői szerint a p21 jelű gén kikapcsolásának hatására újra felbukkant egereknél az evolúció során már elveszett regenerálódási képesség.
A philadelphiai The Wistar Institute kutatói génmódosított egereket hoztak létre, amelyeknél hiányzott a p21-es gén. Kiderült, hogy ezek az állatok visszanyerték képességüket, hogy regenerálják elveszett vagy megsérült szöveteiket. A tipikus emlősökkel ellentétben - amelyek hegeket hoznak létre - a génmódosított egereknél blasztéma alakult ki, az a struktúra, amely gyors sejtnövekedéssel jellemezhető.

A kutatók beszámolója szerint az egérsejtek sokkal inkább úgy viselkedtek, mintha embrionális őssejteket regenerálnának, semmint felnőtt emlőssejteket. Ez azt jelenti, hogy inkább létrehozzák a testet, mint kijavítják azt. A kísérletben a sérült fülű génmódosított egerek visszanövesztették fülüket.
A kutatók úgy vélik, elméletileg semmi akadálya annak, hogy a folyamat embereknél is megtörténhessen - olvasható a tanulmányt ismertető cikkben.

Eszem megáll……


Ezek mindenre képesek....



4 megjegyzés:

  1. Kicsit a horror felé hajló téma...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem jó, hogy nem tudjuk, hol, miféle kísérletek folynak...mert biztos, hogy folynak....és bár a csatolt fotók kicsit futurisztikusak, vagy hihetetlenek, de az azért nem lenne baj, ha kitalálnák, hogy bizonyos testrészek, vagy szervek újra tudjanak nőni/fejlődni, ha az eredetit valami baj éri.

      Törlés
  2. Megállíthatatlan folyamat, ami megszámlálhatatlan jogi kérdést (is) hoz maga után. Lesz-e valaki, aki átlátja majd? Már látom is, akik pénzzel ezt-azt megvesznek majd maguknak. Micsoda újabb biznisz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen ez már ma is így van: nagyobb esélyed van a tovább-élésre, ha meg tudod fizetni az orvosokat. Az egészben én csak azt tartom undorítónak,hazugnak, vagy nem is tudom minek, hogy az orvosok nem erre teszik az esküt...
      Na de egy hazugsággal több, vagy kevesebb...úgy gondolják, soha, senki nem fogja tőlük számon kérni - pedig ez nem is olyan biztos.

      Törlés