2018. március 25., vasárnap

A Mecseken 2018 márciusban


Azt hittem, ha felmegyek a hegyre, megjavul  a hangulatom.
Hát nem…
Nem is tudom, miért reméltem, hogy március végén, egy káoszos tél-tavasz-tél időszak után zöldül már minden és tele van legalább hóvirággal, meg hunyorral az erdő. Meg sárga sombokrokkal.

Ám az erdő többnyire ilyen:



                
A virágok meg ilyenek:

 





Többnyire megfagytak, egyedül a medvehagymán nem látszik a károsodás...Egyáltalán nem „vidámodtam meg” ilyen képek láttán.

Egy érdekességet mutatok azért, hátha nem mindenki tudja, vagy figyel fel rá. A karsztos hegyekben – mint amilyen a Mecsek is – a vizek, kitartó szorgalommal beszivárognak a kövek közé, kimossák a földet, sokszor elmállasztják a követ, víznyelőket, töbröket (dolinákat) hoznak létre. 
Aztán ha ezek beszakadnak, mert alattuk a talajban járatok keletkeztek – akár barlangba is bejuthatsz rajtuk keresztül. Régi, boldog barlangos időket idézett vissza az alábbi néhány kép: 

 
Víznyelő közelről - egyértelműen látszik már a beszakadás

A víznyelő fölötti töbrök sora
 
Az útpadka kis patakká vált, ez egy másik víznyelőbe folyik be.

 
Ez a fölötte lévő töbör sor

Sajnos az aranysakállal nem találkoztam - pedig ezen az úton történt az eset anno....http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2017/09/gyanus-ez-nekem.html

6 megjegyzés:

  1. Én tegnap szedtem medvehagymát, volt amelyiken látszott a fagy.Gondolom a frissek voltak épek, meg az olyan helyen lévők. Néztem a somról a fotódat, ezek szerint ők bírták a fagyot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a medvehagyma úgy tűnik, nem fagyott meg. A som viszont sajnos igen, a fotó nem adja vissza azt a barnás árnyalatot, amilyenek valóban a virágok. Szerintem nem sok som lesz idén.

      Törlés
  2. Erdélyben is sok ilyen víznyelő van, ott úgy nevezik: zsomboly. Némelyik hatalmas és életveszélyes. Persze sehol nincs se megjelölve, se elkerítve, mindenki úgy vigyáz magára, ahogy tanulta.

    A képeidet nézegetve és is böngésztem a mappáim között, az elmúlt évek hasonló időszakában készült túra fotókat vettem elő. Hatalmas különbség van közöttük, ezt tette a késői tél és hideg. Viszont azt is tudjuk, hogy a természet nagyon gyorsan behozza a lemaradásait :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is reménykedem, hogy azért kiheveri a természet ezt a fagy-hullámot.
      A "zsomboly" szót is ismerem, alkalomadtán itt is használják.

      Törlés
  3. Igen a Mecsekben is vannak Zsombolyok, pl. Remény-zsomboly. Valóban nagyon télies még a Mecsek, és hófoltok is vannak még sok helyen. De 100 éve sem volt ez másként, amikor a Mecseken a tél még novembertől március végéig tartott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De "az ember" már úgy várná a szép időt ! Aztán áprilisban meg majd "egyszerre" nyár lesz.

      Törlés