2018. március 15., csütörtök

A tejről és egyebekről



Érdekes videókat találtam, elmeditáltam rajtuk, különösen azon, amit itt alább beillesztek. Aztán persze később tovább-gondoltam a dolgokat...
1. Az étkezésről/ételekről
2. A tejről:




3. Szemléletváltás az étkezésben, italfogyasztásban

A tejnél maradva:  az a gond, hogy nem egyszerű ám ez. Én pl. alig-alig tudom elképzelni az életemet tej nélkül. Próbáltam persze kókusztejet, rizstejet - nos, aki ezeket "tej"-nek nevezte, az valószínű sosem ivott "rendes" tejet.
Tény, ez az u.n. "laktózmentes" - hát ez tényleg valami förtelem... Max. tejeskávénak tudom meginni és alkalomadtán sütök-főzök vele. Bár ezek után... meggondolandó, hogy nem kellene-e tényleg végleg lemondanom róla....amit egyszerűen elképzelni sem tudok.
Egyébként meg már annyi mindenről lemondtam.... és nem tudom, érdemes volt-e ? 

(Csak úgy zárójelben: megpróbáltam összeírni, a rendkívüli módon régimódi étkezési rendszeremből azokat az ételféleségeket, melyek "új"-két kerültek az életembe. Pl. brokkoli, kígyóuborka, különféle magok. Ja, fő "bűnként" néha a Vegeta. És nagy ritkán gyengém, a málnás pudingpor. Nem eszem kész és félkész bolti élelmiszereket, mindent magam főzök-sütök. 
Ám a nagy gondolkodás végén arra jöttem rá, hogy bármennyire is nem változott az "étlapom" a probléma az, hogy a hozzávalók változtak meg. BÁRMI, amit megveszel, már nem olyan, mint volt 50-60 éve. Nemesített, gyorsított "érlelésű" össze-vissza permetezett és nem is tudom, miféle ronda jelzőt aggathatnék még rá. Szóval azt hiszem, lehetetlen ma már "egészségesen" étkezni. Erről csak filozofálgatni lehet...)


10 megjegyzés:

  1. "A tejnél maradva: az a gond, hogy nem egyszerű ám ez." Hát tényleg nem egyszerű, mert én hadilábon állok vele. Sőt a tejtermékeket is csak módjával tudok enni.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aki nem ismeri a problémát, nem is gondolja, hogy mennyire megnehezíti az életet ez a "baj". Nekem csak az a gyanús, hogy 70 éve még senkinél nem jelentkezett ez a baj - most meg milyen sokan kínlódnak vele. Tán nem is az emberekkel, hanem a tehenekkel, a tejjel van a baj....

      Törlés
    2. Hogy 70 éve mi volt, az nem tudom. :-) Nálam 60x év óta "baj" van.
      Lehet, hogy a tüneteket nem kapcsolták össze a tejjel. Egy gyereknek sokszor fáj a pocakja, megy hasa.
      Szóval, nem tudom.
      PZs

      Törlés
    3. Meggyőződésem, hogy 70 éve (meg még azelőtt is) létezett a "baj", csak nem tudták a pontos okát illetve más kontojára írták.

      Törlés
  2. Gondolkodjunk kicsit!Emlősök vagyunk.Melyik emlős fogyaszt tejet egész életében az emberen kívül?Egyik sem.Szopik,amíg enni nem tud és utána rágja az ételt.
    Bármennyire furcsa,azért van a sok probléma a tej fogyasztásával,mert az ember sem tudja feldolgozni és nem is egészséges fogyasztani.Hivatkoznak a csontritkulásra,azért fogyasszunk tejterméket...Pedig másban,zöldségben is többszöröse található a calciumnak,mint amennyi a tejben van.Mint egészségügyi,sok unszolásban csak az üzletpolitikát látom.Jó,én is megeszem a túrót,tejfölt,sajtot,csak módjával,de a tejért nem mennék egy kilométert...
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk, én azért olvastam azt is, hogy valahol a mongoloknál, vagy hol, ismeretlen a laktózallergia......Valószínű nem "feldolgozott" tejet isznak, hanem frissen fejtet.
      Én nem tudom elképzelni az életemet tejtermékek nélkül és bizonyos ételekhez használok tejet is, legfeljebb az íze miatt mint "ital" nem kedvelem.
      Biztos vagyok benne, hogy ez is (=tejfogyasztás) - mint olyan sok más - szokás kérdése. Én még olyan világban születtem/éltem - amikor ez nem volt téma. Most mindenre/bármire rá lehet fogni, hogy ezért, vagy azért egészségtelen.

      Törlés
    2. Teljesen egy véleményen vagyok Lélekajtóssal.
      Még én is emlékszem a gyerekkori friss hideg tej ízére. Azt már úgy sem találom és megértettem a fent említettek lényegét, összefüggését. A vaj, a túró, a joghurt és a tejföl szerepel nálunk, de a tej mint ital megszünt és a süteményekbe nekem pl. a kókusztej még sokkal jobban is ízlik.
      A mongolok pedig jak vagy kecsketejet fogyasztanak, esetleg kancatejet (kumisz) ami egész más kategória, mint a tehén tej.
      Felénk is most már egyre elterjedtebb a kecsketej illetve az abból készített tejtermékek, melyet sokkal könnyebben emészt meg az emberi szervezet.

      Törlés
    3. És minden ételbe, amibe tej kell, ezt a kókusztejet teszed ?
      Nem tudom, nekem ezek valahogy nem ízlettek. "Vizesek." Valahogy nem tudok elképzelni egy krémet, egy pudingot, egy tejberizst ezzel.
      Bár talán "csak" szokás kérdése...

      Törlés
    4. Szinte mindbe, nem érzed a különbséget. A kókuszvajjal való sütésben inkább dominál a kókusz íze, a tejjel szinte észrevehetetlen.

      Törlés
    5. Félreteszem az "előítéletemet" és ki fogom próbálni !

      Törlés