2018. március 17., szombat

Álom-világomMár máskor is írtam, hogy újjászületésem esetére vannak jó kis „hivatás-tippjeim”: vagy alpesi tehenészlány, vagy mohológus/briológus/ netán álomfejtő szeretnék lenni.

Arról is írtam már, hogy gyakran álmodom és igen sok álomra vissza tudok emlékezni. Teljesen egyértelmű, hogy az esetek egy jelentős részében az álmok témája hétköznapjaim gondjaival/nehézségeivel függ össze – bár sok mindenre nem találok semmiféle okot.


http://ankert.hu/moha-a-pazsitban/
Nos, a mai:
Egy ötvenes évek-beli /komlói/meszesi ?/ emeletes ház második emeleti szobájában vagyok öcsémmel és húgommal, aki egyben anyám is /?/ vagyis néha anyámnak, máskor húgomnak látom. Tudom, hogy mi úgy közlekedünk, hogy az ablakon kívülről elhelyezkedő, réz, virágláda-tartókba kapaszkodunk, aztán mint a majmok, ellendülünk a másik ablakrácsig, le és fel … :-)  Nekem indulnom kell valahová, ott guggolok az ablakpárkányon, fogom a korlátot.

(Kísértetiesen, még felébredésem után is éreztem tenyeremben ennek a függönytartó rúdnak a simaságát. A végein egy-egy rézgömb volt.…Ilyen volt gyermekkoromban a karnis - nálunk.

Az is különös, hogy sokszor álmodom színeset, vagy színesen, mert visszaemlékezve "látom" az álombeli színeket is, nem csak a történetre emlékezem...)Szóval ott ülök, indulnom kellene, lenézek az ablakokra, melyek alattam vannak, és egyszer csak azt érzem, elfelejtettem, hogyan, hová kell ugranom... A döbbenet kínos érzésével visszamászom, és azt mondom húgom/anyámnak: képzeld, elfelejtettem, hogyan kell lemenni….

Ebben a percben felébredtem.Hát mit mondjak, fura egy érzés volt. Egyébként máskor is, amikor hirtelen ébredek az álomból, van néhány pillanat, amikor nem tudom, hogy én vagyok-e én, vagy az álombeli lényem vagyok-e ? Szóval érdekes dolog ez… Annyira szeretném tudni, van-e valami jelentősége/jelentése az álmoknak ?


Régebben volt egy füzetem, abba beleírtam egy bizonyos témával kapcsolatban álmodott álmaimat – aztán abbahagytam. Pedig nagyon sok álmomra emlékezem felébredés után is,  sőt sokszor egész hosszú ideig.

Ám ez is átkerült a „múlt/volt” dossziéba. Senkinek se fontos. Lassan tán már nekem se.


10 megjegyzés:

 1. Nagyon szép ez a kép!!!! Érdekes világ az álomvilág....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy örültem, hogy véletlenül rábukkantam erre a képre, valahogy - nem tudom megmagyarázni miért - az álom-témához közelinek érzem.

   Törlés
 2. Szép a kép. Kustár Zsuzsának volt, van egy könyve tán Álomfejtés a címe. a szerző biztos, érdemes lenne megszerezned,beleolvasni. Ahogy közelít az álomhoz, s úgy felfejteni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Volt, hogy próbálkoztam saját álmaim megfejtésével, mivel azonban sokat álmodom, sokra emlékszem - feladtam, mert a zömét nem tudtam "hová tenni"....

   Törlés
 3. én ma délután kissé hasonlót álmodtam, nagyon rövid időre aludhattam el -keresztrejtvényfejtés közben -s tán csak ennek az álomnak az idejére... part szélén mentem (mint amilyenek a balatoni partok kb),egészen a peremén, és meginogtam a part szélén, de visszaegyensúlyoztam magam - s erre fel is ébredtem (azt hiszem közben kicsit elakadt a lélegzetem)
  (szerintem az álmainkat csakis mi magunk, akik álmodjuk, tudhatjuk felfejteni illetve megfejteni - hiszen a mi tudatalattink működik benne )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bármilyen furcsán hangzik is, én hálás vagyok ezekért a kesze-kusza álmokért. Azt gondolom, van egy másik életem - az álmaimban - és többnyire ebből az életből nem rossz emlékek jönnek elő, csak furcsák és az "éber énemnek" néha megmagyarázhatatlanok.
   De a zömének nem nagyon tudom az okát, miképp fentebb is írtam, feladtam ennek keresését. Vannak, többnyire szeretem őket és csak néha merengek a miért-eken.

   Törlés
  2. mi vagyunk azok is, akik álmodunk, a mélyebb énünk...

   Törlés
  3. Talán igen...talán egy másik életünk is van, csak nem tudunk róla...Rejtélyekkel tele a világ is - és még csak észre sem vesszük a zömét.

   Törlés
 4. Csodás kép!
  Aliz utolsó mondatával értek egyet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Már az sem baj, ha nem tudom megfejteni - elfogadom őket, az is "én vagyok". De az már többször eszembe jutott, hogy milyen érdekes lett volna leírni az álmaimat. Ki, mit tudott volna "kihozni" belőle.
   Bár tényleg lehet, hogy ezek az álmok csak az én álmaim és senki más a világon meg nem értené...akkor meg semmit se tudott volna "kihozni" belőlük.Vagy a végeredmény valami egészen más lenne, mint az álmaim oka/célja.

   Törlés