2018. március 1., csütörtök

Egyik kedves virágom: a kukoricalevél



Fogadni mernék, ha találós kérdésképp mutatnám meg csak a virág-fotókat – az sem ismerné fel, akinek van ilyen növénye….
Ugyanis jó időben és jó helyen kell nézni/keresni ezeket a kis csodákat.

Azért került ma a blogba, mert az én kukoricalevelem idén ismét virágot hozott. (Majdnem minden télen meghozza nekem ezt az örömöt.) Fogalmam nincs, minek a függvénye a virágzása, mert amióta nekem megvan (=30 éve) nem minden évben virágzott. Kétszer ekkora volt tavaly, szétválasztva ketté-ültettem, az egyik felét elajándékoztam (sajnos olyan valakinek, akinek csepp érzéke/szíve sincs a virágokhoz) – ott csak vegetál, és tessék, nálam meg most újra virágzik !

Nem valami „nagy durranás” – de mivel ilyen ritkán ajándékoz meg a virágaival, hát most kitüntetem azzal, hogy ma róla írok.
Íme a sztárfotók:



Ezek még bimbósak....

...ezek meg a kinyílottak....


Hát nem csodálatos ? (kb.1-1,5 cm átmérőjű)

Gondolom nem kellene írnom, de ez a fotó nem most készült 😉


Megtaláltam szépen összefoglalva a tudnivalókat róla itt:   http://www.edenkert.hu/szobanoveny/leveldiszek-s-m-meret/kukoricalevel-aspidistra-elatior/488

A kukoricalevél (Aspidistra elatior) jó ellenálló-képességű, igénytelen növény.A levelei lassan nőnek és sokáig élnek. Leginkább a kukoricára emlékeztetnek.
Ha nem túl magas a hőmérséklet, akkor a gyökerek körüli időszakos szárazságot jól tűri. Két dolgot nem visel el: ha gyakran ültetik át, és ha a földje állandóan vizes. Apró piros virágai jelentéktelenek.
Díszesebb, fehér vagy sárga csíkos levelű "Variegata" fajtája érzékenyebb, mint a zöld típus.

Gondozása:
Fényigény:
Nagy tűrőképességű szobanövény, egyaránt megfelel számára az egész évben napos, de az árnyékos hely is. A közvetlen napsütést nem bírja.
Hőigény:
Átlagos meleget kíván, de télen feltétlen tartsuk fagymentes helyen.
Vízigény:
Tavasztól őszig öntözzük rendszeresen, de ne öntözzük túl. Télen kevesebb vízzel is beéri.
Páratartalom:
Jól tűri a száraz levegőt, de időnként mossuk le a leveleit.
Betegségek:
A túlöntözéstől elrothadhat a gyökértörzse.
Kártevők:
Igen ellenálló növény a kártevőkkel szemben, de olykor a takácsatkák és a pajzstetvek károsíthatják.

20 megjegyzés:

  1. Látásból ismerem ezt a növényt, de nekem nincs, meg közelről nem is figyeltem, érdekes ez hogy a cserép földjén virágzik, még nem is láttam ilyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon hálás növény, nem különösebben igényes, egyet nem szeret: a tűző napon állni. Az ősét én botanikus kertek üvegházaiban láttam, tehát valószínű az egyenletes normál, de nedves környezetet szereti eredetileg. Nálam tavasztól őszig a kertben van (mindig árnyékban), télen pedig az előszobában. És a virágot csak akkor láthatod, ha jó időben (január-február) a ritka locsolások egyike közben észreveszed. Én is így fedeztem fel. Véletlenül.

      Törlés
  2. Jól érzi magát nálad..szép a virágja...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is értem, miért nem elterjedtebb, mutatós is, és nem is túl igényes.

      Törlés
  3. Jé! Még ilyesmit nem láttam,hogy a levél tövénél hozza a virágait! Szépségek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, milyen különös egy virág ? Nem is Európában él. Fentebb írtam, botanikus kertek üvegházában láttam.

      Törlés
  4. Nahát, ezt a virágot még én sem láttam sehol virágozni!:) Nagyon helyesek ezek az apróságok a földön csücsülve, elhiszem, hogy boldogságot okoz! Nekem eddig olyan háttér növénynek tűnt, semmi érdekes..., legyen zöld és kész! De most erősen megváltozott a véleményem, köszi, hogy megosztottad velünk, minket is megajándékoztál ezáltal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem láttad, mert nyilván nem jutott eszedbe a gyökerénél keresni a virágját :-) Mert azért ez nem szokásos erre mifelénk. Ha eljutsz botanikus kertbe, ott az üvegházban biztos látsz ilyent - igaz, a virágot nem valószínű. Ez január-februárban nyílik és a virágok kb. 1 hónapig láthatók.

      Törlés
  5. Én sem láttam még ilyet, de nagyon szép és érdekes növény :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pl.templomokban szívesen tartják, mutatós, nem túl igényes. De számomra ez a virágzás-dolog egy varázslat. Hát hogy a csudában nőhet ki a "földből" csak úgy egy gyönyörű kis virág ?

      Törlés
  6. Kukoricavirágként én egy csíkos levelű változatot ismertem eddig (mint igénytelen és sosem virágzó), de ezt az érdekességet most látom először. Csodás és érdekes a virága! Ha megajándékozott, akkor azért, mert meghálálja a gondoskodást. Nekem nagyon tetszik, mert különleges.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Soha nem láttam még ilyen virágot, nem is igazán értem, hogy működik ez a dolog. Van-e pl. termése ? Nyilván sosem láthatok ilyent, mert ez a virág nem honos itt nálunk, az élőhelyére meg sosem fogok eljutni.
      http://www.botanikaland.hu/aspidistra-elatior/kozonseges-kukoricalevel/ itt sincs szó a virágjáról.

      Törlés
    2. Esetleg ajánljad fel a fotóidat az oldalnak bővítésre, biztos örülnének neki, meg mások is, akik többet szeretnének róla megtudni.

      Törlés
  7. Most azt olvastam, hogy azert van a talaj szintjén a viraga, mert csigak végzik a beporzást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez szenzációs ! És akkor vajon van-e és ha igen, milyen a termése ? Bár mondjuk én azt már sosem fogom meglátni, mert az én virágcserepemben nem mászkálnak csigák.
      Köszönöm a hírt - megleptél vele.

      Törlés
  8. Nahát! Nekem is van egy nagy cseréppel,de sosem láttam még virágozni. Most gyorsan megnézem, s a jövőben figyelni fogom. Köszönöm a tájékoztatást, a képeket.
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a gyanúm, hogy virágzott ez már máskor is, de hát kinek jut eszébe január-februárban egy virágcserép földjén !!! keresni virágokat. Kinyílt, elvirágzott, senki se látta....
      Figyeld a tiédet és írd meg, ha felfedezted. Kívánom, mert olyan kedvesek, különlegesek !

      Törlés
  9. Afffene!jó, hogy nem a föld alatt virágzik! Ha legközelebb szétülteted,nekem is adj légyszí!Én biztos nem öntözöm túl!Jaj,de aranyos a Samu!Tényleg azt hittem, hogy mostani a fotó,gondoltam,az első napsugarakra kiköltöztetek.(HM)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ó, a következő szétültetésnél gondolok Rád ! Egyébként ha nem látnám, esküszöm, nem hinném, hogy van ilyen virág is !
      A kép tavaly év-eleji, csak akkor már kivittem a virágot, aztán (mert meghidegedett az idő) gyorsan visszahoztam. De a fotó elkészült, Samukával díszítve :-)

      Törlés