2018. március 4., vasárnap

Ezt se tudtam



Múltmentőnél olvastam róla, 
s jutott eszembe, hogy nem is tudom, pontosan mit jelent a „VIM” szó. Nosza… Mire jó a számítógép ? Hát erre. Minden hülyeséget ki lehet általa kutatni.


 
Az alábbiakat sikerült megtudnom (ha esetleg még jár ide a blogot olvasni valaki ? szívesen megosztom vele nagyszerű tudásomat…):

Az első Vim súrolóporok 1904-ben jelentek meg a piacon. A Vim latin eredetű szó, jelentése erő, életerő, a termék kiemelkedő tisztító erejének köszönheti nevét. Kezdetekben William Lever gondozása alatt kerültek piacra a Vim termékek.

A Vim súrolószer több mint 100 éves hagyományra tekint vissza, így nem meglepő, hogy sokak számára a Vim márkanév egyet jelent a súrolóporral.

Az intenzív termékfejlesztésnek köszönhetően a Vim márka újjászületett, minden évben újabb és újabb innovációk kerülnek piacra.
Az új generációs Vim termékek a fogyasztói igényeket és a környezet védelmét szem előtt tartva egyesítik a hagyományt és az innovációt.





De ha már ennél a témánál tartok, idebiggyesztek még egy kis ismertetőt, az egyszerűen és olcsón előállítható házi készítésű tisztítószerekről:

Tisztítószerek házilag 


Légfrissítő
Forraljunk egy kis lábasban fahéjdarabokat és szegfűszeget, majd tegyük a fűtőtestre! Ugyanezt illóolajokkal is el tudjuk érni.
(Saját ötlet: a narancs héját mindig a konvektor tetején szárítom, kellemes az illata.)

Vízkőoldó
Ecet és víz 1:1 arányban, ha makacsabbak a foltok, hosszabb időre is rajta hagyhatjuk a felületen.(Nagyon régóta nem vásárolok vízkőoldót, az ecetnél tökéletesebb nincs.)

Ablaktisztító  
20 százalékos ecetből, 1 rész ecet, 4 rész forró víz arányban készítsünk keveréket. Ez tükörre és bármilyen üvegfelületre használható. Ha makacsabb a kosz, akár 1:1 arányban is keverhetjük. Egy puha rongy segítségével átmossuk az ablakot, majd papírral szárazra töröljük. Ha koszosabb az ablak, használhatunk mosószódás vizet is.(Lásd mint fent: ezt használom.)

Szőnyeg- és kárpittisztító szer
Keverjünk össze két rész kukoricakorpát egy rész bóraxszal (nátrium-borát)! Szórjuk egyenletesen a szőnyegre, és egy óra múlva porszívózzuk ki. A foltokat töröljük át szappanos vízbe kevert ecettel. (No, ezt nem alkalmazom, mert van egy nagyon megbízható, normál áron dolgozó szőnyegtisztító mesterem 30 éve.)

Ezüsttisztító szer
Tegyünk egy darab alufóliát egy lábas aljára! Öntsünk bele vizet, egy evőkanál szódabikarbónát és egy evőkanál sót! Forraljuk ebben az oldatban az ezüstöt három percig, vagy áztassuk bele tíz percre! (Haha ha: könnyen vagyok, nincs ezüstöm már.😀)

Folttisztító
Készítsünk masszát citromléből és szódabikarbónából, amelyet aztán 20 percig hagyjunk állni a foltos felületen. Ezután súroljuk át kefével! (Kipróbálva, működik.)

Fatisztítás
Étolaj és 70 százalékos alkohol 1:1 arányú keverékével bármilyen foltot el tudunk tüntetni a fafelületekről. (Nincs tapasztalatom.)

Mosogatógép-tabletta
100 gramm szódabikarbóna, 50 gramm só, 12 gramm borkősav vagy citromsav elegyéből készítsen tisztítószert. Egy evőkanállal tegyen a gép mosószer-adagolójához. A fenti adag kb. 15 mosogatáshoz elegendő! (Nincs mosogatógépem.)

Folyékony mosószer ruhákhoz
Egy babaszappant vagy mosószappant lereszelünk nagyobb lyukú reszelőn és feloldunk egy liter meleg vízben, majd a tűzhelyen felforraljuk. Ugyanúgy használjuk, mint a folyékony mosószert.(Ez esetben maradok a megszokott mosószeremnél.)

Súrolószer
Néhány kanál sót keverjünk össze ecettel vagy citromlével. Vizes ruhával vagy durva szivaccsal dörzsöljük át vele a felületet! Nemcsak tisztít, de fertőtlenít is. Az odaégetett edényekbe töltsünk kevés vizet, oldjunk fel benne két teáskanál szódabikarbónát, majd a keveréket forraljuk fel. Miután kihűlt a víz, dörzsöléssel könnyen felszámolható minden folt. (Nagyszerűen működik, ha odakozmált valami a lábosban.)


6 megjegyzés:

  1. Már vártam, hogy mi jut eszedbe a posztomról. Jól sikerült kis összeállítás. Köszönöm. Az ecetet egy ideig én is használtam a kávéfőző vízkőtelenítésére. A kávéfőző használható lett, de az ecetszag miatt mégis csak a szagtalan gyárit kell újabban használnom.

    VálaszTörlés
  2. Ami azt illeti,kedvelem a mozaikszavakat,-és ezt épp' nem ismertem.
    Amire emlékszem a "régi,szép időkből" az kb. az, hogy kapható volt fém dobozban is,- ami valamivel tartósabb volt,mint az a doboz, ami papírból készült. Nem tudom, mennyire rakódna le a lefolyócsövekben ( szifonokban) - és okozna dugulást napjainkban. (2) A házilag készítendő tisztítószereket meg nem túlzottan kedvelem. Talán azért, mert macerás az elkészítésük ? ill. kinek van ideje arra ? - ( főleg egyes alkotórészeket beszerezni ? ) - könnyebb "lekapni" a boltban a polcról...

    VálaszTörlés
  3. Már hozzászólás írása közben "gyanús" volt, hogy tévedek. Úgy is lett, mert a VIM vagy Vim az nem mozaikszó,de most már mindegy. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sebaj ! Örülök, hogy ide tévedtél és elolvastad.Kedvelem az efféle "felfedezéseket - de úgy látszik, ez mások számára teljesen közömbös téma.
      Sebaj. Én örültem a felfedezésemnek.

      Törlés
  4. Gyermekkoromban az otthon gyakran látott súrolóporról van szó. Minden bizonnyal az őrölt dolomit pora volt az alapanyaga, némi mosószódát is kevertek hozzá zsíroldónak. Nálunk a nagymama az ötvenes években gyakran használta az odaégett lábosok és a fürdőkád tisztítására.
    Az alapanyagokat tekintve ez ma is így van, hazánkat főleg a pilisvörösvári dolomitbánya látja el őrölt dolomitporral. Ám a régi VIM sokkal durvább szemcséjű volt, mint a mai súrolószerek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, azt nem tudtam, hogy a vim összetevői honnan erednek (helyileg) - Köszönöm, hogy most erre fényt derítettél. Én változatlanul használom - és igen, finomabb szemcséjű a mai mint amilyen a régi volt...

      Törlés