2018. április 2., hétfő

Megfőzheted, lefagyaszthatod. Újraéled. Mi az ?


Találtam egy cikket, nekem új volt, hátha másnak is:

  
A medveállatkák világszerte előfordulnak, a Himalája 6000 m-es csúcsai fölött, a tengerek 4000 m-nél is mélyebb területein éppúgy megtalálhatók, mint a sarkvidékeken vagy az Egyenlítő környékén.
Ragadozó és növényevő fajaik is vannak. Több mint 1000 fajuk ismert. Magyarországon kb. 100 faj él.

Rendkívüli szárazság eseten az állatka képes teljesen kiszáradni és a normális állapotában elfogyasztott víz egy százalékával beérni. DNS-e ilyenkor több kis apró darabra esik szét.
Az élettelenséghez közeli állapotban marad, amíg az életfunkciói a normálisnak 0,01 százalékára csökkennek. Később, amikor ismét vízhez jutnak, a medveállatkák képesek helyreállítani a DNS-üket, és károsodás nélkül kikerülni a rendkívüli kiszáradtság állapotából.


Néha csak állok és arra gondolok, mennyi mindent nem tudhatok még én erről a világról ... pedig már 73 éve figyelem.




14 megjegyzés:

  1. Elég érdekes a fotó alapján, nem tudtam mire vélni. Ilyen ez a világ, csodás dolgok mindig vannak, vagy inkább mennyi, s nem tudunk róluk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy tudok örülni az efféle felfedezéseknek. Bizony a világ tele van csodákkal, s olyan sok mindent nem tudunk még.

      Törlés
  2. Praktikus életvitel. Vajon ilyen módon meddig él? Sosem hallottam róla. Pontosabban erről SEM! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy adódott, elég régen, már láttam a tv.-ben. További érdekességek róla a Wikipédiában. Épp' beírtam hozzászólásba, még esti mese (rajzfilm)is volt róla. Igaz, a 6 éven felülieknek az már nem hangzott el, milyen tulajdonságokkal bír. ( Azt a szülőnek,vagy nagyszülőnek :-) kell elmondani ! ) :-)

      Törlés
    2. Tiff, én többek között azon döbbentem meg, hogy csak Magyarországon 100 féle ilyen izé él. És még soha egyetlen eggyel sem találkoztam, és eddig nem is hallottam róluk.

      Törlés
  3. Elképesztő!!! Az is, hogy mekkora túlélők és az is, hogy "csak" most fedezték fel! Fantasztikus mi mindent nem tudunk még...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bár a cikket csak futólag olvastam,- meg nem mondom, mióta ismert (Wikipédia) - a "gond" csak az, hogy mérete igen kicsi. (Szerencsére)

      Törlés
    2. Kavics, olvasd el a wikiben a róla szóló anyagot. Egyszerűen megáll az ész, hogy mire képesek. Egyébként már több, mint 200 éve tudnak a létezésükről.

      Törlés
  4. Hétfőn este "mesefilmeket" néztünk. Benne egy film (rajzfilm) - abban szerepelt a medveállatka is. Közben "nyomom nekik a szöveget"... van ilyen állat (stb.)- persze nem akarták elhinni. (Szóval igazam lett... ahogy az már lenni szokott. :-) (Ennyit arról, miket tudhat egy 7 éves " kb.5,5 éves... igaz, 6 éven felülieknek volt ajánlva a mese.)
    (2) Szót sem, hogy volt egy rajzfilm a komodói sárkányról (varánusz) - szerencsémre,azt egyből elhitték.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mai gyerekeknek hihetetlen nagy előnye a tévé. Hol volt nekünk lehetőségünk 70 éve ilyesmikről bármit is megtudni ?

      Törlés
  5. Ezt nézd meg!
    https://keptelenseg.hu/keptelenseg/a-fold-alatt-burokban-elo-halakat-talaltak-118388
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://hu.wikipedia.org/wiki/Afrikai_g%C5%91tehal
      Először nem is akartam elhinni, de rákerestem. És tényleg !!!

      Törlés
  6. Hát számomra ez a jószág elég ijesztő. Olyan, mintha egy kísérleti telepen készült volna és egy műanyagpalacknak a kupakja lenne a szája, vagy mije.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ráadásul nem tudhatod, hogy nem mászkál-e valahol a közvetlen közeledben...mondjuk forrástisztítás közben...
      :-)

      Törlés